Турция връща османския език в училищата


Турция връща  османския език в училищата
Реджеп Ердоган
12 Декември 2014, Петък


След като преди близо 90 години Ататюрк въведе латиницата в югоизточната ни съседка, сега Ердоган ще възкресява нелепата смесица от турски, арабски и фарси


Турция очевидно сериозно се е заела със задачата да възроди Османската империя. Още една крачка в тази насока е решението на Националния образователен съвет в югоизточната ни съседка, взето през почивните дни, да се въведат задължителни часове по османски турски език в средните религиозни училища. Учениците в общообразователните гимназии пък ще могат да изучават османски като свободно избираем предмет.

Както отбелязва британският вестник „Телеграф", Съветът е съставен предимно от членове, подкрепяни от правителството. Първоначалното му предложение бе османският да се въведе във всички училища, но по него не можа да се стигне до единомислие.
Турският вестник „Хюриет" обяснява, че османският турски представлява смесица между турски, арабски и фарси и се е говорил единствено от османския управляващ елит.

През 1928 г. Мустафа Кемал Ататюрк провежда мащабна писмена реформа и въвежда латиницата. Освен това той премахва много думи с арабски, персийски и гръцки корени, за да създаде чист език, близък до този, които говорят обикновените хора. „Хюриет" коментира още, че за днешните турци османският би бил на практика чужд език с чужда азбука.

Проправителственият вестник „Йени шафак" оправдава инициативата с обяснението, че въвеждането на часове по османски език в училищата имало за цел да се подготвят специалисти за разчитането и обработката на османските документи от държавния архив. А освен това изучаването му щяло да разкрие и богатството на турския език, както и промените, настъпили в него.

В генералната дирекция по архивите се съдържат 95 милиона архивни документи и около 400 хиляди книги с османска писменост. От тях само около 50 на сто досега са обработени и разчетени. Според специалистите сред тях има документи, които осветляват важни събития както от историята на Турция, така и от световната история.

По време на 12-годишното си управление ислямо-консервативното правителство на Партията на справедливостта и развитието положи усилия да изведе на преден план османското наследство на Турция. Критиците на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на правителството обаче ги упрекват в идеологизиране на ислямското минало и нереално възвеличаване и героизация на Османската империя. Секуларистите се безпокоят, че правителството поставя под въпрос светските ценности на Ататюрк.

Мнение по въпроса изрази и самият Ердоган, който каза тежката си дума, цитиран от "Хюриет", че такива часове ще бъдат въведени, независимо дали някои искат или не искат това. Той заявява нравоучително, че османският не е нещо чуждо, а е неостаряващ турски.
По време на обсъждането на предложението през уикенда бе изтъкнато, че турците са единственият народ, който не може да прочете надписите върху надгробните камъни на дедите си и че в обществото има интерес към изучаване на османски език.

Дали защото такива са нагласите в обществото или нечии други съображения, но тези дни стана ясно, че по време на мандата на комисията на Жан-Клод Юнкер ще бъдат отворени няколко глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това бе обявено в началото на седмицата в Анкара от върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. От своя страна турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обеща не просто формално отваряне на нови глави, но и реален напредък.

Наред с горещите теми за ролята на Турция в борбата с джихадистите от „Ислямска държава” и отношенията на Анкара с Москва, европейските и турските дипломати изненадаха света с обещания за подновяването на процес, който изглеждаше обречен да бъде вечно замразен. Припомняме, че същинските преговори за присъединяването на Турция към голямото европейско семейство започнаха през 2005 г., но бяха стопирани под натиска на Германия и Франция, които проявяват резонна скептичност към евроинтеграцията на толкова голяма и многолюдна мюсюлманска държава.

Но сега дипломат номер едно на Евросъюза  излезе с мотив за възобновяване на този процес, който бил в  общ интерес на ЕС и Турция за гарантирането на сигурността в региона и задълбочаващото се икономическо сътрудничество. „Отнасям се много позитивно към възможността

да отворим една или друга глава от преговорите

през следващия мандат на Комисията. Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача“, обясни пък Йоханес Хан.
Интересно как точно Турция ще се пречупи да „приеме европейските ценности“, след като се е засилила да възкресява османския език. Което очевидно сочи, че тя гледа не на запад, а твърдо е обърнала глава на изток.
Ако някога станем свидетели на това да я видим в редиците на евросъюзните държави, то тогава без съмнение ще се наложи Брюксел да добави в общоевропейските азбуки, официално признати в ЕС, редом с кирилицата и арабската писменост! И нищо чудно не само у нас, но и по целия Стар континент вече да има новини на турски език, или по-точно – на османски. А може и да ни принудят да пишем с арабските заврънтулки от дясно наляво...
Апропо, дано да се размине само с това. Защото лошият сценарий несъмнено ще включва и бурки, и джамии, и обрязване...
Бог да пази Европа!


Федерика Могерини обеща да се размразят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
християнин
12.12.2014 16:30:22
0
0
ТЕЗ ОТ ЕС СА НЛУПАЦИ АКО ПРИЕМАТ ИСЯМСКА ДЪРЖАВА В ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА.ТОВА Е ЕЛО НА СВЕТОВНМЯ ЦИОНИЗЪМ ЗА УНИЩОДАВАНЕ НА ХРИСТМЯНСИВОТО.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки