Новогодишна елха в саксия


Новогодишна елха в саксия
23 Декември 2014, Вторник


Тъжно е да се гледат прясно отсечените елхи и борчета, които изглеждат толкова тъжно на новогодишните пазари в очакване да си намерят купувачи,

Автор: Дина Харизанова

които ще ги накичат като принцеси за няколко дена, а след празниците неизменно ще ги захвърлят на бунището – вече проскубани и с окапали иглички.
Несъмнено една от най-популярните в последните години алтернативи на живата елха е изкуствената. Предлага се в най-различни варианти – със светлозелени клонки, с тъмнозелени клонки, с бели клончета или със заснежени краища на игличките. Но колкото и голямо да е разнообразието на този асортимент, все пак вариантът не е по вкуса на всеки. Затова и напоследък все повече привърженици намират живите елхи, засадени в саксии или в контейнери. Тези вечнозелени красавици не само се използват за новогодишна украса, но често може да се видят целогодишно да надничат от балкони и тераси.

Тъй като в естествени условия елхата или борчето живеят при ниски температури и често отрупани със сняг, да се държат на топло непрекъснато не е най-доброто решение. Но колкото да изкара празниците в дома, можем да й помогнем, като й създадем възможно най-подходящи условия. За целта трябва да изберем колкото си може по-прохладно и осветено място или поне да я разположим по-далече от отоплителните уреди в жилището.
Трябва да се знае, че в отоплени помещения тези вечнозелени дръвчета може да се държат не повече от две седмици. Те трябва да се поливат през ден с около 2-3 литра вода, като се внимава пръстта в саксията да не пресъхва между поливките – нещо, което е напълно възможно, ако въздухът в помещението, където са настанени, е сух.

Оптимално би било да я поставим пред прозореца, стига той да не е с южно изложение, за да не пострада младото дръвче от преките слънчеви лъчи. То ще се чувства прекрасно, ако го пръскате с вода от време на време или пък поставите в близост до него открита съдина, напълнена с вода. За повече естетика пуснете в него елхова клонка или пък запалени плаващи свещи.
Когато празниците отминат, преместете елхата на остъклена тераса или пък на закътано място в двора, ако разполагате с такъв, като увиете саксията или контейнера с топла материя, сено или слама, за да не замръзнат корените й.

Ако се оставят в саксията, елхичките трябва да се пресаждат на всеки 2-3 години, като съдът се избира да е с 2-3 см по-широк от предишния. Засаждането на постоянно място на живите иглолистни дръвчета трябва да стане възможно най-рано – още през февруари-март, при първото затопляне на времето. Много е важно при тази манипулация корените да бъдат извадени заедно с почвата около тях, за да не се наранят.
Впрочем, съвсем не е задължително елхата да се внася в отоплено помещение при настъпването на коледно-новогодишните празници. Тя може да се украси и както си е на балкона или пък на двора.

А ето и няколко съвета, в случай че все пак решите да си вземете отрязано коледно дръвче за вкъщи. За да му се радвате максимално дълго, поставете го в съд с влажен пясък. Но може да държите елхата и в съд само с вода като добавите в нея шепа сол, лъжица захар и 1 таблетка аспирин на кофа вода. Подходящ за целта съд може да стане 10-литрова празна пластмасова бутилка от минерална вода, от която се изрязва 1/3, като отделената част с гърлото на шишето се поставя наопаки (с гърлото надолу) в импровизираната кашпа. Трябва да намерите подходящ за диаметъра на дръвчето пластмасов флакон, който се напъхва в гърлото и в него се поставя елхата, за да бъде устойчиво.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки