Отпускат 5 млн. лв. субсидии за плодове и зеленчуци


Отпускат 5 млн. лв. субсидии за плодове и зеленчуци
16 Декември 2014, Вторник


Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решение за разпределянето на допълнителния ресурс от 5 милиона лева,


предоставен след актуализацията на бюджета. Така общият финансов ресурс за безвъзмездно подпомагане през 2014 г. нараства от 93 млн. на 98 млн. лева. 2,2 млн. лева от допълнителните средства ще се предоставят за подпомагане в сектор „Плодове”, 2.2 млн. – за сектор „Растениевъдство” и 600 000 лева – за картофопроизводителите в България.

Указанията за предоставянето на помощта са изготвени и вече утвърдени. Документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за подаване на заявленията изтича в петък, 12 декември 2014 г. включително. Изплащането на субсидиите пък е с крайна дата 19 декември 2014 г. За подпомагане ще могат да кандидатстват производители, отглеждащи съответния минимум площи, като изискването е за обработвани площи на всяка култура, а не на стопанство.

Допустими са производители на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши и десертно грозде – съответно минимум 5 дка. За оранжерийно производство на зеленчуци минималната площ е 1 декар и се подпомагат производители на домати и краставици.
За неоранжерийно произведени зеленчуци се подпомага производство на минимум 5 дка за културите - домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле. Същата минимална площ от 5 дка се изисква и за производителите на картофи.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки