На патриотичен поход из героичните земи на Сливница


На патриотичен поход из героичните земи на Сливница
Монументът „Героите на Сливница” в центъра на града
23 Декември 2014, Вторник


Когато чуем за Сливница, неизбежно си спомняме за героичните стихове на Иван Вазов, възпял подвига на българските воини по време на балканските войни.

Автор: Камен Колев

И има защо – в града и околностите има толкова много паметници на герои, че ви трябват поне два дни, за да се поклоните пред всички тях.
Първият войнишки паметник в община Сливница е издигнат над гробищния парк в село Алдомировци в края на XIX в. В тази братска могила са положени костите на българи и сърби. Освен българското знаме, на него се вее и италианското знаме, в памет на стотината италиански работници по жп линията София-Драгоман, участвали в сражението при Сливница.

На челната страна пише: "7-и ноември 1885 г. – Сливница", а на западната: "7-и пеши преславски полк". Паметникът е в чест на загиналите сръбски и български войници, за които се смята, че са над 1500 души. Открит е на 7 ноември 1891 г. в присъствието на княз Фердинанд, а редом с българските знамена са се веели и италиански. Още през 1935 г. в центъра на Сливница започва строителството на монумент в памет на загиналите в Сливнишката битка през ноември 1885 г., както и във войните от периода 1912-1918 г. Височината му е 20 метра, а отпред има скулптурна композиция на двама български воини, единият от които е ранен. От западната страна е поставен топ, насочен на запад.

Момументът е открит през 1938 г. от цар Борис III и оттогава е известен като „Героите на Сливница”. В основите му е поставена стъклена капсула с послание към поколенията: „Днес, 10 ноември, 1938 лето, през мъдрото царуване на Борис III - цар на всички българи, и нейно величество царица Йоанна, милостива царица на българите, всред площада на покритото с вечна слава село Сливница, се положи основният камък за увековечаване на безсмъртните покойници - паднали за величието на българското племе, паднали през войните от 1885, 1912, 1913, 1915, 1918 г.“

Внушителен е и мемориалът „Новото гробище над Сливница” в местността Длъгшан. Тук и до днес лежат костите на загиналите във войната българи и сърби.
Според легендите, Иван Вазов е пристигнал в местността Могила на 10 ноември и видял около 110 пресни рова на отсрещното възвишение – Длъгшан. Непознат човек му казал, че това са гробове на сърби и българи, нахвърляни един върху друг и заровени заедно, за да се пести време, тъй като бойните действия са се развивали много динамично. Тогава Вазов написва „Новото гробище над Сливница“.

Самата гробница е очертана едва през 1983 г. с доброволния труд на група инструктори по туризъм и алпинизъм – Григор Григоров, Димо Димов, Ангел Несторов, Георги Ненчев и Димитър Димитров.
Едва на стогодишнината от съединението на България Политбюро на БКП решава да отбележи извоюваното национално единство. Тогава Людмила Живкова и военният министър Добри Джуров отпускат 680 000 лева, заделени от фонд “1300 години България”, за паметника на сливнишкото гробище. 

На 1 юни 2010 г., по повод 125 години от Сръбско-българската война, е осветен кръст-паметник в памет на загиналите български и сръбски войници. Кръстът е висок 6 метра, а в близост до него има морена с мраморна плоча.
Върху нея стои цитат от стихотворението на Иван Вазов “Новото гробище над Сливница”, написано през 1885 г.: “Вий братски се прегърнахте, легнахте и “Лека нощ” навеки си казахте - до втората тръба.”

Идеята за изграждането на паметника е на почетния гражданин на община Сливница Светолик Милчич. Районът е облагороден и залесен от членовете на Национален съюз „Единение”, които се грижат непрекъснато за мястото. На един от хълмовете срещу огромния монумент се извисява дъб на близо три века. В основата на дървото са били положени два кръста, единият от които така се е сраснал с дъба, че не може да бъде помръднат.

В местностите край Сливница – Пуклина, Три уши и Мека црев, е станала героичната сливнишка битка на младата българска армия, водена от княз Александър I Батенберг по времето на Сръбско-българската война. В Сливница е изграден и музей на Първа пехотна софийска дивизия. Точно до оградата на най-старата обществена сграда в града - храм „Св. св. Кирил и Методий”, са паметниците на капитан Васил Данаджиев и подпоручик Иван Бобев - български герои, загинали в боевете край Сливница.

Самата църква също е знакова – строителството й започва през 1878 г. Построена е върху земята на двамата братовчеди Калчо Георгиев Трайков и Михалко Георгиев Симаков, които даряват парцела си на ползу роду.
Идеята за построяване на църквата е на дядо Паун (Пуне) Колев Златков, който е бил най-богатият човек в селото. При освещаването,  тогавашният софийски митрополит Мелетий подарява на храма потир, дискус, звездица и сребърен напрестолен кръст от сребро.

Още в далечната 1927 г. храмът е електрифициран с даренията на сливничани. Иконите са изографисани от Илия Пефев и Григор Димитров. Един от най-ценните паметници в района в памет на загиналите в Сръбско-българската война е на петимата капитани.
Монументът е в памет на Атанас Бендерев, Коста Паница, Радко Димитриев, Олимпи Панов и Атанас Узунов. Издигнат е в двора на бившето сливнишко военно поделение. Бюстовете на капитаните са разположени в основата на пет символични щика високи 11 метра.

В района на Сливница си струва да се посети и Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война, издигнат в местността Църквище на най-високата точка в село Гургулят. По време на битките на това място на 7 ноември 1885г. отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен  бой със сръбската Моравска дивизия, нанася й тежък удар и спира настъплението й. В следващите дни българската армия преминава в решителна контраатака и принуждава Сърбия да признае поражението си.

Поводът за изграждането на Пантеона е 100-годишнината от Сръбско-българската война. По форма наподобява пресечена четириъгълна пирамида. Висок е около 21 метра и се простира на площ от 700 квадратни метра. В центъра на пирамидата е разположена статуя на жена, символизираща Майка България, която чака синовете си, които никога няма да се върнат.

Местните разказват, че на мястото на Пантеона някога е имало черква, която е била взривена, за да се издигне на нейно място в началото на 80-те години на ХХ век паметникът. Храмът „Свети Илия” е бил по проект, взаимстван от храм-паметника „Св. Александър Невски”, и е строен непосредствено след него послучай 50 г. от Сръбско-българската война.

Камъкът за женската фигура е бил кварцит, дарен от Русия, разказват местните хора. Той е много рядък полублагороден и скъп метал и от него са изработени мавзолеят на Ленин, паметникът на битката при Бородино, Триумфалната арка в Париж. Всяка година през ноември подофицерско дружество “Гургулят – потомци” провежда туристически поход-поклонение “По алеята на безсмъртието – Сливница 1885 г.”. В него участват много родолюбци от цялата страна.

Преди близо 10 г. е открит и Войнишкият паметник на път E80 край Сливница. Има формата на 2 щика, които бдят над паметта на героите. На двете плочи отпред пише: "На българските офицери, подофицери и войници, защитили Отечеството през ноември 1885 г."


Скалното светилище на Асклепий
и птичият свят в Алдомировското блато


Освен с героична история, община Сливница може да се похвали и с чудно красива природа. Само на 5 км от града се намира Алдомировското блато, където виреят десетки видове защитени птици и растения, находища на лалугери и сухоземни костенурки. Разположено върху почти 130 хектара, блатото пресъхва напълно през 1991 г., а от 2005 година отново започва да задържа вода.

През 2012 и 2013 г. пресъхва пак, вероятно поради голяма пукнатина, образувала се при сеизмична дейност. През 2013 г. тя е запълнена и в Алдомировското блато пак кипи  живот. Край село Гургулят се намира красивата местност Пеклюк, в която има древна могила от времето на трибалите и сердите. Смята се, че на близкия скален масив се е намирало скалното светилище на Асклепий, тъй като се вярва, че водите на близката река са лековити. Някои твърдят, че в района на Сливница са намерени и монети с изображение на Асклепий.

На входа на близката пещера са залепени икони, оформен е малък параклис. По-надолу се виждат останките от стар зидан кладенец, част от някогашна  крепостна стена. Според някои теории, крепостта се е използвала от Кракра Пернишки, а според други тя е от времето на братята Асен и Петър.


Войнишкият паметник на път E80 край Сливница Храм „Св. св. Кирил и Методий“, Сливница Бюст-паметник на Пуне Колев (Дедо Пуне), дарил 21 дка за училището и църквата в град Сливница

В категории: Горещи новини , Пътеводител

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
03.01.2015 09:53:03
0
0
balgaro-srabskata vojna 1885 godina e primer za tova she ne otkadeto oshakvash
napadenie ottam shte dojde .
zatova ima debeli knigi po istoria na vojnite ot drevnosta dosega i tam pishe she vojni bez prishini njama i obiknovenno se vodjat za da se promeni edno sastojanie kam po dobro sastojanie . no tova moshe da se talkuva ot mnogo raslishni gledni toshki edno se znae she dokato politizite pregovarjat i targovzite pravjat targovii njama rabota za vojnite .
spored mene i nogo drugi balgari e dobre she balgaria e v NATO i EVROPEJSKIA SAJUS i e dobre da imame dobri otnoshenia i s RUSIA i drugi strani
i taj kato BALGARIA e hristianska strana to e logishno da se stremim kam
prijatelstva s hristianite po zjal svjat koito sa nad 2 miliarda no da si ostanem tolerantni kam mirni ne hristiani i mirni ne hristianski religii
i tova e ofizialnata politika na presidenta plevneliev kojato podkrepjam no
s usloviata da ne bade protiv mojata savest i interes i da bade v interes na moi prijateli balgari i ne balgari v balgaria i po zjal svjat
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки