„Континвест" се отказа от завода за хлор в Горна Оряховица


„Континвест
На тази стара площадка се планираше да бъде изградена фабриката, която трябваше да бълва в денонощие по петдесетина тона хлор в Горна Оряховица
12 Декември 2014, Петък


Завод за производство на хлор в Горна Оряховица няма да има, поне на този етап. Софийското дружество "Континвест" оттегли инвестиционното си намерение

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

след ескалацията на гражданско напрежение и бунтовете, организирани от протестно „Антихлор” движение. Отделно, бе пусната и петиция до първите мъже в държавата да вземат отношение по проблема.

На 9 декември вечерта инвеститорът инж. Веско Цветков е провел дълъг телефонен разговор с кмета инж. Добромир Добрев. „Уверих го, че заставам зад мнението на гражданите и опасенията им, че бъдещият завод за производство на опасния химикал е много близо до училищата, болницата и жилищните квартали. Срещнах се и с инициативния комитет на „Антихлор” движението и им декларирах подкрепата си“, коментира градоначалникът. Протестни декларации срещу завода за производство на хлор приеха и ротъри клубовете в Горна Оряховица и Лясковец.

На 10 декември сутринта от „Континвест" са изпратили по електронната поща писмо до Община Горна Оряховица и Общинския съвет. В него инж. Веско Цветков уведомява кмета и председателя на ОбС, че оттегля инвестиционното си предложение и отменя насроченото за 16 декември обществено обсъждане на доклада по ОВОС за изграждането на модулен тип хлоралкална електролиза.

"Надяваме се решенията ни да спомогнат за намаляване на напрежението в Горна Оряховица. Не бихме искали да реализираме своите идеи на всяка цена и против волята на обществото, а в партньорство и подкрепа от страна на обществеността и ръководството на Горна Оряховица", се казва в писмото за оттегляне на инвестицията от 25 млн. евро в опасното производство.

Производственият капацитет от 15 000 тона хлор годишно или 45 тона на денонощие прави предприятието с висок рисков потенциал според Закона за опазване на околната среда. В инвестиционното предложение са описани още близо 100 000 тона други взривоопасни и леснозапалими химични съединения, които могат да доведат до взрив в случай на авария и хлорно обгазяване.

"Ще продължим да наблюдаваме процеса на работа на "Континвест" в Горна Оряховица, защото складовата им база остава. От РИОСВ ще поискаме да монтират клетка в близост до имота на инвеститора за наблюдение на състоянието на въздуха. Имаме опасения, че ще продължат да строят завода без да имат разрешение за това", коментираха от движението „Антихлор". Насроченият за 15 декември протест от 17 часа на площад "Георги Измирлиев" пред Общината остава. На него ще изразим победата си, че гласът на гражданското общество се чува, заявиха от инициативния комитет на протеста.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки