Отварят „Млад фермер“ и „Инвестиции във физически активи“


Отварят „Млад фермер“ и „Инвестиции във физически активи“
16 Декември 2014, Вторник


Новата програма ще бъде изпратена за одобрение в Брюксел във възможно най-кратък срок


Първите две мерки, които ще бъдат отворени в новия програмен период, са „Млад фермер“ и досегашната мярка 121, която в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е подмярка 4.1 "Инвестиции във физически активи".
Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България. Тя подчерта, че екипът на МЗХ прави всичко възможно в максимално кратък срок новата програма да бъде изпратена за одобрение в Брюксел.

„Официалното одобрение на програмата в този случай няма как да стане до края на тази календарна година, но за тези две мерки считаме, че рискът би бил минимален за националния бюджет и те ще бъдат отворени при неофициално одобрение на Европейската комисия“, каза още Танева.
По мярката "Инвестиции във физически активи" са изчистени всички забележки и коментари, които Европейската комисия е имала, и приемът на документи ще започне през първото тримесечие на 2015 година. Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро, като решението за това е било взето с консенсус от тематична работна група, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

По думите на Десислава Танева, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е основна за развитието на малките населени места.
Земеделският министър уточни, че мярката ще се прилага на територията на 231 общини в селските райони и основен бенефициент по нея са общините. Средствата, предвидени по мярката, са в размер на 1,2 млрд. лева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки