Лечебни качества на банана


18 Декември 2014, Четвъртък


Още Авицена твърди, че плодът помага при импотентност


Бананите произхождат от Далечния изток. Днес обаче се срещат в цял свят, като са селектирани над 200 високопродуктивни сорта.
Въглехидратите в тях дават усещане за ситост. Наличният калий спомага за изхвърлянето на излишните течности и тонизира сърцето. При калиев дефицит клетъчните механизма излизат извън норма и последствията са нервност, умора, мускулни оплаквания, храносмилателни смущения, сърдечни проблеми и др.

Заедно с натрия калият транспортира важни хранителни вещества.
Бананите съдържат витамините А, С, от групата В и най-вече В4 и В6, както и витамин Е.
Магнезият, който се намира в тях, е компонент на много ензими в човешкото тяло. Той се грижи за синхронното взаимодействие на нерви и мускули и възпрепятства обусловени от други причини мускулни спазми.

Съдържат още вода, нишесте, белтъчини, етерични масла, въглехидрати (плодова захар), бета-каротин, минерали, фибри, ферменти и пектин. Също и микроелементите желязо, флуор, мед, които в общ биологичен комплекс имат синергично превантивна функция спрямо рака.
Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата  е много важна за нормалното психично функциониране.

Лечебни качества на банана
1. Има антибиотично действие и е добър при възпалено гърло.
2. Действа добре при колити и язви на стомаха и на дуоденума.
3. Повлиява позитивно при чернодробни и бъбречни заболявания.
4. Действа добре при детска диспепсия (разбъркан стомах).
5. Укрепва стомашната лигавица срещу появата на киселини и язви.
6. Представлява чудесна диетична храна при атеросклероза, а също така при заболяване от дизентерия и холера.

7. Народната медицина го предписва и като успокояващо средство при хистерия и епилепсия.
8. Източната народна медицина използва пепел от коренището или стъблото на банановото растение като противохелминтно средство (за лечение на заболявания у човека, причинени от тении и други паразитни червеи).
9. Отвара от коренището се дава при болести на кръвта, а тази от листата се прилага външно като компрес при изгаряния.
10. Кардиолозите твърдят, че един банан дневно е достатъчен да предпази от инсулт особено хората от рисковите групи.

11. Бананите имат противораково действие. Доказано е например, че понижават риска от рак на дебелото черво.
12. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците поради значителните си диуретични свойства. Още Авицена твърди, че бананите лекуват и импотентност.
13. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите.
14. В козметиката се използва самостоятелно или в комбинация с други растения за освежаване и подмладяване на кожата. Попива добре при мазна кожа и подхранва отлично сухата.

15. В дните, в които има магнитни бури, особено важна е консумацията на банани. Съдържащият се в него калий и другите биологично активни вещества защищават организма от стреса.
16. Препоръчва се също така изяждането на един банан дневно за смъкване и регулиране на високото кръвно налягане.

17. Също така отново един банан е достатъчен да повиши нивото на серотонина в човешкия организъм и да предизвика чувство на спокойствие и удоволствие.
18. Не хвърляйте така лесно банановите кори. Те облекчават болката при слънчево изгаряне, драскотини и ужулвания. Обелките се налагат на засегнатото място и се залепват с лепенки.
19. По същия начин се действа при отстраняването на брадавици. При ежедневно повтаряне на процедурата брадавицата може да изчезне в рамките на седмица до месец.
Бананът на латински е musa sapientum, което означава плод на мъдрия човек.

Противопоказания
Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и не трябва да се приемат повече от два банана един след друг.
Смята се, че е вредно да се пие вода веднага след консумацията им. Необходимо е да се изчака поне един час.
Бананите сгъстяват кръвта и поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.

Неузрелите плодове са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.
Противопоказни са и при повишена киселинност на стомаха и при захарен диабет.
Бананите съдържат ефедрин, който стимулира централната нервна система. Хора, които имат високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, заболявания на щитовидната жлеза не трябва да си позволяват консумацията на голямо количество банани, тъй като има риск да се повиши рязко кръвното им налягане, да получат тахикардия и/или тремор от различно естество.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки