Форум в Украйна събра наши сънародници


Форум в Украйна събра наши сънародници
На сцената на събора в Украйна
15 Декември 2014, Понеделник


В Одеса се проведе шестото издание на Събора на българските културно-просветни центрове „Аз, буки, веди“

Автор: Георги Ваташки

На 23 ноември за шеста поредна година се проведе традиционният вече Събор на българските културно-просветни центрове „Аз, буки, веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Ученици и преподаватели от филиалите на духовното средище от Иличовск, Болград и Измаил се събраха заедно в Двореца на студентите в Одеса, който бе домакин на тазгодишното издание на форума.

Всяка година съборът се превръща в едно незабравимо празненство, представящо възхитителни музикални изпълнения, стихотворения, танци и хумористични сценки. В рамките на мероприятието всяко училище се изявява чрез различно сценично изпълнение. За участниците бяха предвидени викторини, а също така и екскурзия по забележителните места в Одеса.

Това е второто издание на събора. През миналата година учениците и преподавателите се събраха в духовната столица на бесарабските българи – Болград.
Празникът бе открит с родопска народна песен и химна на „Аз,буки, веди“ - „Съберете се мили, съберете се родни.“

Училище след училище запълваха програмата със своите весели представления като възпитаниците на школата се стараеха да разкажат за българския дух, за културата и традициите и за знанията, придобити в тази област. Съборът ставаше все по-интересен, защото всеки един град влагаше свои интерпретации за ролята на центровете „Аз, буки, веди“ в своя живот. Публиката се наслаждаваше на народни танци с различни видове български кърпи от Болград, български вариант на прочутата пиеса „Ромео и Жулиета от град Иличовск“ и най- вече великолепни вокални и танцови композиции от Измаил и Одеса.

Българският празник в Одеса нямаше да е пълен без изпълненията на младежките състави от „Аз, буки, веди“. Фолклорните групи „Български сърца“, „Бисери“ и вокалната група „Здравец“ от Българския младежки клуб „Актив“ бяха дълго аплодирани от малки и големи.
Сънародниците ни останаха впечатлени от талантите на вокалистите Наталия Неткова, Виталий Зеленков, Елена Янкова и дуета Виктория Неткова и Людмила Граматик. Най-малките ученички пък показаха как се играе право хоро, а осмокласниците зарадваха присъстващите с прекрасно изпълнение на Джиновско хоро.

В края на празничната вечер зазвуча омайващата мелодия на химна на „Конгрес на българите в Украйна“ - „Големите“ . Тогава ученици, родители и гости на българския празник се събраха на сцената и запяха в един глас.
„Този празник свързваме със завръщането към корените. Преди шест години стартирахме проекта на българския културно-просветен център „Аз, буки, веди“, който днес успешно вече работи в пет украински града. Успяхме да съберем деца, които редовно идват на училище и всяка година броят им се увеличава.

По този начин се появи възможност у новото поколение българи да не се губи родният език и култура. Работата на Центъра не се ограничава само с часове в класните стаи. Учениците ни посещават и семинари по български език в България. Нашите деца трябва да помнят родните места на родителите си, на дедите си. Затова започнахме да ги запознаваме с историята на българите в Бесарабия чрез подобни мероприятия, както този събор.

Одеса е също важен център за българите в Украйна. Христо Ботев е работил в едно от училищата в областта. Оттогава и до днес българите са важен фактор в живота на този древен украински град“ – изтъкна президентът на ВКУ „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик.

Просветният център „Аз, буки, веди“ е създаден през 2008 г. към „Конгрес на българите в Украйна“, по идея на Екатерина Гержик. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които се предоставя възможността да запазят връзката си със своята прародина чрез изучаване на български език и литература, история и география на България. Внимание се обръща и на усвояването на народните традиции и обичаи. Към центъра са създадени и редица танцови, вокални и художествени формации.

„Аз, буки, веди“ се превръща в лидер сред българските неделни училища в Украйна. Много от възпитаниците му са носители на първите награди в международни литературни и творчески конкурси като „Таланти на Украйна и България“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти” и „Прехвръкна птичка”. Сред випускниците има и множество студенти в българските университети.

Центърът си сътрудничи с редица български учебни заведения, сред които са столичната Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и Национaлната априловска гимназия в Габрово. Вече трета година българчетата от бившата съветска република имат възможност по време на лятната си ваканция да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки