Лъжлив Съби и... шашмата „хранителна добавка“


Лъжлив Съби и... шашмата „хранителна добавка“
Измамата, разкрита от в. „Телеграф“
27 Декември 2014, Събота


Напоследък много се рекламират най-различни чудодейни хранителни добавки. Може ли да се вярва на тези хвалебствени публикации?
Зорка Борисова, Шумен


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Учителю Чудомир, твоят Лъжлив Съби, с извинение, ряпа да яде. Днес по телевизионните екрани и по вестниците се демонстрира, че твоят герой е създал голямо поколение. Многобройни Събевци лъжат, та пушек се вдига.

„Срещу 119 лева може да се сдобиете с три флакончета от чудодейна хранителна добавка „Еликсир за здраве“, разработена в Германия, в Кьолн, от водещ експерт по имунология в света проф. Райнлод Бернхард. Освен че активизира имунната система, еликсирът помага срещу вируси, регулира кръвното налягане, забавя стареенето, бори се със стреса, повишава либидото“. Така горе-долу гласи една от рекламите на съвременния лъжлив Съби, според журналистическо разследване на в. „Телеграф“.

Истината. „Нямаме никаква връзка с този продукт, не го произвеждаме и не го подкрепяме. Не се занимаваме с „еликсири на здравето“, нито пък вярваме в техния ефект“ - пише в официално изявление на Института по имунология в Кьолн, посочен в рекламата като производител. Освен това проф. Райнлод Бернхард съществува наистина в Германия, но тъй е богослов и няма нищо общо с медицината.

Друг вариант: „Ще се отървеш от бръчките за 4 седмици или ще върнем парите... гарантирано“. Така гласи пък рекламата на крема Нydroface. Той се препоръчва също и от др. М. Г.(българин) - специалист по кожни проблеми, свързани със стареенето, съобщава пак „Телеграф“.
Истината: Докторът присъства и в английски сайт, рекламиращ Нydroface, но се казва Дейвид Коен с частна практика в Лондон.

Трети вариант: Завладялата страниците на в. „Уикенд“ със своите реклами фирма „Зонафарм“ предлага за сезона нов представител на „чудодейната си лечебна“ поредица от хранителни добавки, този път под името „Контравирал – форте“. Това било мощен имуностимулатор, ни убеждава рекламата, и освен това ставало въпрос за „евтин начин за противодействие на вирусни заболявания“ (олеле, пазете се вируси на грипа, на хепатитите, на СПИН, на варицелата, на херпеса и много други. Свършено е с вас!). Освен това въпросното чудо „подпомага лечението на бронхити, синузит, хрема, кашлица и други респираторни заболявания. Защитава организма от гъбични и бактериални инфекции“. Браво на поредната панацея от „Зонафарм“!

Истината: Хранителната добавка съдържа билките ехинацея, мащерка и риган. Коментарът оставям за вас.
Ето и друг вариант на безотговорни внушения: „Използвалите „Златно чудо 1 макс“ боледуват рядко. Уникалният еликсир засилва рязко имунната система срещу вирусни и бактериални инфекции...“. „Билкакора намалява риска от рак! Мобилизира имунната система, която атакува раковите клетки“ И още: „Имуноефект“ вече получи овациите на българските лекари. Той е един от малкото препарати, които успешно се борят с нахлуващите през границите щамове...“.

Истината: Не се чуха обаче в пространството тази т.нар. „овации на българските лекари“. За сметка на това се появи в печата официално съобщение: „Европейският съюз изтегля от българския пазар 55 хранителни ментета!“.
В момента по кабелна телевизия „Евроком“, а може би и по други канали, тече една реклама също за чудодейна хранителна добавка. Казва се „Имуно-бронхо-пам“. За нея се твърди, че решава проблемите на грипа. Нещо повече. На екран се появява мастит учен от БАН – академик, който не пести своите суперлативи. Останах като гръмнат. Този учен бе мой съкурсник по медицина и аз много го уважавах. Вече не! И още нещо.

Това „бронхо-пам“ ми прозвуча познато. Защото преди 1989 г. един народен лечител д-р Димитър Памуков (всъщност бивш рентгенолог от Окръжна болница, добрал се до закрилата на склерозиралия генерал Иван Михайлов) лекуваше пак всички болести с чайове, чиито имена завършваха на „пам“. При това твърдеше, че всичко прави от името на Политбюро на ЦК на БКП. Е, днес някой е решил да продължи бизнеса, като е прибавил към името частицата „имуно-“. Оказва се, че добавката съдържа отново ехинацея (употребявана навсякъде), джинджифил и други билки.

Рекламният клип завършва с изказването на доцентка от БАН, която твърди, че д-р Памуков е въвел съвременната фитотерапия у нас и в Европа! А къде останаха, уважаема колежке, Мадаус, Леклерк, Вайс, както и нашите чл. кор. Петър Николов, акад. Веселин Петков, проф. Димитър Пасков, Иван Радев и много други. Не вярвам да не сте чували за тях  щом сто станали доцентка, и то в БАН...
Коментар на истинските специалисти: „Хората трябва да бъдат внимателни при избора на имуностимулатор“ - такова е мнението на републиканския консултант по клинична имунология проф. д-р Елисавета Наумова, дн.

„Всички лекарствени продукти, които ние използваме и съответно препоръчваме – продължава тя – идват по съвсем друга линия при нас – след серия клинични проучвания и изпитания“. Наумова подчертава също, че не е чувала за въпросния „Еликсир за здраве“, при това обявен от интернет за „имуностимулатор на 2014 г.“. Републиканският консултант по хранене и диетика проф. д-р Стефка Петрова също е категорична: „Хранителните добавки не могат да имат лечебни претенции... Представянето на добавките като лечебни може да стане причина пациентът да не получи навременна медицинска помощ“.

Но наследниците на Лъжлив Съби не жънат успехи само в рекламното дело. И на практика са доста изобретателни. Преди години, след закриването на ДСО „Фармахим“ на пазара се появи хранителна добавка с наименование „Розапал“. Производството бе на фирмата „Буров-фарма“, а собственикът Пенчо Буров бе бивш фитохимик в научноизследователския химикофармацевтичен институт на „Фармахим“. Та въпросната добавка бе точно копие (като че ли с индиго) на известния у нас и в чужбина препарат „Розанол“ - патентна собственост на „Фармахим“. Та „Розапал“ действа благоприятно върху дейността на сърдечносъдовата система, стомашно-чревния тракт и перисталтиката“. Как точно?

Е, това вече Буровци не знаеха, защото всичко бе взето наготово. Тази година обаче се появи опаковка на „Розапал“ с три блистера, на които пише, че капсулите съдържат 70 мг розово масло, но на кутийката  пише, че съдържат 7 мг.
На въпроса, който бе зададен от нас на управителката на представителния магазин на фирмата на ул“Дамян Груев“, а именно  „Защо лечебната съставка е намалена 10 пъти – от 70 на 7 мг“? ни бе отговорено, че причината е рязкото поскъпване цената на българското розово масло.

Само че не става ясно как така едно пише на блистерите, а друго на опаковката – кутийката и как с 10 пъти по-малко доза ще се „действа (пак и по същия начин) благоприятно върху сърдечно-съдовата система...“ и т.н., и то на същата цена. Може би това е българско откритие за Нобелова награда. Впрочем с него се занима Българската агенция по безопасност на храните, която конфискува 340 от фамозните опаковки и даде своите разпореждания по проблема.

Привършвах вече тази публикация, когато у мен попадна броят на „Уикенд“ от 4 декември т.г., където между редовно публикуваните в него реклами на хранителни добавки с невероятни, неземни качества, лекуващи всички болести, този път на цяла страница – 63-та, в рубрика „Мнението на специалиста“, се мъдреше цяла научна публикация под наслов „Хлес комплект на „Зона Фарма“ е алтернатива на лекарствените препарати (от проф. д-р П.М. Но потресът ми стана пълен, когато прочетох колоната с представителни данни „Кой е проф. д-р П.М., дм?“ Първата неточност или грешка бе, че той не е „дм“(доктор по медицина), а „дн“ (доктор на науките). Но по-нататък стана страшно! Представете си, оказва се, че той според вестника, е „патриархът на българската фармакология и фитотерапия“(!?).

А цялата медицинска гилдия знае, а и във всички учебници с основание е посочено, че действителен патриарх е чл. кор. Петър Николов. При това не съществува отделна специалност „фитотерапия“ - тя е част от фармакотерапията.
Буди недоумение и твърдението, че проф. П.М. е „специализирал експериментална и клинична фармакология, както и фитотерапия, в различни чуждестранни институти“. Не буди съмнение обаче фактът, че е специалист по експериментална фармакология, тъй като защитава кандидатска дисертация като сътрудник в експерименталната база на ДСО „Фармахим“ - НИХФИ.

Но имам големи резерви по отношение на клиничната фармакология. Тъй като работехме с него в един кабинет на сътворената по каприз на Тодор Живков смехотворна Катедра по фитотерапия, заявявам, че бяхме назначени като ст. н. сътрудници ІІ степен по клинична фармакология година по-рано, когато бяхме в състава на Института по вътрешни болести и клинична фармакология на Медицинската академия. Но за разлика от него аз бях завършил аспирантура по клинична фармакология и имам държавна диплома по тази специалност, чието пълно наименование е „Клинична фармакология и терапия“.

Не може да се отрече, че „Мнението на специалиста“ е написано на високо професионално ниво, още повече, че проф. П.М. е дългогодишен научен работник. Не мога да се съглася обаче с оценката му, че „Флекс Комплекс“ се отличава от известните досега хранителни добавки с „авангардната си композиция“. Не съм съгласен, защото т. нар. „патриарх“ би трябвало да знае, че „авангардната композиция“ всъщност включва поставените на последно място в комплексната терапия на ставните заболявания т. нар. хондропротектори и лубриканти. Те са включени също така в богатия пазар на средства за лечение на ставни заболявания под различни имена: „Артростоп“, „Проензи Артростоп Комфорт“, „Хиалган“, „Флексодон-А“, „Дона-ЕС“ и мн. други.

Впрочем наследниците на лъжливия Съби са си наследници, но ние вече не живеем във времето на Чудомир и неговите герои, а в ХХІ век и сме страна на Европейския съюз. Следователно задължително трябва да се изпълняват и европейските норми. А според тях те се приравняват към лекарствата и трябва да се закупуват само срещу рецепта, издадена от специалист. А производството им следва да се извършва от професионални фармацевти, а не от самозвани печалбари.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
Камен Дончев
06.01.2020 11:22:16
0
0
Някой има ли достоверно мнение за нашумялата хранителна добавка "Сириус-Д"
7
Скептик
23.08.2016 21:13:40
2
2
Какви са квалификациите на автора на материала да дава негативни оценки срещу собствените си колеги, които също като него са учили медицина и някои от тях изглежа, че имат по-добра професионална кариера от неговата? В статията си той безочливо злослови срещу редица видни български учени, че дори и академик от БАН без да дава научни основания за хипотезите си.

Дали е най-кадърният български лекар? Какво е постигнал самият той в сферата на медицината? Дали не е платен от някой "конкурент"?
6
vladimir
18.06.2015 11:47:07
2
2
Искам първо да изкажа благодарности на вестник „Десант” за правото на отговор.

Аз разработих продукта Контравирал.Имам образование Фармация и редовна аспирантура в
бившия вече Химикофармацевтичен институт.
Харча по над 4000 долара на година/около 15год.по 4000=60,000долара/ ЛИЧНИ средства за да чета научни публикации недостъпни безплатно в нета.

1.Г-н Нешев,Вие колко ЛИЧНИ средства харчите за да четете научна информация?
2.ПОМНИТЕ ЛИ ЧЕ В ТАТОВО ВРЕМЕ НАЙ–ЧЕСТО ПРЕДПИСВАНИТЕ СИРОПИ БЯХА НА БАЗА МАЩЕРКА –ПЕРТУСОЛ И ТУСИРОЛ?
3.КОЛКО пъти сте правили АНТИБИОГРАМА на МАСЛО ОТ РИГАН за да отречете антимикробиалната активност?
4.Да сте чували за имуномодулиращи полизахариди от Ехинацея?
5.Знате ли какво е интерферон-индукция?
благодаря Ви предварително за отговорите/ако решите да ми отговорите/

5
zad kulisite na kapitana pe
22.01.2015 06:59:14
0
0
kato lashliv sabi ima mnogo balgari i nebalgari na koito trjabva da im se podskashe she mogat da si napravjat kafene kadeto da se nadlagvat ,
poneshe na lashliv sabi mu kasali she shte go shenjat za turkunja poneshe e erdogan no toj iskal da si ostane ergen kasal she moshe da se sheni za turkinja kogato erdogan se sheni za evrejka i armenka a putin za prostitutka a obama za kitajka a tesi koito shetat tova bes da imat rasreshenia si zaposhnat da se samozapljuvat koeto stava po lesno kato pljujat protiv vjatara ili protiv slanzeto ili lunata kogato sa visoko v nebesata ,
4
Истината
08.01.2015 08:05:17
1
1
Благодарим на вестник „Десант” за правото на отговор по статия от 27.12.2014г. на тема хранителни добавки под заглавие: Лъжлив Съби и... шашмата „хранителна добавка“ от доц. Нешев.
Благодарим също така и на доц. Нешев за направената „реклама” на фирма”Буров” – ЕООД.
В статията прозира омраза, злоба и доста лъжи изказани по адрес на фирма „Буров” – ЕООД и други български производители написани от уважавано в преподавателската гилдия име като доц. Нешев. В статията има вярни две неща: Първо доц. Нешев е разговарял с управителя на фирма „Буров” – ЕООД г-жа Стефка Бурова по телефона и второ действително имаше допусната печатна грешка на фолиото на хранителна добавка ”Розапал”, за което му благодарим, че ни обърна внимание и грешката беше незабавно премахната. Извиняваме се и на всички потребители за създаденото неудобство. Всичко останало в статията са пълни лъжи. Фирма ”Буров” – ЕООД е създадена през 1990 год. от старши научен сътрудник II степен Пенчо Буров под името „Буров” – ЕООД, а не „Буров Фарма”. Ние сме една от първите частни фармацевтични фирми в България. Притежаваме Търговска Марка на „Розапал” № 23151/28.04.1994 / и Патент №50034/13.03.1991/ и Патент №31390/27.06.1996/
Старши научен сътрудник II степен Пенчо Буров не е фито-химик както пише в статията, а биотехнолог с 45-годишен стаж в областта на фармацията с много отличия за постиженията си,/трикратен почетен изобретател на Р.България/ и др. Завършил е ВИХВП гр. Пловдив. Работил е във „Фармахим” и е един от създателите на „Център за Биогенни Стимулатори” работил е и в „Институт по Криобиология” и др. Продуктите ни са регистрирани в БАБХ. Никога ,повтаряме никога продукти на фирма „Буров” – ЕООД не са били изтегляни от мрежата от БАБХ. Продукта „Розанол” е регистриран в далечното минало като лекарствено средство. Преди 1990 год. не е съществувало понятие „Хранителна добавка” , интелектуалната собственост е била собственост на държавата. Продукта ”Розанол” няма нищо общо с хранителна добавка „Розапал” нито като състав, нито като технологична изработка и като наименование. Ние смятаме, че доц. Нешев е бил заблуден и написаното е явно под чужда диктовка. Молим го, когато изказва някакви твърдения да бъдат подплатени с документирани факти, защото в противен случай написаното става клевета. Фирма „Буров” – ЕООД притежава всички Патенти и ТМ, на посочените от статията продукти, въпросът ни е за каква кражба става въпрос? Към днешна дата всеки легитимен производител на хранителни добавки може да използва суровината розово масло и да я влагат в производството си. Никога не сме твърдяли, че хранителна добавка „Розапал” лекува, това е и забранено според закона за храните. Хранителните добавки могат да се използват към хранителния режим, за да подпомагат и обогатяват нормалното физиологично състояние на организма. Всички Патенти и Търговски марки на фирма”Буров” – ЕООД могат да бъдат проверени от всеки редови гражданин в Патентно Ведомство на Република България, както и регистрацията на продуктите ни в БАБХ.
Преценяваме статията като лична вендета от човек, който не познава дейността на фирмата, нито старши научен сътрудник II степен Пенчо Буров и като удар към шепата български производители. Прави лошо впечатление и неколегиалното отношение и език неподхождащ на преподавател с дългогодишна кариера. Доц. Нешев трябва да уважава труда и усилията на всеки човек, дори и да са допускани грешки, защото който не работи той не греши. Разбираме чуждопоклонничеството, което се е зародило в последно време и недоверието в природните продукти. Нека да не потъпкваме с лека ръка многогодишния труд на хора, които са си дали живота и здравето, за да направят нещо полезно за хората.
Смятаме, че доц. Нешев може да пише по-интересни статии, дори да помага при желание от негова страна със съвети и идеи на българските производители , а също и с клинични наблюдения, вместо да прави сензации от информация загубила давност във времето.
Уважаеми читатели, подкрепяйте българското производство във всяка сфера. Българските продукти са с добро качество и често контролирани, и всеки добросъвестен производител не би Ви навредил. Нашите продукти не отстъпват по нищо на вносните продукти.
Желаем на целия екип на вестника и на доц. Нешев здраве и творчески успехи!
На читателите пожелаваме здрава, успешна и ползотворна година!
3
дядо Хаджи
03.01.2015 16:58:26
3
0
Браво на автора на статията-пъхна си пръста точно в раната.Ежедневно във вестниците се поместват стотици реклами на "чудодейни"лекарства.По същия начин са претрупани и програмите на почти всички телевизий.И всичко това е за сметка на обикновения човек-от неговия гръб се смъкват огромните пари които се плащат от рекламодателите.Всичко това се калкулира в цената на продукта и ние се чудим защо цените у нас на лекарствата са толкова скъпи.Имам конкретно предложение:СЕМ
да вземе нещата в ръце и да разреши ракламата в дадена телевизия да се излъчва само по един - два пъти а не по цял ден да ни надуват главите с всевъзможни глупости.А по отношение на толкова рекламирани препарати за отслабване нека ги приложат на една бивша депутатка.И като я видим отслабнала-ще повярваме.И още нещо-да се излъчват или публикуват реклами само на онези препарати за които има
рецензия от 3 независими източника.А сега вестниците пишат:"Редакцията не носи отговорност за верноста на рекламата".Това според мен е Езуитско измъкване.Иначе
има много да слушат песента на Живко Колев -"Вашта мама".Това е полежението.Ако иска някой нека ме опровергае-готов съм да споря.
2
Ердоган
28.12.2014 07:18:54
0
1
Удивителни случаи на отслабване след раждане (СНИМКИ ПРЕДИ И СЛЕД)
Още по темата

Удивителни снимки показват белезите на жени след раждане
Удивителното отслабване – от 209 кг до това... (ВИДЕО)
Изумително: жена отслабва с 45 кг за 5 секунди (ВИДЕО)

Повече за:

бременност дрън дрън че пляс !
отслабване
преди и след

1
Христо Червенаков - Велико Тър
28.12.2014 07:12:51
2
0
Фармацефтиката е най-голямата легализирана мафия.Много се спекулира въввестниците. Много се дразня , когато представят две снимки-едната прекалено дебела жена -другата слаба като чируз-като излязла току що от Бухенвалд и Освиенцим.И това станало с някаква хранителна добавка за 2 седмици.Видимо е че ширината на ханша никога не може да се намали.И една камара малоумници потвърждават идеята.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки