Оръжейниците от „Аркус” пак протестираха за заплатите си


Оръжейниците от „Аркус” пак протестираха за заплатите си
Работодателят инж. Банко Банков и работниците не можаха да заговорят на един език
12 Декември 2014, Петък


Собственикът се оправдава с Корпоративна търговска банка

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

Пет месеца след първия си протест, оръжейниците от военния завод "Аркус" в Лясковец отново не влязоха в цеховете на работните си места. И тогава, и сега стачката им е заради забавени заплати.

Около 800 работници от най-големия оръжеен завод в Северна България са категорични, че ще стоят на портала, докато не си получат дължимите им суми. Неплатените заработени възнаграждения са от 700 до 1000 лева. Хората са вземали по 60 на сто от заработката си. Ваучерите си за храна по 25 лева месечно оръжейниците не са получавали от март месец. В завода работят 2400 човека.

Оръжейниците настояват до Нова година да получат всички дължими суми. За да бъде укротено напрежението, на 10 декември в завода започна изплащането на аванса. „Не се издържа да си плащаме, за да ходим на работа. Не може да се живее с минималната работна заплата, която получаваме. Заработили сме си заплатите, да ни ги платят", казваха един през друг протестиращите оръжейници.

На предишни срещи ръководството на завода помолило работниците да влязат в положението на мениджмънта, който е затруднен, защото сметките на дружеството са в закъсалата КТБ. "Влязохме му в положението, сега той да влезе в нашето. Какво да правим на празниците? С какво да си плащаме сметките? С какви пари да идваме на работа? Обещаха ни, че до декември ще си получим всички забавени плащания, но не стана", викаха с треперещи гласове работничките.

В завода има цели семейства, които се изхранват със заплатите си от "Аркус". На последната среща ръководството заявило пред синдикатите, че не може да се спази обещанието и парите ще бъдат дадени догодина.
Корпоративна търговска банка е извинението на собственика инж. Банко Банков за забавените плащания. "При неработеща банка и при открит акредитив в нея не е възможно да разполагаме с пари. Там парите влизаха и не можеха да излязат. От август досега плащаме по 60 % от заплатите, остатъкът е невъзможно да бъда даден", каза пред работниците на портала на оръжейния завод инж. Банко Банков.

Той пристигна за среща с протестиращите със стара, очукана кола, а не със скъпата си лимузина, с която обичайно пътува. Преминавайки през портала, хората го освиркаха, а той им предложи да отвори касата, за да видят колко пари има в нея. "На който не му отърва, може да си тръгне веднага. До Коледа можем да ви платим 60 % от едната заплата и 40 % от едно от забавените плащания. До Нова година ще вземете още едни 40 %. Така до март догодина ще изчистим заплатите. Ваучерите за 2014 г.  ще бъдат платени до юли догодина", заяви пред протестиращите Банков.

Преди той да дойде работничка показа на телефона си снимка на един от цеховете, в който хората се топлят с варел, в който гори открит огън, а термометърът показва, че работната температура е 10 градуса.
„Като синдикати водим преговори с работодателя, направили сме всичко необходимо да се договорим, но реално погледнато няма ефект. Преговорите са бавни и мъчителни.

Като контрапредложение искаме 60 лева ваучери за декември и във всеки следващ месец по още 60 лева. Работещите в "Аркус" не са длъжни да финансират производството", коментираха от синдикалната секция на КТ "Подкрепа". Синдикатите искат защитен механизъм при неплащане на ваучерите - половината от сумата им да се начислява към месечната заплата, както и сумите да се признават на тези, които напускат или се пенсионират.

"Тези дни обиколих половината от цеховете. Хората викат, че ще тръгнат, за да ме притиснат. С нищо не могат да ме притиснат. Имаме бизнес план, който е по-велик от Бога. Като имаш пари, даваш ги, като нямаш... С парите, които имаме, трябва да обезпечим производството за 2015 година. Онзи ден съм платил един милион евро за материал за гилзи. Преди половин месец дадох половин милион за барут. Ако не ги финансирам тези неща, нали утре заводът ще спре", коментира инж. Банко Банков пред журналистите, които стояха зад загражденията на портала и не бяха пуснати да влязат в двора на завода.

В предприятието има нереализирана продукция за 20 милиона долара, призна собственикът. По думите му, за реализацията й пречела политическата обстановка, външни фактори, както и конкурентната среда на други оръжейници.
Въпреки обещанията на работодателя, че по празниците хората ще получат част от парите си, работниците останаха недоволни. Част от тях заявиха, че остават безсрочно на портала и няма да заемат работните си места, докато не получат всички дължими суми. Други се провикнаха, че ще трябва да работят.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки