Циганин, нападнал лекарка, разиграва полицаите в три области


Циганин,  нападнал лекарка,  разиграва полицаите в три области
Д-р Божидара Пеевска
19 Декември 2014, Петък


Циганинът, който на 14 декември в неделя вечерта удари с юмрук в лицето дежурна лекарка в град Раковски, е разигравал полицията на територията на три области преди

Автор: Камен Колев

да бъде заловен. Той е бил обявен за общодържавно издирване и са го търсили униформени от дирекциите в Сливен, Хасково и Пловдив, съобщи директорът на ОД на МВР - Пловдив Пламен Узунов.

35-годишният Стоян К. нападнал д-р Божидара Пеевска, която е давала дежурство в „Спешна помощ”. При лекарката пристигнали две жени от ромски произход, които водели за преглед 2-годишно момиченце. Обяснили, че то е погълнало перилен препарат. Докторката прегледала детето и препоръчала да му се направи промивка на стомаха в друг кабинет в медицинския център.

Ромите настоявали тя веднага да извърши манипулацията, а Стоян, който придружавал жените, нанесъл удар на 66-годишната педиатърка. Пострадалата сама е подала сигнала за инцидента на тел. 112. В хода на разследването са били разпитвани хора от Раковски, свързани с нападателя. Той е от хасковското село Александрово, но се е укривал в Симеоновград заедно с майката на 2-годишното дете, с която живеел на съпружески начала. Бабата е била открита в Нова Загора.

Мащабната акция се наложи заради това, че лекарката не е успяла да запише имената както на детето, така и на придружителите. Наложило се е полицията да проверява 292 адреса в ромските махали на Раковски, Белозем, Чалъкови, Брезово, на които живеят деца на около 2-годишна възраст, за да се установи самоличността на малката пациентка.

В продължение на три дни под наблюдение са били и всички здравни заведения на територията на Второ и Трето РУП в Пловдив. Стоян се е предал сам в сряда и е задържан в следствения арест. Повдигнато му е обвинение за причиняване на лека телесна повреда на медицински специалист по време на изпълнение на служебните му задължения, съобщи районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Предвиденото наказание е до 3 години лишаване от свобода. Задържаният е криминално проявен и има две присъди през 2009 и 2011 г. - за управление на автомобил след употреба на алкохол и без шофьорска книжка.

Междувременно Управителният съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив остро осъди в декларация посегателството над д-р Божидара Пеевска.
"Заявяваме своята непримиримост да отстояваме докрай правото на защита на българските лекари и на цялата медицинска общност, като посегателствата се наказват с цялата строгост на закона", се казва в текста. В декларацията медиците още веднъж изтъкват пълната си подкрепа за позицията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов в защита на българските лекари. Самата д-р Пеевска разказа пред репортери, че и друг път е била жертва на агресия от страна на роми. Преди няколко години тя е била душена в пловдивския цигански квартал „Столипиново”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки