Съветниците в Кърджали пак ще решават за Пеевските „Лафки“


Съветниците в Кърджали пак ще решават за Пеевските „Лафки“
12 Декември 2014, Петък


Удар по бизнеса на всеизвестния Делян Пеевски с будките за вестници замислят съветниците от опозицията в Кърджали.

Автор: Десант

Инициативата им обаче ще се сблъска в абсолютното мнозинство на ДПС в местния парламент, с гласовете на което бе взето решението за т.нар. „Лафки“.
На предстоящата сесия общинските съветници ще трябва да преразгледат решението, тъй като областният управител Илия Илиев го върна за ново обсъждане с мотива, че е незаконосъобразно. То дава съгласие за промяна на терените за поставяне на павилиони с унифициран дизайн на територията на града, съобщиха от областната администрация.

Става дума за 7 от общо 21 будки за кафе, сладкарски изделия и печатни издания, разположени на възлови места в града. Тяхното местоположение обаче е променено, след като конкурсната процедура вече е проведена при други условия, определен е спечелилият участник и с него е сключен 10-годишен договор за наем.

Илиев смята, че Общинският съвет неправомерно е заобиколил Закона за общинската собственост, в частност процедурата за отдаване под наем на имоти публична общинска собственост. В случая се прави опит да бъдат заменени неатрактивни имоти, за които е проведен търг, с по-атрактивни такива, за които не е проведен, а това противоречи на конкурсното начало, коментира областният управител. В такива случаи законът изисква да се проведе нова процедура по чл. 14, ал. 7 от ЗОС, а не само да се сключи  анекс към вече подписания договор за наем. 

Новите 21 павилиони за продажба на цигари, вестници и други дребни стоки в Кърджали са факт от около два месеца. За еднотипните будки бяха предоставени общински терени на възлови места в градския център и по кварталите. Предложението за „Лафките“ предизвика шумни раздори на общинската сесия през ноември 2013 г., подкрепа за него поиска кметът Хасан Азис, но получи обвинения за лобиране в полза на монополиста в разпространението на печатните издания у нас Делян Пеевски.

И тогава, и сега никой от съветниците и самият областен управител не дръзват да произнесат името на предизвестения печеливш. Общинските юристи ще запознаят съветниците защо според тях последното решение от ноемврийската сесия т.г. е законосъобразно. Много е възможно казусът да влезе в съда, ако и на предстоящата сесия съветниците повторят резултата при гласуването, което е гарантирано.
Вече е ясна позицията на групата на ДПС, която винаги прокарва интересите си с монолитен вот. Но Илиев смята да оспори в съдебна зала решението.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки