Още за лечението на дископатия и диабет


26 Декември 2014, Петък


За разлика от Китай и Русия, у нас не прилагаме нищо друго освен синтетични лекарства

Автор: проф. Христо Мермерски

Дископатията (дискова херния) представлява изместването на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал. В началото изместването на диска може да бъде бавно и постепенно, особено в шийната област, и се проявява с главоболие (шийна мигрена), световъртеж, нестабилност при ходене и др.

Това е заболяване на нервната система и сред най-честите заболявания на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Настъпва в резултат на често повтарящи се микротравми или физическо пренапрежение, като понякога са налице и вродени аномалии, благоприятстващи увреждането. В други случаи се касае за нормални процеси на износване и преждевременно остаряване на структурите на гръбначния стълб.

Дископатия се развива на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-честа в шийните и долните поясни сегменти, където става преходът между подвижните (шиен, поясен) и фиксирани (гръден, кръстов) участък на гръбнака.
Болестта има характерна симптоматика – силна болка, простираща се в зоната на засегнатото нервно коренче, евентуално придружена с двигателни или сетивни разстройства. Пристъпът може да бъде провокиран от травма, рязко движение или заемане на непривична поза за продължително време.

При покой на легло болката намалява или дори изчезва, но се изостря при кашляне, кихане, напъване при изхождане. Освен болката се наблюдава още ограничена подвижност, втвърдяване на мускулатурата отстрани на гръбначния стълб и изкривяване на гръбнака – сколиоза. Изтръпване, мускулна слабост и понижена чувствителност в кожната зона са често срещани симптоми.
Заболяването е доста често срещано, при това във всички възрасти. Фармацевтичната медицина предлага или обезболяващи медикаменти, или оперативно лечение, което е свързано с не малко рискове.

Захарният диабет от своя страна се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Последствията от развитието на болестта са крайно негативни. Те се изразяват във високо кръвно налягане, бъбречни, полиневритни, ерективни дисфункции (които вгорчават сериозно сексуалния живот на мъжете, а в някои случаи ги правят почти импотентни), очни (ускорено развитие на катаракт, глаукома) или други страдания, възникнали във връзка с диабета, разстройване функцията на бъбреците, както и появата на незарастващи рани по долните крайници.
Емилия Йорданова от София има опит в лекуването на двете болести, който споделя с нашите читатели. Ето нейния разказ:

„Страдах от дископатия. Излекувах се с рецепта за лечение на шипове.
Аз го направих като замесих тесто от брашно, вода и една шепа настърган хрян. Може да е на ренде или на блендер. Количеството приготвено тесто зависи от големината на засегнатия участък.

При мен болката почваше от средата на гръбначния стълб, минаваше през седалищния нерв и продължаваше през десния крак чак до петата. Затова замесих тесто с 500 г брашно с хряна, като при замесването наливах по малко топла вода. Прави се така, защото тестото трябва да се тегли като шал, за да може да се разпростре върху целия болен участък.
След като тестото се омеси, то се разстила върху предварително приготвен найлон (или няколко парчета найлон) като шалче. После найлонът заедно с тестото се залепва върху засегнатия участък. Отгоре се слага вестник, защото той загрява, и след това – вълнен плат.
Така болният престоява от половин до 2 часа. Не бива повече да се държи, защото може да се получи изгаряне на кожата.

Ако кожата е по-чувствителна и се е зачервила след свалянето на компреса, може да се намаже с някаква мазнина или мазен крем.
Тази процедура се прави 7 дни. Още на третия – четвъртия ден започва да се чувства облекчение и след седмица всякакви болки отшумяват. Оттогава досега не съм имала никакви подобни оплаквания. Съпруга си също излекувах от дископатия, но неговият болезнен участък беше много по-малък – само десетина сантиметра, така че замесих тесто колкото юмрука си.

Но преди това се преборихме с диабета му. Използвах динена кора, която всички изхвърляме на боклука. Тя може да се използва и в прясно състояние в сезона на дините, и в изсушен вид. Суши се, както се сушат подправки -  върху платно, върху някаква памучна материя.
Докато беше сезонът на дините, съпругът ми си правеше студена настойка от динена кора. Само зелената й част се настъргва на ренде или с блендер. 4 с.л. лъжици от настърганата диня се слагат в 400 мл вода. Престоява цяла нощ. На сутринта се прецежда и през деня се пие вместо вода между храненията на малки глътки.

Така съпругът ми след втората седмица от девет единици захар вече имаше 6 единици. Но той продължи с това лечение още четири месеца след сезона на дините със сушена кори и сега захарта му е 5,3 до 5,5 единици.
Сега пие живовлек, лекарите значително намалиха дозата на лекарствата. Не ги спряха, защото това спадане на захарта стана доста бързо, поне за тях. Предполагам, че изчакват и през пролетта напълно ще му спрат хапчетата.“


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки