Тенисът като масов спорт върху златен терен край морето


Тенисът като масов спорт върху златен терен край морето
Общинският съветник от НФСБ Георги Дражев (на трибуната) изтъкна, че съгласно предложението на кмета Димитър Николов (на преден план), наемът на квадратен метър земя край морето излиза около 10 стотинки годишно
19 Декември 2014, Петък


Мнозинство на ГЕРБ в ОбС – Бургас отдаде под наем  за жълти стотинки 19 декара в кв. Сарафово на мистериозен инвеститор

Автор: Георги Ваташки

Снаближаването на коледните празници започна и суматохата около приготвянето на пода-ръци. За Община Бургас обаче Коледа настъпи доста по-рано и от местната администрация започнаха да раздават щедри дарове още в началото на седмицата. На сесията на местния парламент мнозинството от ГЕРБ гласува предложение за отдаването на апетитен терен в бургаския квартал „Сарафово“ под наем за цели десет години на безценица.

Докладната записка, внесена от кмета Димитър Николов (ГЕРБ), предвижда 19 декара златна земя в местността Кьошето до самия морския бряг да бъдат дадени за жълти стотинки на мистериозен инвеститор, който щял бил да построи там тенискортове.
Мотивите на местната власт са повече от смехотворни - понеже тенисът бил придобил голяма популярност през последната година, създаването на елитни тенисисти било жизненоважно за имиджа на страната, защото така тя се рекламирала. Само че „изграждането на подобен род спортисти е дълъг и скъп процес, който изисква скъпа и добре поддържана материална база, което ще направи тенисът масов за всички слоеве от населението“, пише в докладната.

Така, край Сарафово трябва да се появят цели осем корта, десетина обслужващи здания, каквото и да значи това, и не на последно място – огромен хотел с неизбежните търговски заведения. Всички тези чудеса вероятно ще струват милиони, но в докладната записка е предвидено бъдещият инвеститор да вложи най-малко... 250 хиляди лева в проекта.
И това, ако не е пода-рък, здраве му кажи. Но с него не се изчерпва благотворителната щедрост на бургаските управници, които искат за апетитния имот наем от само 2000 лв. годишно – ще рече по едва 160 лв на месец.

Освен това, в предложението на администрацията благородно се допуска всички бъдещи подобрения и инвестиции в бленуваните тенис кортове да се прихващат от месечния наем. Това може да доведе до там, че на практика за целия десетгодишен период Бургас да не получи и стотинка (дано не се наложи дори да плаща), докато мистериозният инвеститор през това време трупа повече от прилични доходи от експлоатацията на хотела и заведенията. Единственото му задължение ще бъде да пуска да поспортуват в съоръженията за по четири часа на седмица деца и ученици от морския град. 

На абсурдното предложение на бургаските гербери се противопоставиха съветниците от „Национален фронт за спасение на България“. „Това е поредният опит за далавера на гърба на бургаските данъкоплатци. Реално цената за квадратен метър земя във въпросния терен, която наемателят ще плаща, му излиза около 10 стотинки на година. Явно става въпрос за поредната нагласена сделка”, заяви от трибуната на местния парламент Георги Дражев от НФСБ.

„Срокът от 10 години е много голям, така че нека се отнасяме сериозно към този проект. Годишният наем за такъв хубав имот е много нисък, нека да бъде поне 40 хиляди лева“, предложи пък водачът на групата на Националния фронт Ангел Божидаров.
Но въпреки доводите на родолюбците, единствената реакция от страна на гербаджиите бе зле скалъпеното оправдание на шефа на дирекция „Управление на общинската собственост“ Ташо Желев, който обясни, че сумата била ниска, защото иначе нямало да има кандидати за реализацията на проекта, пък ето на – след като минат тези десет години, кортовете щели да останат собственост на общината.

Желев обаче не отговори на въпроса кое налага тъкмо сега, когато Бургас е затънал в кредити,  да бъдат изграждани скъпи спортни съоръжения.
Патриотите предложиха скандалната докладна записка да бъде оттеглена и преработена, за да бъдат защитени интересите на бургазлии. Вместо това, герберите в ОбС-Бургас прибегнаха до любимия си похват – прекратяване на дебатите, за да избегнат неудобните въпроси. В знак на протест съветниците от опозицията напуснаха сесията на местния парламент и в тяхно отсъствие скандалното предложение бе прието с гласуване под строй от съветниците от партията на Бойко Борисов.

Управата на „най-добрия град за живеене“ не за първи път сключва скандални сделки за сметка на данъкоплатците в услуга на близки до местната власт бизнесмени. Най-фрапиращ е случаят със стадион „Черноморец“, който е апортиран в едноименното акционерно дружество, където равни дялове имат Община Бургас и „Петрол холдинг“. Сделката е гласувана през лятото на 2007 г. по времето на ексградоначалника Йоан Костадинов.

До този момент загубите на футболния клуб надхвърлят 50 милиона лева, а дълговете му са за над 25 милиона. Дружеството се движи на ръба на фалита, който се очаква да стане факт най-късно до 2 години. Единственият читав актив остават 140-те декара апорт, включващ спортния комплекс. Заради тревожното финансово състояние обаче, общинската земя може да попадне завинаги в частни ръце. Евентуалните загуби на общината при продажбата й ще са поне 50 млн. евро.

Вече седем години Димитър Николов отказва да вземе отношение по този казус. Самият той от самото начало на мандата си мълчаливо наблюдава как клубът отива към фалит, но не предприема никакви мерки стадиона да бъде спасен – с дежурното оправдание, че това е работа на местния парламент.

Друг такъв обект е плувният комплекс в ж.к. „Славейков“, който е разположен върху площ от  24 декара. Преди години общината сключи сделка с Българската федерация по борба, съгласно която върху терена трябваше да бъдат построени два нови басейна, зала и хотелска част. Първата копка за новия комплекс беше направена през есента на 2012 г. Но вече над две години в обекта няма вложен нито лев, а теренът е потънал в кал и отпадъци. Пропуснатите ползи са поне за 10 млн. евро.

Широко рекламираният градски „Индустриален парк“ също се нарежда сред сделките, носещи единствено пасиви на общината. Големите обещания за прииждането на тълпи платежоспособни инвеститори, които ще вложат тук милиони, останаха химера, а огромният терен, погълнал преди това близо 4 милиона лева за изграждане в него на някаква митична инфраструктура, вече година и половина стои самотен и обраства с бурени, вместо с лелеяните производствени сгради и складови бази.

В смесеното дружество общината апортира 300 декара своя земя и сега трупа загуби от около 15 милиона евро. Досега там са закупили парцели само пет фирми, но не е ясно кога те релано ще започнат да правят нещо в така наречения индустриален парк. А обещанията за 4000 нови работни места и за над 100 милиона лева инвестиции останаха някъде в кметските предизборни кампании.

В началото на 2013 г. пък местният парламент щедро гласува 117 декара златна земя в бургаския парк „Езеро“ да бъде дадена на концесия на руската фирма „Мостовик" за изграждането на Океанариум. Върху огромния терен сибирската компания трябваше да построи аквапарк, делфинариум и океанариум, заедно с голям хотел с над 200 легла, СПА комплекс, ВИП зони и мокри барове. Самите условия на сделката бяха като сбъдната мечта – концесия за срок от 35 години, първоначална такса при започване на строежа само от 600 хиляди лева и по-нататъшна концесионна вноска в размер само на... един процент от приходите на развлекателния комплекс, дължима след огромен гратисен период от цели 8 години.

В крайморския парк обаче така и не започнаха реални строителни работи, а в началото на ноември стана ясно, че „Мостовик“ е пред фалит, а собственикът на компаният Олег Шишов бе арестуван от руските власти заради финансови нарушения.
След всичко изброено дотук, възниква въпросът дали елитните тенискортове край Сарафово няма да споделят съдбата на океанариума. Едно е сигурно, каквото и да стане – ощетени ще бъдат обикновените бургазлии.


Проектът за океанариума, който по всяка вероятност никога няма да бъде реализиран

В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Woods
07.08.2016 21:51:31
0
0
October 10, 2010 at 06:54</a>Thanks SS! Your story is quite fascinating too! I think these struggles make our lives more in;0serting&#823et. but you are a hardcore Delhiite eh? Reply</a>
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки