Още един опит за блудство с невръстно момиче


Още един опит за блудство с невръстно момиче
Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България, и пострадалата абитуриентка публично разказаха за нарушенията в дома
19 Декември 2014, Петък


Потърпевшата е кръгъл сирак от дома “Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново

Автор: Здравка Христова

Децата в интернатите са подлагани на системен психически и физически тормоз. Тази ужасяваща и общоизвестна истина боде очите на всички, но масово хората, от които зависи това да не се случва, си затварят очите и обвиняват медиите, че изкуствено раздухват скандали. В средата на декември бе огласено поредното безобразие, случило се този път в дома за сираци „Пеньо и Мария Велкови“ във Велико Търново. Районната прокуратура влиза в институцията заради нарушаване на правата на децата, след постъпили сигнали за сексуално склоняване от страна на възпитател към едно от настанените там момичета, както и заради други нарушения, съобщи Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България.

„След 22 часа, когато всички спят, те чакам горе да си поговорим". С тези думи 60-годишният възпитател Стоян Стоянов приканвал невръстната Титяна от великотърновския дом за сираци „Пеньо и Мария Велкови“. 18-годишното момиче разказва, че за да се спаси от сексуалните пориви на мъжа, призван да се грижи за нея и останалите обитатели на сиропиталището, тя молела съквартирантката си по стая да не се отделя от нея. „Мяташе ми погледи, а когато ме събуждаше сутрин, ме отвиваше и ме опипваше – само мен, никой друг! Не отидох нито веднъж в стаята му", споделя разтрепераната девойка. Тя е кръгъл сирак, българка, дванадесетокласничка и отличничка.

Но възпитателят продължил с намеците за секс цял месец, като правел уговорката: „Гледай само директорката да не разбере". Момичето не издържало на унижението и криеницата с него и споделило своите притеснения с брат си, с когото са настанени в дома преди 4 години, след като загубили родителите си. Той я посъветвал да разкаже всичко на психоложката. Втрещена от поведението на възрастния мъж, тя на свой ред информирала директорката Ганка Григорова и сексуалните му намеци се прекратили. Титяна очаквала Стоянов да бъде изгонен и тя да продължи живота си в дома спокойно, но похотливият мъж и до днес продължава да „възпитава" сираците.

Децата от дома „Пеньо и Мария Велкови" се оплакват, че вечер в 22,00 часа възпитателите им прибират личните телефони под предлог да не си играят с тях, а да си лягат, защото сутрин не могат да станат. После обаче сираците забелязали, че минутите от ваучерите им са свършили. Мобилните апарати са неприкосновени и само съдът може да разпореди те да бъдат иззети. „Това е безобразие, защото децата, които имат близки, не могат да ги потърсят и да сигнализират за нарушения“, коментира Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България.

След като в сиропиталището психолози от Центъра за обществена подкрепа в старата столица започнали да разпитват децата, директорката моментално извикала потърпевшата и й наредила: „Недей да казваш, че аз съм знаела за случилото се!".
На последвалата среща с нея Ганка Григорова отрече да е търсила момичето, но то показа в списъка с приетите разговори, регистрирани на мобилния й телефон, че на въпросната дата наистина е било потърсено от директорката.
В дома съществува огромно психологично напрежение. Двама от възпитаниците му са изпратени в психиатрия във Варна. Едното от тях преди време недоволствало защо възпитателите ядели от храната за децата.

След публичния разказ на потърпевшата абитуриентка последва незабавна ответна пресконференция, на която шефовете на различни институции и заместник-кметът по хуманитарните и младежките проблеми във Велико Търново художникът Ганчо Карабаджаков се нахвърлиха върху журналистите и момичето, че създавали интриги и целели закриването на дома.

По повод скандала за сексуално склоняване в „Пеньо и Мария Велкови" шефът на общинската дирекция по социални дейности и здравеопазване в старопрестолния град  Росица Димитрова заяви: „Не може да бъдем 24 часа в социалните домове, за да знаем какво се случва там всеки момент".
Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето започнаха проверки в сиропиталището, където установиха, че наистина има нарушение на етичните норми от страна на възпитателя. Но са категорични, че не е имало сексуално насилие. Въпреки това д-р Събина Събева, директор на Международната социална служба в България, е на мнение, че дори веднъж да има намек на възпитател към момиче от дома, това поведение е недопустимо.

Проверките ще установят каква е истината, каза директорката на дома Ганка Григорова. Вместо да поеме лична отговорност, че си е затваряла очите, тя прочете обясненията на възпитателя. Според него девойката и брат й, които живеят в дома, дошли в стаята му, за да си вземат храната от хладилника – били си я донесли от Павликени, където пребивават в събота и неделя при роднини. А Стоянов ги поканил да вечерят заедно и заявил, че вратата му винаги е отворена за тях.

Директорката на дома изтъква, че нямало нормативна база, по която да освободи подчинения си или дори временно да го отстрани до изясняване на случая. Заради този случай Слави Михайлов заяви, че ще отнеме националния приз „Най-добър дом в България", който беше връчен преди две години на великотърновското сиропиталище от Националното сдружение на сираците в България.
Това не е първи и единствен скандал в този дом. През годините децата в него често са споделяли, че възпитателите им редовно вземат най-хубавите дрехи и лакомства, които идват с даренията. Не са редки и моментите, когато сирачетата са били приучавани на добро поведение с тежки шамари.


Само преди два месеца обществото бе скандализирано от случая с 13-годишното момиче с аутизъм Ана-Мария, което е било подложено на сексуален тормоз и е било насилвано от мъж в столичното IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров". На 29 септември майката Радосвета Симеонова е сезирала няколко институции, но и до момента на нейните жалби няма отговор.
„Ще търся правата си в чужбина. До края на март трябва да бъде посочен човек и да бъдат предприети мерки за отстраняването му. Ако няма решение, отиваме в Страсбург”, категорична беше майката.
Нещо повече, тя се съмнявам, че насилникът все още е на работа и продължава да се занимава с деца.


Домът

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки