След кървавата баня в Париж: Европа ни връща бежанците, България я чакат тежки дни


След кървавата баня в Париж: Европа ни връща бежанците, България я чакат тежки дни
09 Януари 2015, Петък


Време е да тропнем по масата и на Турция, и на Европейския съюз, казва експертът по балканските въпроси Любомир Желев

Автор: Севдалина Пенева

Зловещ терористичен акт в Париж разтърси света на 7 януари. Маскирани и въоръжени с автомати „Калашников“ мъже нападнаха френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" (Charlie Hebdo) и екзекутираха 12 души, сред които двама полицаи и 10 журналисти. Този атентат ще остане във френската история като най-кървавото подобно нападение през последните 40 години.

Сред убитите е карикатуристът на "Шарли Ебдо" - Стефан Шарбоние – Шарб. Изданието отбелязва, че той е бил включен в черния списък на "Ал Кайда" през 2013 г. заради шаржовете му на пророка Мохамед.
След жестокото нападение в редакцията десетки парижани стават свидетели на продължението на кървавата драма. Тези потресаващи кадри показват как терористите убиват полицай на улицата, след което невъзмутимо се връщат в автомобила си и напускат местопрестъплението.

През 2011 г. "Шарли Ебдо" предизвика разгорещен дебат, тъй като публикува карикатури на пророка Мохамед, както и шеговити шаржове на мюсюлмански лидери.На 8 януари Париж отново се вцепени от ужас, когато мъж от североафрикански произход откри огън и рани тежко жена полицай и общински служител. Престрелката е станала в южното предградие на френската столица Монруж. Използвано е автоматично оръжие.
Малко по-късно жената почина, а общинският служител продължава да е в критично състояние.

„Десант“ потърси за коментар на събитията бившият дипломат Любомир Желев, който е и експерт по балканските въпроси и по въпросите, свързани с ислямската инвазия в България и Европа.


- Г-н Желев, като бивш дипломат и експерт по балканските въпроси как ще коментирате събитията от последните дни в Париж?

- Случилият се инцидент в Париж, в редакцията на вестник "Шарли Ебдо", показва, че това, което очакваха всички трезвомислещи политически анализатори във връзка с ислямисткото нашествие в Европа през последните години, се сбъдна във възможно най-уродливия вариант. Това е очакваният развой на събитията, провокирани от западните т. нар. демократи с тяхната криворазбрана толерантност, непоследователност, колебливост и липса на единна политика в рамките на Европейския съюз, в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и в тези на Организацията на обединените нации.
Самият аз съм правил многократно такива прогнози в телевизия СКАТ – единствената българска медия, която следи развитието на тези процеси смело и открито.

На 5 ноември 2014 г., например, репортаж на ТВ СКАТ показа как се стигна до криза в отношенията между Дания и Турция, като част от цялата тази сага с карикатурите и с ислямската заплаха. Историята на този конфликт започна през февруари 2013 г., когато ислямистки организации заплашиха, че ще убият един известен датски общественик, писател и журналист, който публикува подобни шаржове на Аллах.
Авторът на заплахите беше установен, но той успя да избяга от Дания и се укри в Турция. След съответните съдебни процедури по линия на Интерпол от страна на Копенхаген, турските власти заловиха терориста, но отказаха да го екстрадират в Дания. Нещо повече, в разгара на международния скандал те взеха, че го пуснаха на свобода.

В последствие се оказа, че опасният терорист е бил разменен с пленените от джихадисти в северноиракския град Мосул турски дипломати. Това е станало през юни миналата година.
Ето, това е наказанието за колебливата, непоследователната и, бих казал, страхлива политика на всички западноевропейски държави, чиито граждани, а те са вече повече от 2500 души, се сражават на страната на терористите от „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. И тази толерантност ни докара дотук.
Няма да бъде изненада, ако това се случи и в Германия, в Дания, в Швеция... Нещата тепърва започват.


- Какви впечатления добихте от видео материалите, качени в интернет? На някои от тях се виждат въоръжени мъже с маски, които хладнокръвно разстрелват паднал полицай на земята...

- Моето мнение е, че това е една добре подготвена предварително операция от хладнокръвни професионални убийци. Терористи, подготвени за действия в градски условия. Т. е. тези, които са воювали в градовете на Ирак и Сирия. Видях нечовешка жестокост. Тези хора действаха като роботи. Това е моето впечатление.


- Има ли информация вече дали някой е поел отговорността на атентата?

- Не, но индиректно „Ислямска държава“ е казала, че това вероятно са „наши симпатизанти, наши привърженици и това е началото, това са първите капки или нещо подобно на бурята, която ще отнесе Европа. Ние обещахме, че Европа ще стане халифат и ето това вече започва да се реализира.“ Това е в резюме съдържанието на декларацията на „Ислямска държава“.


- Как реагира светът на това зловещо предизвикателство и къде сме ние?

- Във Франция ситуацията в момента е като при извънредно военно положение. Навсякъде патрулират жандармеристи, униформени полицаи, сигурно и много цивилни полицаи, които не се забелязват, не се различават. И така трябва да бъде.
Като цяло Западна Европа е в шок, затягат се мерките за сигурност по всички възможни линии. При нас положението е трагично. Реакция – нула. Властите се държат така, сякаш нищо не се е случило, сякаш атентатът във Франция нас не ни засяга.

В Турция специално реакцията е следната. Още часове след атентата, проислямските и проправителствени вестници като „Йени Акит“, „Стар“, „Йени Шафак“ с нескрито задоволство съобщиха за това клане като казаха, че клеветниците на пророка Мохамед получили заслуженото си наказание. Тоест, те повтарят думите на терористите, които са викали „Аллах Акбар“ и „Ние отмъстихме за честа на нашия пророк Мохамед“.


- Казвате, че властите в България се държат неадекватно. Има ли според вас опасност за страната ни?

- Разбира се, винаги сме го твърдяли, винаги сме го казвали. Най-сме близо до Турция, най-сме близо до предната линия, образно казано. За никого не е тайна, че в Македония, Босна, Косово съществуват организирани терористични клетки. Наскоро в тези държави бяха открити складове с оръжия, документи и т. н.

Не си ли спомняте, че и у нас „случайно“ бяха открити фалшиви документи за сирийски и иракски граждани в някаква печатница в Пловдив. И какво стана след мащабната акция на ДАНС? Има ли осъден от тази операция? Не, няма. Около случая се затихна.
Що се отнася до бежанския поток като главна опасност през България да преминават или да се установят постоянно терористи, прогнозата ми е категорична. Бежанският поток не само ще продължава, но ще се засилва.

В момента в Турция се провежда широка кампания за контрол над стотиците хиляди бежанци, които живеят на т. нар. свободен режим и не са в лагерите. Има издадени заповеди за обиски, за хайки. И всички сирийски семейства, които  не са регистрирани, които работят нелегално, ги товарят в камионетките и ги отвеждат в лагерите. А оттам ги засилват към Гърция и към България.

Затова недоумявам от изказването на президента Росен Плевнелиев, че ако сложим войници на границата ни, това щяло да подразни нашия „съюзник“ Турция и да предизвика дипломатически скандал. Ами нека има скандали.
Войната в Сирия и Ирак няма изгледи да свърши, а бежанският поток към България ще се засилва.


- И какво трябва да направим ние?

- Да сложим охрана по границата, да сложим телената ограда със сигнализации и да тропнем по масата на Турция да си изпълнява задълженията. Да тропнем по масата и на Европейския съюз, да и кажем богатата Европа да не бяга своите отговорности, а солидарно да сподели всичките тежести и, преди всичко, финансови на България и да осигури това, което трябва да бъде осигурено съгласно международните спогодби.

Ето сега ще ни връщат от Германия и от други европейския страни бежанците, дето са били у нас, понеже те имали квоти и не можели да си позволят да ги издържат финансово, нито да им осигуряват работа.
А малка и бедна България няма квота. Къде отиваме тогава?


Любомир Желев Карикатуристи от цял свят осъдиха терористичния акт в Париж в редакцията на „Шарли Ебдо“. Те почетоха паметта на загиналите си колеги с авторски карикатури, разпространени в социалните мрежи

В категории: Интервю , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Настрадин
21.03.2015 20:46:50
0
0
Селия свят знае на кого са всички терористи,теи че излишни са коментарите.По принцип,които ваоражава и плаща на терористите би следвало тя даржава да си приема бежанците.Това са Турция,Америка,Саодитска Арабия и Катар,бежанците трябва там да ходят,а не във Еропа.Европа трябва веднага да приеме общ закон за бежанците,че кито доиде във общноста независимо как то лица та ще бъдат депортирани обратно от кадето идат или от кадето са родом.Това е едиствеата алтернатива.Всеки ден влизат наи малко по 1000 имигранти във Европа,и за 10 години милярди ще доидат,и ни работа,ни храна,ни спане,и европеиците във Мала Азия трябва да се изнасят.Това е много сериозен вапрос.Въпреки че европеските управници са слуги на Америка то народа ни европеския трябва да скочи и да иска спиране на всякакви имгранти да идват и остават във Европа.Ами във Европа вспышки центрове и хранилки са препълнени със афреканци и туземцев.Стоп на прешълците,иначе Европа загива и се ислемезира умишлено от Америка.
2
tio
11.01.2015 16:00:35
0
0
je suis ГАРА БУНОВО
je suis БАТАК
1
патриот
10.01.2015 09:03:05
0
0
ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ ОТ ТУРЦИЯ И ЗАПАДНА ЕВРОПА ',ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ ПРЕЗ РАНИЦАТА НА ТУРЦИЯ,ЗАЩОТО ОТ ТАМ ИДВАТ.И ОТВАТ У НАС И ГЪРЦИЯ/А ТЯ/ВЗЕМА МЕРКИ.НИЕ САМО ГОВОНИМ И СЕ УПИМ ИЛИ НА САЩ.ЕС ,ТУРЦИЯ/ЧРЕЗ ДПС/И РУСИЯ/РУСОФИЛИТЕ/,А НЯМА БЪЛГАРОФИЛИ.АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ МЛАДИТЕ ЩЕ НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ,А БЕЖАНЦИТЕ'ЦИГАНИТЕ ,И ТУРЦИТЕ С ГОЛЯМАТА РАЖДАЕМОСТ НЯМА ДА ОСТАНЕ ,ДЪРАВАТА БЪЛГАРИЯ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки