Ще ритат футбол край останки от римска вила


Ще ритат футбол край останки от римска вила
Останките от римската вила, които ще бъдат експонирани в подземния паркинг край „Созопол Арена“
21 Декември 2014, Неделя


Догодина през май в България ще се проведе Европейското първенство за юноши до 17-годишна възраст.

Автор: Диана Славчева

Домакини на шампионата ще бъдат няколко български града – Пловдив, Бургас, Брестник, Стара Загора, Сливен, Созопол и Несебър. Един от стадионите, на които ще се играят мачовете, е „Созопол Арена“, който разполага с 3000 зрителски места. В момента усилено текат довършителните работи по спортната инфраструктура, както и изграждането на подземен паркинг до стадиона.

По време на строителните дейности обаче бяха разкрити останките от стара римска вила, която специалистите датират от ІV в. Археологическите разкопки, ръководени от Петър Лещаков от НАИМ, разкриват, че сградата е преустройвана и разширявана през V век. „Попаднахме и на две пещи и некропол от V-VІ в. Вероятно вилата е била извънградска, тъй като се намира на повече от километър от урбанизираната по това време територия“ -  разказва Петър Лещаков.
Вилата е била изградена от камъни, споени със здрав бял хоросан, а подът й е от дебела хоросанова подложка, върху която са наредени керамични квадратни тухли с украса. Имала е хипокаустно (подово) отопление, което обаче е било монтирано в стените на зданието.

За да се запази интересната находка, в движение се е наложило проектът да бъде преработен, така че след завършването на строителните дейности руините на римската вила ще бъдат експонирани в обема на паркинговото подземно пространство. Така несъмнено те ще се превърнат в атракция не само за зрителите на дербитата по време на юношеското европейско първенство, но и за посетителите на всички спортни мероприятия, на които домакин ще бъде „Созопол Арена“.


Наблизо до вилата археологът Петър Лещаков е разкрил и некропол от V-VІ в., както и две пещи, вероятно за производство на строителна керамика

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
23.12.2014 11:59:56
0
0
Римляните били завоеватели с войни,дипломация и използвайки разделението на тракийските племена в Тракия-днешна България.Археолога г-н.Петър Лещаков е разкрил останки от римска вила и гробове с пещи най-вероятно за производство на строителна керамика от римляните.Вилата на знатния римлянин е била строена с камъни споени с бял хоросан,а пода с тухли и подово отопление,което било монтирано в стените на вилата-вероятно поддържано с помоща на дърва и въглища в помещение в стая до банята...Тези открития на вилата и строит.пещи са в гр.Созопол-стар тракийски град-обитаван от траките.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки