Доказване на правото на собственост


Доказване на правото на собственост
18 Декември 2014, Четвъртък


Наследница съм на земеделска земя на прадядо ми Цоню Велков Ценовски в землището на село Малорад, обл. Враца. При земеразделянето


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

се изготвя договор за доброволна делба от 10 август 1995 г. Всеки един от наследниците получава протокол и решение, с което се признава правото на собственост. На мен и на още една наследница ни дават по 2,5 дка от имот № 72/10.
При изготвяне на скиците от ПК гр. Бяла Слатина през 1998 г. за тези два дяла се издава и скица. Имотът е бил гора, но е разграбена още преди създаването на ТКЗС и по документи се води нива. Но съгласно чл. 10 от ЗСПЗЗ за нива не се издава скица за по-малка площ от 3 дка. Още тогава подадох молба до ПК, но ми отговориха, че съм изпуснала срока да заведа дело.

Адвокат ме посъветва да ползвам земята и след време да си извадя документ по обстоятелствена проверка, тъй като ние сме повече от 20 души наследници и всичко друго ще стане трудно. Така ползвахме земята чрез сключване на договор за съвместна обработка със земеделската кооперация в селото.
През 2012 г. трябваше да подновим договорите. Поисках удостоверение за наследниците от общината. Отговориха ми, че не могат да ми издадат такова, тъй като прадядо ми не бил записан в регистъра на починалите. Оказа се, че договорът ми бил нередовен.

Попитах как тогава са ми били издавани удостоверения за наследници през минали години, отговориха ми, че тогава такъв бил законът.
Заведох дело за издаване на смъртен акт, чрез свидетели. Делото е прекратено, тъй като не мога да докажа кога е бил роден. Моля да ми кажете по какъв начин да се снабдим с документ за собственост, за да можем да си ползваме земята или да я продадем?

Евгения Донова, с. Малорад

Единият от начините за доказване  на правото на собственост е посредством записаното в емлячния регистър.  Това е книга, в която са регистрирани недвижими имоти (земя, постройки и съоръжения) на граждани и предприятия.
С промените на начините и формите на регистрация на имотите в България емлячните регистри постепенно губят значението си, а след възстановяването на собствеността по реда на влезлия в сила през 1991 г.

Закон за собствеността и ползването на земеделските земи те повече не се поддържат. Неговият чл. 12, ал. 2 гласи: "Правото на собственост се доказва с нотариални актове, делбени протоколи, протоколи на трудовокооперативни земеделски стопанства, емлячни регистри, молби-декларации за членство в трудовокооперативно земеделско стопанство, счетоводни книги за заплащане на рента, протоколи и решения за оземляване, в това число и по Закона за трудовата поземлена собственост от 1946 г. и правилника за неговото приложение и други писмени доказателства."

Другата възможност е да установите правото си на собственост в производство по издаване на констативен нотариален акт въз основа на обстоятелствена проверка. Това производство се използва при липса на годни писмени доказателства, както и когато те не са достатъчни да удостоверят правото на собственост, както е в случая. Целта е да се установи основанието за придобиване на собствеността върху конкретния недвижим имот.
Когато в продължение на поне 10 години сте упражнявали лично или чрез роднини или наематели фактическа власт върху имота, дори да не притежавате правно основание, годно да ви направи собственик, придобивате правото на собственост поради изтекла 10-годишна придобивна давност.

Началото на производството се поставя като попълните молба декларация за издаване на констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка, адресирана до нотариуса, в чийто район се намира имотът ви. Прилагате удостоверение, че имотът не е държавна или общинска собственост, издадено от съответната община (попълва се от общинската администрация на гърба на молбата по бланка образец).
Трябва да намерите поне трима свидетели, по възможност съседи на имота, които да потвърдят факта, че сте владели имота през последните 10 години. Към молбата-декларация се прилага удостоверение за данъчна оценка издадено от общината/района по местонахождение на имота.

Нотариусът с мотивирано постановление признава или отказва да признае правото ви на собственост въз основа на разпита на свидетели и приложените доказателства. Ако признае правото ви на собственост върху конкретния имот, издава констативен нотариален акт, който да отговаря на изискванията на закона.
Дължите нотариална такса, която е пропорционална на материалния ви интерес от издаване на констативния нотариален акт. Основа за определянето й  е стойността, посочена в данъчната оценка  на имота.

Таксата се заплаща при подаване на молбата за започване на производството пред нотариус. При непризнаване правото на собственост тя не се връща.  Ако не представите проект за констативен нотариален акт, следва да заплатите на нотариуса отделна такса за изготвянето му.

Дължите и местен данък за придобиване на недвижимия имот като общинският съвет по местонахождение на имота определя с наредба размера му като основа за изчисляването му е данъчната оценка на имота.
Дължите и такса за вписване на констативния нотариален акт в Агенцията по вписванията. Размерът на държавната такса е 0,1% от материалния интерес- т.е. данъчната оценка на имота.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy cosmopolit patriot s t
02.10.2015 07:43:48
0
0
NFSB e dobre da ima dobri juristi zaposnati s balgarskata i meshdunarodnata konstituzia i zakoni kato edin ot tjah e interesen za balgarskite grashdani koito imat imoti v balgaria i shushbina toj glasi tova she se ima sobstvenost v edna darshava ne go pravi sobstvenost na tasi darshava
a meshdudarshavnite otnoshenia koito se dogovarjat meshdu darshavite e vpisano she shastni liza ,shastna sobstvenost materialna intelektualna i drugi vidove ne moshe da bade predmet na na meshdudarshavnite dogovori taj kato e neprikosnovena naprimer kakto i shastnite imoti na balgarite v turzia i drugi strani koeto ne e spaseno pri slushaja istoshna prusia kaliningrad
no e spaseno pri zapadnite pokrajnini bivshi teritorii na balgaria
post scriptum posleslov za prosvetlenie
za tesi honorar konsultazii da mogat da mi platjat tesi koito imat polsi ot tjah na adress honorar konsultanta VASKO DA GAMA OT PANAMA roden v DALGOPOL
za da moga kato VASKO DA GAMA da otida i se varna do i ot PANAMA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки