В отговор на вашите въпроси


26 Декември 2014, Петък


Интересувам се дали има изпитани рецепти от народната медицина за лечение на разширени вени и тромбофлебит.
Коста Симеонов, Карнобат



Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, те нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, при движение пеша мускулите се съкращават и по този начин се подпомага придвижването на кръвта по вените.

Обратното, при продължително стоене или седене кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото - краката. В дългосрочен план повишеното налягане, което се създава там, довежда до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.
Вследствие на увреждането на венозните клапи, част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

При запазване на застоялия начин на живот венозните стени се отпускат все повече под натиска на голямото количество кръв и течността започва да преминава от тях  към тъканите, вместо обратно. Краката се подуват и започват да болят.
Поради забавения кръвоток във вените се задържат голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Те благоприятстват развитието на възпалителни процеси, водещи до структурни и функционални изменения на тези важни кръвоносни съдове.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.
Хроничната венозна болест не трябва да се пренебрегва, рано или късно тя води до проблеми, които не са само от естетичен характер - флебит, тромбоза, екземи и язви.
Като причини за възникването й се сочат професионални увреждания, наследствена предразположеност, термични въздействия, фактори на външната среда, травми, бременност. За появата на тази болест допринасят и наднорменото тегло, тежката физическа работа, продължителното стоене на крак, дългото седене зад волана, някои видове спорт, свързани с отскоци, и др.

До 60-годишна възраст лечението на разширените вени обикновено е оперативно. Сред това този метод не се прилага.
Народната медицина разполага обаче с множество изпитани рецепти, които облекчават състоянието на болния, а в някои случаи имат и целебен терапевтичен ефект. Ето някои от тях, споделени в предаването на национална телевизия СКАТ „Нашата храна – нашето лекарство“ с водещ проф. Мермерски

Рецепта 1 (Руска Белчилова): Взема се 1 чаша неварено овче мляко, един сапун „Бебе“, който се настъргва на ренде в млякото. С получената смес 10 дни се прави втривка върху поразения участък, от долу нагоре, 3 пъти дневно. През нощите на тези 10 дни пък се слага лека компресна превръзка върху марля с повече смес от тези две съставки. После около месец три пъти дневно се прави втривка, но без нощния компрес. Ефектът се проявява видимо на петнадесетия ден, напрежението във вените стихва, вените изчезват, прибират се. След 40-дневно лечение добре е втриванията да се правят профилактично вече през няколко дни. Затова се прави двойна доза и се съхранява в хладилник.

Рецепта 2 (Недка Въткова): Две шепи орехови листа, 1 с.л. морска сол или канела и нарязани диви (конски) кестени се варят 15 мин. в 2 л вода. Оставя се да изстине до 36 градуса по Целзий. С отварата се правят бани или компреси.

Рецепта 3 (Недка Въткова): Краката до коленете се намазват с мед. Отгоре се залепват зелени орехови листа. Увиват се с хартия или тънък плат, за да не се отлепват. Така се преспива. Прави се 7 вечери поред, почива се една седмица и пак се повтаря.

Рецепта 4 (Данка Николова, с. Лозен – за разширени вени без усложнения): В стъклен съд се поставя 200 г ситно нарязан лук. Добавя се 25 г морска сол и се бърка, докато солта се разтопи. Получената каша се поставя върху марля и тя вечер се завързва върху разширената вена на крака. Сваля се, когато дразненето стане неприятно или непоносимо. След това мястото се измива с вода.

Рецепта 5: Два-три пъти дневно разширените вени се мажат с домашен ябълков оцет. Успоредно с това 2-3 пъти на ден се приемат по 1-2 ч.л. ябълков оцет в чаша вода.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки