Южняшки потокошеги: Дали Лукарски сгази лука и колко още може


Южняшки  потокошеги: Дали Лукарски сгази лука и колко още може
А тръбите за изграждането на „Южен поток“ продължават да пристигат и да се разтоварват на бургаското пристанище...
19 Декември 2014, Петък


В голямата политика рядко стават чудеса. А ако се случат, то никога не са резултат от издънките на новобранци…

Автор: Ани Петрова

Във вторник министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви в Белград - не когато трябва и не пред когото бе нужно, че в петък ще лети до Москва, за да направи чудеса от храброст, та белким се сбъдне българската мечта да се построи „Южен поток”.
В сряда повечето руски медии оповестиха казаното от Лукарски с нескрита ирония и задоволство – президентът Путин ги сложи на мястото им, оповестявайки, че „Южен поток” няма да се строи и българите влязоха в час, идват да се извиняват и да се молят нашия газопровод да се случи и да не ги заобиколи.

В същия ден от пресцентъра на руския министър на енергетиката Александър Новак съобщиха – без извинения и обяснения – че срещата между българска правителствена делегация и руския министър на енергетиката Александър Новак в Москва се отменя.
Вместо нея възможността за реализиране на проекта за газопровод "Южен поток" ще бъде обсъдена в конферентен разговор между двете страни. На българска земя новината бе препредадена от Филип Кирев, началник на кабинета на министъра на икономиката.
Конферентен разговор, хе-хе… А защо не чрез „Фейсбук” или по „Скайп”?!

Българският отговор бе малко смешен, поради това, че прозвуча много, ама много грандомански. Съобщено бе, че и министър Лукарски не може да пътува за Москва, понеже ще лети за САЩ по важни държавническа дела и за да уговори инвестиционни проекти и предстоящи двустранни визити на високо равнище.
Което идва да ни напомни, че „Ер Форс 1” отдавна не е кацал на летище София, както и че е крайно време да се направи нещо за падане на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ у нас, примерно…

Така играта на развален телефон между София и Москва продължи, поне що се отнася до нещата около „Южен поток”. А беглото вглеждане в руските медии показва, че освен историческия срив на рублата (100 рубли за 1 евро в сряда въпреки 17,5% ОЛП на  руската Централна банка), който породи дори слухове за смяна на премиера Медведев, в информационния поток може да се намери и съобщение, че руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”. Информацията е на вестник „Ведомости”, който се позовава на директора на Фонда за развитие на тръбопроводната промишленост Олег Калинский.

„Не сме получили официално уведомление за спирането на „Южен поток” и продължаваме да работим за изпълнението на договорите”, казва Калинский. „Ведомости” цитира и говорител на „Южен поток”, който е заявил, че единствено компанията „Castoro Sei” е преустановила работата си по проекта. Той е допълнил, че всички договорености с останалите изпълнители по проекта все още са в сила. Съгласно договорите производителите на тръби трябва да произвеждат и да доставят тръби в сортировъчните складове в България, обяснил е още говорителят.

Вероятно се сещате за един чудесен стар виц за опровергаването на новината, че ще изнасяме компютри за Япония. Оказва се, че не са компютри, а компоти и няма да ги изнасяме, а ни ги връщат, при това не от Япония, а от Якутия.
Нещата биха могли да звучат и така: От правителствената информационна служба съобщиха, че България ще изнася природен газ за Русия по газопровода „Южен поток”.

Нашата страна ще получава от горивото, което стига до Турция по „Син поток” през интерконекторната връзка между двете страни, след което ще го връща на Русия. Така Москва няма да нарушава Третия енергиен пакет на ЕС, природният газ ще се върне там, откъдето е тръгнал (понеже падащите цени правят продажбата му нерентабилна), а „Южен поток” все пак ще бъде построен и ще функционира. Ние, естествено, ще печелим милиони от транзитни такси.

Освен това ще бъдат доволни както русофилите, така и русофобите. Защото от години нито едните, нито другите са склонни да се вслушат в каквито и да са икономически аргументи за проекти като „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и нефтопровода „Бургас-Александруполис”, например… Две-трети (и един наум) от тези проекти вече са мъртви, а привържениците на „Големия шлем” продължават да борят опонентите си с Вазовото стихотворение „Кат Русия няма втора/ тъй прекрасна на света”.
Жална им рубла на руснаците! А и  нас – тоже…

Защото продължаваме да забъркваме каши, гафове, недоразумения и откровени идиотщини по темата „Южен поток” със скоростта на природен газ, компресиран до 240 атмосфери. Но не ние, а правителството! И може би дори не то, а министърът на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски. Същият, който като го номинираха за министър, написа във Фейсбук, че икономиката е наука за поведението на хората, а не само статистика и математика.

В този смисъл, ако приемем, че икономиката е все пак приложна наука, трябва да попитаме Лукарски за чий газ се изцепи в Белград пред кореспондент на правителствената руска информационна агенция „Новости”, че българска правителствена делегация възнамерява да посети Москва на 19 декември за среща с руския министър на енергетиката Александър Новак.

„България никога не е възнамерявала да спира проекта „Южен поток“, ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Искаме да чуем официалната позиция на министъра на енергетиката на Русия за този проект“, казал Лукарски пред кореспондента на РИА „Новости”. Може и да го е казал, но някак си липсва като новина на сайта на българското Министерство на икономиката и енергетиката, където първите копки и стъпки на новия министър се отразяват така, сякаш живеем в Северна Корея и става дума за последните дела и документи на Ким Чен Ун, примерно…

Произведената в Белград от Лукарски новина, разбира се е гаф на квадрат, дори и за човек, който третира икономиката като приложна психология. И грешката не е в потвърждението на факта, че управляващите от последните три правителства искат да се строи „Южен поток” – това го знаят и руснаците, и американците, и дори противниците на този проект в България – а в обявяването на едно посещение на министерско ниво, което нито е уговорено както трябва, нито е потвърдено, нито е полезно да се разгласява.

Дипломацията е тиха игра и понякога дори министерските визити трябва да се правят на пръсти, без много шум и при закрити врати. Иначе рискуваш, точно като Лукарски, да обясниш, че си тръгнал на сватба, а роднините на булката да отговорят, че в този ден са заети и ще ходят на гости в кръстниците.
Какви 64 млрд. куб. м газ, какви пет или петстотин милиона лева от транзитни такси, какъв висш пилотаж в дипломацията, що за енергиен хъб (букв. разклонител, разпределителен център) край Бургас, да не говорим за изпращането на един енергичен Лукарски в Москва и/или в САЩ…

Или лично Борисов го е натирил в Москва с тайна мисия, уговорена на четири очи с канцлера Меркел?
Знае ли човек? Но ако приемем, че икономиката е наука за поведението на хората, то Бойко Борисов спокойно може да бъде определен за д-р на икономическите науки, а министър Лукарски – за стажант.


В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Чудомир
04.11.2018 18:12:26
1
0
Авторката на тъпата и чукундурска статия - Ани не е журналистка, а е клюкарката как Сийка на Чудомир. В търсене на жълтени, горката си смуче десния палец на левия крак, та дано някой да й се върже на "мъдростите" ПРОСТАШКО-КЛЮКАРСКО- ДЕБИЛНИ!
ПРОСТА, ТА ДРЪНКА жОрналУсткЪ!
1
Ненужен поток
22.12.2014 16:25:45
0
0
Ние сме на дъното.Този ненужен поток дали ще ни изкара на повърхността.Едва ли.С него и без него сме зле.Политиците ще загубятмного и затова рипат като ощипана мома.А дали рашъните няма да продадат ефтино газа на турчалята а те на нас с минимална надценка и току виж сме на кяр повече ако беше минал през цялата страна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки