В Пловдив: Корупция и рекет зад стените на Агенцията за безопасност на храните


В Пловдив: Корупция и рекет зад стените на Агенцията за безопасност на храните
Ощетените от действията на скандалната шефка на пловдивската ОДБХ Теодора Севова и нейния антураж потърсиха съдействие от народния представите от Патриотичия фронт Борис Ячев
19 Декември 2014, Петък


Депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев ще сезира прокуратура за системното източване на регионалния клон на институцията

Автор: Георги Ваташки

Народният представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Борис Ячев ще сезира прокуратурата за крупни корупционни схеми в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив. Разкритията бяха предоставени на пресконференция, състояла се на 15 декември в града под тепетата, в която взе участие и другият пловдивски депутат от родолюбивата коалиция Славчо Атанасов. Оказа се, че над 80 фирми от региона са засегнати от различни форми на корупция и рекет от страна на пловдивската ОДБХ. Главните действащи лица в случая са изпълнителният директор Теодора Севова и главният счетоводител Ивелина Стефанова.

„Само за два дни получихме сигнали за един много сериозен корупционен кръг, който от 2008 г. насам ощетява редица български производители и фирми. Схемата е неизменна и работи независимо от това кой е на власт“, заяви Борис Ячев.
Основният инструмент за множеството закононарушения се нарича „такса спокойствие“.

„Това е сума, която се плаща, за да не бъдеш обезпокояван от съответните инспектори по храните. Тази такса се налага повсеместно на всички – като се започне от малките павилиончета, които продават закуски, където варира между 15 и 20 лева, и се стигне до няколко хиляди лева за големите складове, които се занимават с хранителни добавки, подправки, обработка на месо и пр. Имам информация за събирането на между 25 000 и 35 000 лева месечно, и то периодично. Много е вероятно от събираните суми да се правят отчисления в полза на по-висшата инстанция - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“ – коментира още Борис Ячев.

Той допълни, че през годините са извършени множество проверки на шефовете на ОДБХ – Пловдив, като даже Севова и нейният антураж са били отстранявани, но много скоро след това са връщани отново на местата си.
Едни от най-големите фирми, пострадали от рекета на Севова и компания, са „Либра“ и „Елдер България“, които след като спират да плащат за „спокойствие“, получават отказ от пререгистрация на разрешителните им за продажба на техните продукти. Още по-скандален е случаят с ЕТ „Павлина Матеева“, при който хората на Севова незаконно затварят цех на предприятието, като впоследствие това е прикрито с подправяне на данни в регистрите на ОДБХ.

И още нещо – от сигналите, достигнали до Борис Ячев, става ясно, че повечето от пловдивските фирми са принуждавани да дават проби за изследване на храните в лабораторията „Алиманти“, която пък е собственост на бившия директор на ОДБХ-Пловдив Светозар Василев.

Депутатът от ПФ отбеляза, че ще настоява за строг парлaментарен контрол върху действията на прокуратурата и земеделското министерството по тези случаи. „Ще отправим официално питане до министъра на земеделието и храните Десислава Танева за това дали са провеждани проверки по време на служебното правителство на ОДБХ – Пловдив, дали се предвиждат такива след многобройните сигнали и най-вече защото над тези хора е опънат политически чадър“ – категоричен е Ячев.

Скандалната сага започва в края на управлението на тройната коалиция. През 2008 г. Теодора Севова е назначена без конкурс за изпълнителен директор  на ОДБХ - Пловдив на мястото на Светослав Василев, който е уличен в контрабанда на 120 хиляди агнета за Турция. За главен счетоводител Севова назначава своята близка приятелка от предишната си месторабота - Национална ветеринарно-медицинска служба (НВМС), Ивелина Стефанова. Скоро след това в пловдивската прокуратура започват да постъпват редица сигнали за нагласени и фиктивни обществени поръчки, както и за множество случаи на конфликт на интереси на ръководството на институцията.

Достатъчен е само един пример. В абсолютно противоречие със закона Севова си позволява да сключва граждански договори с лица, които са на щат към агенцията и по този начин нейни хора, служители на ОДБХ-Пловдив, получават по две заплати - една по трудов и една по граждански договор. Главният счетоводител Ивелина Стефанова пък изпълнява три длъжности, защото освен поста си, за който получава заплата, изпълнява функциите и на завеждащ човешките ресурси, а си е пуснала и граждански договор като финансов контрольор.

Следствие на всички тези нарушения системно се източва бюджета на ОДБХ – Пловдив. Това става с мълчаливото благоволение на министъра на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ – Мирослав Найденов, и продължава до ноември 2013 г., когато назначеният от кабинета на Пламен Орешарски за изпълнителен директор на БАБХ Пламен Моллов сформира специална комисия, която да разнищи делата на самозабравилите се шефове на пловдивския клон на агенцията.

Резултатите, описани в доклада от проверката, показват редица нарушения и злоупотреби – като извършвани строително-ремонтни дейности за десетки хиляди лева без проведени обществени поръчки; изписвани разходи за над милион и половина лева за неизвършени дейности; подмяна на входящия дневник за вписване със стара дата на фирми, които уж са участвали в обществена поръчка и т. н. Докладът от проверката и други сигнали за извършени злоупотреби са внесени в икономическа полиция и прокуратурата в Пловдив, както и в Сметната палата, но не последва никаква реакция както от съда, така и от централната власт.

След избухването на скандала Теодора Севова и Ивелина Стефанова, заедно с част от техния антураж все пак са отстранени от постовете си, но не задълго. За всеобща изненада те са  устроени на ръководни позиции в ОДБХ - София, като за целта е създаден специален „Отдел за оценка на риска“, който не е в утвърдената структура на БАБХ и дублира съществуващия към агенцията „Център за оценка на риска“. И двете са назначени на позииците без нужния конкурс, каквито са законовите изисквания.

След последните парламентарни избори, в деня на първото заседание на 43-тото Народното събрание на 27 октомври, Севова и Стефанова заедно с още четирима от техния антураж отново са върнати без конкурс на старите си постове в Пловдив. Сред колегите им в дирекцията се говори, че зад тях стои депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев, който лично е настоявал за тяхното връщане в града под тепетата и същевременно прикрива деянията им.
От всичко това логично възниква въпросът – толкова ли са незаменими тези съмнителни персони и докога земеделското министерство ще си затваря очите за многобройните им нарушения и сигналите, постъпващи от редиците на местния дребен бизнес.

Анализирай това
Основният инструмент за множеството закононарушения се нарича „такса спокойствие“. „Това е сума, която се плаща, за да не бъдеш обезпокояван от съответните инспектори по храните. Тази такса се налага повсеместно на всички – като се започне от малките павилиончета, които продават закуски, и се стигне до големите складове, които се занимават с хранителни добавки, подправки, обработка на месо и пр.


В категории: Общини , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
маргаритка
31.03.2015 12:15:22
0
0
аз пък се чудех откъде настоящата шефка на варненската ОДБХ - Маргарита Атанасова - се учи на "мурафети". на нея също й носят пари на ръка за да унищожава актове и наказателни постановления и тормози служителите си и ги заплашва с дисциплинарно уволнение, ако не й играят по свирката. за капак е в комбина с местната юристка, дето уж я назначиха по заместване, обаче Атанасова бързо и издейства постоянно място, преди да се върне титулярката, щото тая й помага в далаверите и рекета. странно обаче че уж всяко ново правителство ще се бори с корупцията, а пък атанасова още си вилнее из Варна и никой не я закача.
7
Викали й д-р Теодора Рекета
08.01.2015 17:31:58
0
0
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1373172
Инспектори на БАБХ прибирали до 35 000 лева от такса „Спокойствие”
6
djopeto71
08.01.2015 17:15:58
0
0
Тази д-р Теодора Севова е една от най-корумпираните в бранша.Лично съм й носил подаръци(торби с пари, толкова е нагла и арогантна, че си ги взима направо в кабинета) и то не един и два пъти.Тя е от Димитровград и беше шеф на хасковското ДВСК. После я издърпаха в министерството в София,там постоя година,две. Видя, че там трудно се краде и се уреди за шеф във пловдивското ДВСК, след като Зарю Василев го хванаха в контрабандата на 1200 те румънски агнета за Турция.И се почна голямото лапане.Елате да видите как се правят пари,ама много пари.Мъжът й и той движи някакви фирми около нея в нейния бранш.Та тази гопожа е не за затвора,а напрово да й метнеш примката и да я обесиш на площада.
5
D-r Tenev
08.01.2015 17:13:37
0
0
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2302346 Семейство от Пловдив: Инспектори ни съсипват бизнеса Илиян Матеев в цеха, който е затворен от 9 месеца. “Вече 9 месеца цехът ни е затворен. От областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив ни побъркаха от проверки. При всяка откриват нови нарушения, които изскачат едно след друго като матрьошки”, разказаха пред “24 часа” Павлина и Илиян Матееви. Д-р Теодора Севова взела 50 000 лв. от шефа на "Инса ойл", за да затвори семейната фирма, която не искала да си плаща "такса спокойствие".
4
Ветеринар
08.01.2015 17:12:13
0
0
Тая дебела овца от м.февруари 2014 г. беше назначена в ОДБХ София, като зам.директор. Лозаро-винара я назначи. И се започна едно щуро събиране на пари и рекетиране на фирмите. Яко пари събраха. Беше голям рекет. Тая мръсница уволни много качествени и свестни хора, които си разбираха от работата. Остави послушните и мълчаливите събирачи на пари. След като изтараши фирмите и складовете в София си замина поживо-поздраво в Пловдив и се започна с якото събиране на пари от бизнеса в Пловдив. Тая трябва в затвора да я вкарат. Ще плаща до време, а после в панделата. Нещата вече са много дебели и всичко вече е изпратено и входирано в Брюксел.
3
очевидец
30.12.2014 06:19:42
0
0
господин Ячев даите ги на прокуратурата.сигнализирайте и премиера да знае какво се върши от моллов и тези които му слагат чадър-г-жа йес Кунева.
2
ПОТЪРПЕВША
29.12.2014 13:07:19
1
1
Добре сте разнищили нещата в Пловдив, а сега някой да се порови в София.Севова дойде в средата на февруари и до средата на март всички компетентни специалисти от най-лесния за рекет сектор ,които щяха да и се противопоставят бяха отстранени и след това уволнени. С нейната съратничка д-р Викьова, назначена от нея/продължава да се вихри в София/,започнаха истинските изяви- безпардонна наглост. Попитайте и за принципният проф. Молов който ги назначи и ги закриляше, за хвърковатите му чети от некомпетентни послушковци из страната, за ежедневния тормоз на фирми и купищата жалби за рекет и корупция. Какво се случи- пак по Пловдивския почин даде рекетьорите си на дисциплинарен съвет, оправда ги и ги назначи на още по стратегически позиции за рекет. Къде е новото управление или и то се възползва от облагите? Какво ли ще се случи??? Сигурно нищо. Все пак чакаме!
1
агент под прикритие
22.12.2014 13:35:25
0
0
Браво! Сега остава нещата да се доведат докрай, а не всичко да си остане само празни приказки, а тези безочливи крадци да продължават да вилнеят, както досега.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки