Чалготеките в Зимния дворец са срам за българския спорт


Чалготеките в Зимния дворец са срам за българския спорт
18 Декември 2014, Четвъртък


Зимният дворец на спорта в столицата все повече заприличва на огромна чалготека



Има реален риск изборът на София за Европейска столица на спорта за 2018 г. да бъде опорочен и преразгледан, ако не се пресече позорната и скандална практика националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в лъскави попфолк клубове и нощни барове.

Очакваме от новия министър на младежта и спорта Красен Кралев да прояви воля и държавническа мъдрост и още в близките дни да преустанови дейността на огромните чалготеки, настанени и функциониращи на пълни обороти в Зимния дворец на спорта в Студентски град в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

Зимният дворец на спорта е в активите на „Академика 2011" ЕАД - търговско дружество, стопанисващо държавни имоти в София и страната с принципал Министерство на спорта. Като принципал на дружеството, министър Кралев е в правото си незабавно да изиска прекратяване на наемните договори със собствениците на въпросните чалга дискотеки, защото те развиват търговска дейност в спортното съоръжение без законно основание и са превърнали Зимния дворец в място, където се въртят кючеци и се лее високоградусов алкохол до ранни зори.

Припомняме, че трансформацията на държавните спортни обекти в дискотеки, дънещи денонощно попфолк, ги превръща и в много привлекателна дестинация за крими контингента, както и за многобройни пласьори на дрога, опиати и жива плът, а кървавите среднощни побоища и инциденти на паркинга пред тези чалготеки също не са рядкост.  

Ако не се вземат спешни мерки, напълно е реална опасността София да изгуби безславно и присъдената й наскоро престижна титла  „Европейска столица на спорта за 2018 г.”. Причината е, че въпросната титла „Европейска столица на спорта” не е толкова свързана с домакинства на важни спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира и насърчи активния начин на живот. Акцентът е именно върху развитието на масовия спорт, върху значението на спорта като приоритет, а това е в крещящ разрез с досегашната скандална политика на анонимните чиновници в Спортното министерство, които с лека ръка допуснаха чалга индустрията и попфолк дискотеките буквално да „превземат” и окупират модерно и голямо спортно съоръжение като Зимния дворец на спорта.

Повече от ясно е, че и нерадостното представяне на  българските спортисти на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи също е закономерно следствие на налаганата и провеждана от години абсурдна практика спортни съоръжения, собственост на държавата, да се преустройват и отдават под наем за чалга дискотеки и питейни заведения.

Надяваме се, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще съумее да накара чиновниците от ведомството си да предприемат мерки за незабавно затваряне на попфолк дискотеките в Зимния дворец, които нямат място в едно така престижно спортно съоръжение.  Надяваме се и още в самото начало на 2015 г. да започне и големият ремонт и модернизация на Зимния дворец на спорта, за да отговаря той наистина на всички европейски изисквания и стандарти.

Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град”


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки