Циганите в Дебелт не се стряскат от полицаи


Циганите в Дебелт не се стряскат от полицаи
Депутати от ПФ и общински съветници от НФСБ поискаха кметът на Средец да задвижи процедура по установяване и премахване на незаконните постройки в циганското гето в Средец
19 Декември 2014, Петък


Напрежението в средецкото село Дебелт е напът да ескалира. Само десетина дни, след като циганин зверски насили момче с ментални увреждания в местното училище,

Автор: Десант

мъж от ромското гето нападна с брадва полицай. Инцидентът е станал малко след полунощ на 18 декември.
Служител на „Специализираните полицейски сили“ спрял за проверка две каруци, пълни с дърва, незаконно придобити от горски масив в непосредствена близост до циганската махала, и уведомил Агенцията по горите.

Докато пристигне неин представител, униформените засекли още две каруци. Едната не спряла на подадения със стоп-палка сигнал и навлязла в гетото. Когато служителите на реда я настигнали, от нея изскочил 19-годишен циганин, който им налетял с брадва и ги заплашил, че ще ги убие. Нападателят е арестуван, заедно с него е задържан и 26-годишният Н.А. от Дебелт, който се опитал да му помогне. 

Това е само щрих от ежедневието в селото, което се намира на 10-тина км от областния център Бургас. Заради ескалацията на напрежението там, на 15 декември председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, депутатът Димитър Байрактаров и общинските съветници от НФСБ Георги Дражев и Ангел Божидаров се срещнаха с кметовете на Община Средец Иван Жабов и на Дебелт Иванка Ангелова. В разговора участва и директорът на ОД на МВР комисар Калоян Калоянов.

Страните се споразумяха до края на януари 2015 г. да приключи процедурата по установяване на незаконните колиби в циганската махала на село Дебелт. Отделно, от началото на седмицата там има осигурено денонощно полицейско присъствие, очакват се и допълнителни видеокамери за наблюдение, които ще обхващат всички подстъпи и изходи на циганската махала.

Камерите ще бъдат монтирани от СКАТ ТВ и ще бъдат пряко свързани с полицията.
„Притеснени сме от ескалацията на напрежението в Дебелт, особено по повод на последната нерегламентирана акция в центъра на селото, насочена срещу кмета от група цигани, които са предявили претенции за оставката на Иванка Ангелова и за нейното отстраняване. Това е недопустимо за нас, тъй като в случая това са хора, които са в грубо нарушение на Закона за устройство на територията. По-голяма част от тях живеят в незаконни постройки, изградени без строителни разрешения, на общински и на частни терени“, каза по време на срещата Валери Симеонов.

Той входира в общинската администрация писмо с искане до кмета Иван Жабов „да предприеме необходимите задължителни действия по отношение на установяване на незаконните постройки в Дебелт и тяхното премахване“.
По неофициална информация от Иванка Ангелова, само четири са циганските къщи, които имат нотариален акт, а издигнатите в гетото постройки вече са над 40. Според нея, никой не може да се ангажира с точната бройка на хората, които живеят там.

„Проблемите в едно общество се решават от институциите. А всичко, което правим в момента, е заложено в предизборната ни платформа – премахването на незаконните постройки, ограничаването и спирането на масовата битова престъпност по селата. Правим това, заради което хората са гласували за нас“, каза още Валери Симеонов.
В Средец той и депутатите получиха уверение за пълно съдействие от страна на Областна дирекция на МВР. Екшънът от 18 декември обаче показва, че местните цигани нямат намерение да спазват законите и, че присъствието на полицаи не ги притеснява.

Издевателствата срещу 12-годишния ученик в Дебелт пък стана повод народните представители от парламентарната група на Патриотичния фронт да се обърнат към председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане за съставяне на временна анкетна комисия, която да разгледа постъпилите към народното представителство и комисиите на 43-то Народно събрание жалби от граждани и неправителствени организации, касаещи права на деца.

Патриотите настояват компетентните органи на прокуратурата и ДАЗД да извършат проверки и да съобщят резултатите от тях на временната анкетна комисия в указан срок, на базата на което същата да извърши преценка и да излезе с предложение за оптимизация на органите, компетентни по осъществяване на закрилата на децата, както и законодателни промени в тази посока.


Това е единствената чешма в махалата – водата от нея се ползва за пиене, за пране, за водопой на животни. През лятото миризмите откъм гетото са зловещи

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Говедо
22.12.2014 16:58:44
0
0
Мангалите са напаст и скоро ще опоскат всичко като ята скакалци тормозат села и паланки и малки градчета.Закон за частната собственост и да се гърми на месо всеки дръзнал да краде.А за да се сложи край на вендета и страхаот нея всички органи и служби да си влязат в правомощията и всеки нарушил закона да си носи последствията.Че много кокошки станаха,за милиони и на тях им опростиха кражби на ток,вода,данъци,осигуровки,железа,безнаказаност.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки