Лола от София или за изгубената невинност


Лола от София или за изгубената невинност
14 Декември 2014, Неделя


“Сексът и комунизмът” е мрачна и тежка книга

Автор: Веселин Максимов

Признавам, че когато отворих тази книга, очаквах претенциозен изказ, обилно подплатен с излишно-показна „разкрепостеност”. Нищо подобно. Това е чудесно разказана мрачна история за любовта и една от нейните страни, секса, преди „светлия социализъм”, която започва малко преди него.

Дори и „мръсните думи” в нея не са в никакъв случай самоцел, а съвсем уместна част от мисленето и речта на главната героиня Лола и нейното обкръжение.
И се усеща, че Милена Фучеджиева не ги е използвала, за да вдигне рейтинга на най-новата си книга, а просто защото... е напълно нормално да бъдат казвани точно в тези случаи. И друг път сме си говорили, че най-впечатляващите книги предизвикват у нас образи, които си представяме и така възпроизвеждаме в съзнанието си цял филм.

Със „Сексът и комунизмът” това задължително ще ви се случи. Защото е от вида „не-я-оставяш-докато-свърши”. Възможно е да предположим, че „мръсната отсянка” на повествованието е заради привличане на по-младата част от четяща България, но както казах по-горе, почти не е за вярване. Защото е история от живота.
На български аристократи, чийто стар живот е унищожен от новодошлите цървулановци с каскети. И на тяхното поколение, което... Но няма да повдигам завесата нацяло.

Достатъчно е само да спомена, че има от всичко – гадно комунистическо лицемерие, ужасяващия дъх на някогашната страховита Държавна сигурност, извратено парадиране с обществено положение на синчета и щерки на „висши партийни другари”, сцени от бригадирското движение, много красиви жени, отвратителни нагли или импотентни мъже и още каквото ви дойде на ума.

Цял калейдоскоп от все още недалечното минало на Народна република България.
И след като прочетете всички тези 293 страници, когато вече сте изстрадали болезнения, разбит живот на Анастасия, Маруся, Стефан и красивото им дете Лола, след като затворите задната корица, в главата ви ще блесне мисълта, че това всъщност е вик за любов.
Не вик! Крясък.


Снимката на Лола от заглавната корица е правена на Паметника на Съветската армия в София Милена Фучеджиева може да бъде доволна, последната й книга е чудесна

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки