Няма пари за служителите в затворите


Няма пари за служителите в затворите
На протест срещу неизплатените им възнаграждения излязоха и служителите в Бургаския затвор
19 Декември 2014, Петък


В бюджета на страната за 2015 г. не са предвидени полагащите им се по закон допълнителни възнаграждения

Автор: Огнян Марков

Напрежението сред работещите в местата за лишаване от свобода набира скорост. От 11 декември 2014 г. в продължение на десет дни представители на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България, синдикалните дружества и секции се събираха пред затворите, в които работят.

Целта на тези събрания бе разясняване на финансовото състояние на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, също така и да се вземат решения за бъдещите действия на синдиката спрямо приемането на „Бюджет 2015“, в който не е осигурена финансовата обезпеченост на законовите права на служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието.
По тази схема и с тази цел вече се проведоха събрания на синдикалните секции във всички затвори у нас.

Първоначално протестите бяха насочени срещу Министерството на правосъдието с мотива, че то не възнамерява да спази закона, като изплати на затворническите служители дължимите им от 1 юли 2014 г. насам суми. Дни по-късно се оказа, че правосъдното ведомство няма нищо против да изпълни задълженията си по индексиране на заплатите и заплащането на нощния труд и времето на разположение, както и по изравняването на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи и пр..

Стига, разбира се, за това да има предвидени средства в бюджета на държавата и съответно във финансовата рамка на ведомството. Но те се оказаха зачеркнати с лека ръка от финансовия министър Владислав Горанов.
По време на едно телевизионно интервю преди месец той тури кръст със същото такова леко движение на коледните надбавки за пенсионерите. Когато обаче премиерът се замисли за рейтинга си, реши все пак да ги отпусне. Но като непредвиден разход и те ще бъдат компенсирани с увеличения от 8 на 10 на сто данък върху лихвите върху депозитите в банките.

После и това скоропостижно отпадна. Което означава, че е намерен друг начин за запълване на малката дупчица в бюджета, издълбана от празничните пенсионни надбавки.
Така си е – безплатен обяд няма, а в годишната финансова рамка на държавата трябва да има баланс до нивото на разрешения от закона дефицит. Това са железни правила.
Всъщност ние тепърва ще установяваме финансовия гений на министъра или пък неговата глупост. На собствения си гръб, естествено, това е неписано правило при всяко управление, без значение дали е то ляво, дясно, коалиционно или просто брак по сметка.

Та сега той, министърът, комуто сме поверили грижата за общите ни финанси, поради житейската си и институционална неопитност се изживява като човек, който е хванал Бога за шлифера и му се струва, че може да развява на воля собствените си объркани мисли.
Разбира се, всичко това е само до време. Защото, както е добре известно, всеки меден месец, включително и този, на който и да е нов министерски съвет, все някога свършва.
Но в случая с държавните служители и наетите по трудов договор в местата за лишаване от свобода министърът няма какво толкова да мисли.

Има закон. Нов Закон за МВР, който предишното Народно събрание, малко преди да отиде на полагащото му се място в историята, подари на сега управляващите. И този нормативен акт, колкото и да не се харесва на неизвестните засега извършители на други управленски действия с инициали Б.Б. и Ц.Ц., трябва да се спазва. При това до последната му буквичка.
Особено обиден в така създалата се ситуация според председателя на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров е фактът, че и в бюджета за 2014 г., а и в този за 2015 г. е предвидено увеличение на заплащанията, които се полагат на лишените от свобода, които работят. Защото техните възнаграждения били обвързани с минималната работна заплата, а тя се повишавала. „Аз питам – кой служи на държавата?

Държавните служители или престъпниците, които ние охраняваме?“, задава въпроса си Петров.
На 19 декември 2014 г., денят, в който този брой на вестника ни ще бъде в ръцете на многобройните ни читатели, Синдикатът на служителите в затворите в България ще вземе решение как и докога да продължи протестната дейност. Ако, разбира се, дотогава премиерът не се е замислил отново за рейтинга си и не нареди на финансовия си министър да осигури нужните средства.

Но дори това да не стане точно по този начин предвид особените усилия, които сега министър-председателят ни полага в гоненето на газовата Михаля, все някога законовите разпоредби трябва да бъдат изпълнени. И по-добре по-скоро, отколкото когато вече отново сме станали за смях в задружното семейство на Европейски съюз.
Защото иначе става направо нелепо. Държавата, която е призвана да следи дали гражданите спазват законите, сама ги нарушава! То това е като брачната и извънбрачната връзка. Обществото вече е приело за нормални сексуалните забежки извън семейството. Но да изневерява човек на любовницата или любовника си е наистина нелепо и срамотно. Или поне така би трябвало да бъде.


Иван Петров

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки