Лекари живеят осем месеца без заплати


Лекари живеят осем месеца без заплати
Белодробната болница във Варна
19 Декември 2014, Петък


Служителите на варненската белодробна болница алармираха, че не са получавали заплати от 1 май. На апела им се отзова общинската управа, която реши да отпусне

Автор: Илияна Христова

220 000 лв. за спешно погасяване на задълженията. Лечебното заведение е затънало в кредити, но със сумата ще бъдат погасени дълговете само към персонала. Идеята е хората да си приберат заработеното преди Нова година.
Проблемът е стар и касае държавната политика спрямо белодробното лечение.

Правителството отпуска по 30 лв. на ден за издръжка на такива болници, а разходите са неколкократно повече. За варненската те са около 90 лв. на ден. Лечението не е по пътеки, пациентите са малко като количество, но престоят им в лечебниците е дълъг и те се нуждаят от подходяща храна, което пък оскъпява болничната услуга и я прави неконкурентна спрямо другите здравни заведения.

Затова и повечето тубдиспансери кретат финансово, трупат дългове. От доста време и пловдивските медици например водят битка за спасяване на здравното заведение, а великотърновското от години работи, за да погаси кредитите. Но държавата така и не поема ангажимент да посрещне задълженията.
„Работим и на други места и разчитаме на семействата си, за да се справим”, споделят медиците от варненската болница. Инвентарът край тях е в окаяно състояние – повредени отоплителни уреди, осветление…  А болницата обслужва пациенти от цяла Североизточна България.

Община Варна пое част от дълговете на тубдиспансера и миналата година. Лекарите отново бяха без заплати и заплашиха с масово напускане. Но така не може да продължава, държавата трябва да си влезе във функциите. Сегашното положение е вредно за пациентите и унизително за лекуващите – категорични са варненските медици.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки