Ще има глоби за бежанския лагер в Харманли


19 Декември 2014, Петък


Глоба в максималния размер ще бъде наложена на Агенцията за бежанците и директора на лагера в Харманли, ако до края на годината не се направи всичко необходимо за надзора

Автор: Десант

над имигрантите заради ебола. Това обяви на пресконференция в областния град главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той бе на обиколка в областта, където има бежански лагери. По думите му медицинският персонал в лагера в Харманли е крайно недостатъчен. Кунчев съобщи, че във връзка с проблема е пуснато предписание за отварянето на медицински пункт, където да се взимат проби, което не се изпълнява вече година.

Главният здравен инспектор подчерта, че броят на бежанците расте и сега в харманлийския лагер има 2200 човека, от които 552 деца. Бременните жени са 90.
Преди време неговият директор Марко Петров съобщи, че има проблем с набирането на медицински персонал. Оказва се, че въпросът е доста сериозен. От Агенцията обявиха конкурс, като декларираха, че заплащането ще стига до 2000 лв. месечно. 
В момента има двама медици. През кабинета на фелдшера Георги Георгиев на ден минават най-малко 50 души. Всички разчитат само на него и лекарката, която обаче обслужва лагера само по 4 часа дневно.

Според медиците там трудно се работи, защото броят на пациентите расте, работата се увеличава, а освен това има и езикова бариера с чужденците. Именно това била причината, която спирала хората с медицинско образование да се кандидатират за работа в това място. Имало и такива, които се притеснявали да не се заразят. За целта в новите сгради има предвиден изолатор. От ръководството на центъра обаче успокояват, че той едва ли ще се наложи да бъде използван.

Междувременно, заради обилните валежи, изсипали се отново над страната ни напоследък и наводнили помпените станции в критичните райони, от няколко дни е без вода бежанският център в село Пъстрогор. Лагерът е препълнен от населяващите го близо 300 души, сред които има много майки с деца.
За да се предотврати възникването на епидемична ситуация, от ВиК осигуриха по спешност водоноска, която да доставя питейна вода. За санитарно-хигиенни нужди пък бе мобилизирана пожарната.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки