Данък сгради и такса смет за необитаемо жилище


Данък сгради и такса смет за необитаемо жилище
18 Декември 2014, Четвъртък


Съпругата ми почина преди 10 години. Наследници на нейната ½ част от притежавания семеен апартамент са двете ми дъщери, които в момента са на 23 и 25 години.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Аз плащам моята половина собственост от жилището. Децата ми никога не са плащали данък сгради и такса смет за тяхната част.
Откакто съпругата ми е починала, нямам контакт с тях, никой не ги знае къде са, а и те никога не са проявявали интерес към наследената си собственост. Аз самият съм в затвора, излежавам присъда.

В този апартамент не живее никой. Но не мога да се възползвам от закона, да не плащам данък смет за имот, който не обитавам. Плащам за услуга, която не ползвам. Писал съм много молби, но всичките са ми отхвърляни с един и същ мотив – върху апартамента тежат задължения, натрупани през годините от неплащането на децата.
Има ли начин дъщерите ми да бъдат принудени да си платят задълженията и какво мога да направя, ако те не могат да бъдат намерени? И, след като си плащам данъка и таксата за жилището, какво мога да направя, за да не плащам и такса смет?
Димитър Душков, затвора в Белене

Интересуващата ви уредба се намира в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).  Таксата се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места.

Размерът на таксата се определя за всяка услуга поотделно - сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения; чистота на териториите за обществено ползване.
Таксата се заплаща от собствениците на облагаеми с данък недвижими имоти (чл. 64, ал.1 във вр. с чл. 11, ал. 1 от ЗМДТ). Следователно във вашия случай данъчнозадължени лица сте вие и вашите дъщери.

Не се събира такса за:
1. сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се предоставя от общината или ако имотът не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец от собственика или ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота;
2. поддържане чистотата на териториите за обществено ползване - когато услугата не се предоставя от общината;

3. обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане на депа за битови отпадъци и други съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци - когато няма такива.
Следователно във всички останали случаи, по аргумент от противното,  се заплаща такса за битови отпадъци.

Установяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършват от служители на общинската администрация по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ДОПК. Обжалването на свързаните с тях актове се извършва по същия ред.
Невнесените в срок данъци по този закон се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. Принудителното събиране се извършва от публични изпълнители по реда на ДОПК или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс (чл. 4, ал. 2).

След като дъщерите ви не плащат  дължимите данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, съобразно притежаваните от тях идеални части от имот, ще бъде образувано изпълнително дело и дължимото ще се събере принудително, като ще бъде наложена и наказателна лихва за забавата.
Установяването на адреса на данъчно задължените лица е отговорност на органите по приходите.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки