Сурвакането за Нова година


Сурвакането за Нова година
Някога било традиция по Нова година мечкадарите да обикалят селата
24 Декември 2014, Сряда


Една история по Васильовден с мечка и мечешко месо вместо пържоли

Автор: Христина Митева

В нашия дом Нова година се празнуваше на Васильовден – първи януари. Вечерта преди празника домът ни бе посещаван от „старци“. Това бяха младежи и деца, облечени като булка и младоженец, циганин, мечка, крави с рога и всякакви фантастични, но много страшни животни. Мама ни караше и нас, децата, да се обличаме странно – предимно с вълнени дрехи и кожуси, облечени наопаки с козината навън, като на животни. На главите си поставяхме изрисувани страшни маски от картон със залепени върху тях бради и мустаци, едри зъби, дълги коси от козина, уши и рога.

По-малките деца плачеха от нас, а по-големите ни се радваха и канеха в дома си. Вдигаше се шум, гълчава, песни и смях, за да прогоним злото, немотията, болестите и лошотията.
Когато се завърнахме у дома, баща ми вече свиреше на издяланата от него гъдулка, а мама ни показваше стъпките на ръченицата и на хорото „Боряно, Борянке“ и „Станке ле, голям дяволо“. После сядахме в кръг на земята край новогодишната трапеза – около шарения месал, върху който бяха наредени много ястия, част от които със свинско месо от коледното прасе.

Всичко се кадеше с тамян и се молехме и кръстихме за добра и плодородна година. В средата на трапезата се слагаше питка, замесена не с мая, а със сода за хляб. В нея бяха новогодишните късмети и паричката. Късметите се състояха от една пъпка дрян за здраве, 2 пъпки – за сполука, 3 пъпки – за постигане на желания, 4 пъпки – за постигане на много знания, а на когото се паднеше парата, той щеше да бъде печаловника през годината на дома.
На този празник не се пресипваше вареното жито през погачата. След молитвата, каденето и паленето на свещи баща ми вдигаше хляба с късметите високо нагоре и благославяше дома и реколтата с благодарност към Бога и молба за нова здрава, мирна и плодородна година.

После я разчупваше с ръка и даваше на всеки къшей питка. С голямо настървение и интерес разкъсвахме питката, за да намерим късмета си и да видим в кого ще е паричката.
Ала една година не я намерихме. Като най-малка, брат ми обвини мен, че съм я била изяла без да усетя. Аз се разплаках, но нямаше що да направя. На другия ден мама провери тестото в нощвите, което бе оставила за квас (мая) за следващото месене и в него до кваса бе открила паричката, измита и приготвена за питката с късмети, но забравена в бързината.
След новогодишната нощ не прибрахме вечерята.

А на сутринта ставахме рано и като си отрязвахме по една хубава, въздълга гранка (клонка) от дряна в двора ни, с веселие се втурвахме у дома да я накичим и украсим. Клоните отрупвахме с наниз от пуканки, люти червени чушки, парички (пробити дребни монети), а от вълна и лъскави станиоли от бонбони правехме красиви цветя. Съревновавахме се кой по-красиво и бързо ще направи сурвакницата. После взаимно се сурвакахме за здраве, като почнахме от баща ни, стопанина на дома. Тогава той ни даряваше с парички за бонбони и сладки, което бе голям лукс за онова време.

След това се обличахме, слагахме през рамо торба за подаръците, дето щяхме да получим от сурвакането, и със сурвакница в ръка тръгвахме по съседи, роднини и приятели, колкото и далеч да живееха от нас. Сурвакахме ги с радост и благословия, с благопожелания за спорна и мирна година. Хората ни посрещаха с радост, като ни даряваха кой с каквото има: ябълки, ошав, тетрадки за училище, моливи, курабии и бонбони... У дома разделяхме братски между всички ни придобитите дарове. И у нас идваха сурвакари, като сурвакането бе взаимно, преди даруването.

Весело, шумно и много приятно бе на 1 януари - Васильовден. Ала особено интересно ставаше, когато ни посещаваше банда от цигани – музиканти, които водеха със себе си мечка на синджири. Понякога циганинът беше сам с жена си, която носеше чувал за даровете, които получаваха за играта на животното. Докато пееха и свиреха на гъдулката, циганинът командваше мечката да се изправи на задни крака, да се завърти, като от време на време я ритваше с крак, за да изръмжи. И тя друсаше хоро или се търкаляше по земята, като мързелива невяста сутрин.

Помня една възстара мечка от съседното село Подгорица, която пиеше вино от шапката на стопанина си. После пияни и двамата, лягаха край шосето и спяха непробудно по цели часове без да се смущават от минаващите край тях коли и камиони. И кой ли смееше да ги закачи?
Една такава мечка бе доведена у дома по Нова година от стопанина си Урко. Бе едра, черно-кафява, с халка на ноздрата си, която бе разкъсана от грубо дърпане и кървеше леко. Навярно я болеше, но бе голяма сензация, щото пристъпваше бодро и пъргаво.

Всички я посрещаха с радост, макар че и малко се бояха от нея. Тогава гостът ни – братовчед ни Боян, реши да легне върху одеяло на земята, че мечката да го прегази за здраве. Циганинът свиреше и пееше с гъдулката, после тръгна с мечката да го гази. Ала когато застана над младия мъж, запотен от топлината в стаята, а може би и от страх, мечката започна усилено да души врата му и не се отместваше от него, обкрачила го добре с краката си...

Циганинът стана сериозен, спря да пее и започна да мами и умолява с тих и нежен глас мечката, да я уговаря и дърпа леко настрана от човека, да се махне от него! Най-после мечката се съгласи и мирно и тихо се отдели от легналия. Дойде ред и на мен, макар да ме упрекваха, че ме е страх.
Нямаше как, легнах и аз на одеялото по очи. Циганинът поведе мечката, като я уговаряше да стъпва тихо и леко, да не ме уплаши или притисне с крак, за да не ме заболи. Тя сложи лапа на гърба ми, а с другата ме прекрачи. Прекрачи ме и със задните си крака. Усетих докосването й леко, като на котка, въпреки огромната й тежест.

Жената на братовчед ми Боян се оплака, че си е секнала кръста, та се надяваше мечката
да я натисне малко и изцери.
Легна и тя на одеялото. Циганинът отново поведе мецаната, като я накара да седне леко върху таза на кака Еленка. Животното приседна леко, като ни огледа мило и добродушно, но кака Еленка изскимтя и простена под тежестта й. Всички се засмяхме, но на кака Еленка не й беше до смях – мечката не я бе излекувала, а я бе доразболяла още повече с тежестта си. Както и да е, мина и това, без да се стигне до ходене по лекар.

После циганинът отскубна малко козина от рунтавата мецана, подаде я на мама, като каза да я запали и опуши децата си, че да не ги е страх от нищо и да не сънуват лоши сънища! Можело и няколко косъма да зашие в подгъва на дрехата ни за здраве и късмет!
Поисках от циганина да ми даде да подържа в ръка само за миг гъдулката. Тя бе нова, много голяма и дълга и отдалече се белееше прясното дърво в ръцете му... Исках да я хвана, за да види как ще легне в дланта на ръката ми, защото бе много по-различна от татковата самоделка. Циганинът дълго време се опъваше и не ми я даваше, но накрая все пак взе, че се съгласи. Веднага му я върнах, но разбрах защо не ми я давал: там, където беше магаренцето, кухината бе пълна с банкноти...

След това отидохме при съседа Васил, за да го окъпем на именния му ден за здраве. Мама го плисна с шепа вода, но мъжете го заведоха до чешмата и под предлог че не си е умил лицето, му сложиха главата под чешмата. После му дадоха пешкир да се подсуши добре и му сложиха шапка кожена – ушанка, за да не се разболее от студа. Вкараха го в стаята на топло да почерпи с чаша вино сред голяма гълчава от смях и шеги, а на двора се изви кръшно хоро.

Вечерта имаше тежка трапеза. На имен ден се ходеше без покана, но с подарък. На другия ден гостите му се хвалеха наляво и надясно, че са яли мечешко месо от убито в снега от самия именик Васил животно. Пазеха се да не се разчуе, че ядат мечешко, за да не ги глобят властите.
Оказа се обаче, че мечката не е убита, а блъсната от влака, щото била много стара и едва ходела в снега.

И аз вкусих хапка-две от месото – бе възкисело на вкус и тъмночервено на цвят. Е, можех и аз вече да се похваля, че съм яла мечка! Хората по Нова година се гощаваха с пълнена пуйка, свинско и баници, а ние ядохме мечка и се кадихме с дим от козината й! Големи куражлии станахме, ама сигурно и без това сме били такива, щом имахме смелостта да зарежем вкусните пържоли и да похапнем от екзотичния дивеч.


Паричката неизменно присъства във всяка новогодишна пита с късмети Именниците трябва да бъдат „изкъпани”, както св. Йоан Кръстител сторва това в река Йордан при кръщаването на Божия син

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки