Упражняването във властта се превръща в странно риалити


Упражняването във властта се превръща в странно риалити
Посланик дьо Кабан се усъмни в български съдия, че е корумпиран. Ако думите бяха изречени от наш политик, това щеше да предизвика скандал и дела за клевета
12 Декември 2014, Петък


Представителите на Реформаторския блок си избраха ролята на лошото ченге, с която получиха и функцията на постоянен гръмоотвод

Автор: Анна Александрова

Упражняването на властта и упражняването в това да си част от властта се превърна в страхотно риалити-шоу, и то благодарение на Реформаторския блок. Тези „Столичани в повече” направиха за месец повече скандали, отколкото други правителства при други условия за цял мандат. Което може и да звучи малко пресилено, но надали.

Защото от друга страна хиперболата е основен похват във всяко шоу и същевременно евфемизъм за някои от последните изцепки на по-първите реформатори. А сред тях с усърдието си изпъква най-вече Радан Кънев, когото спокойно бихме могли да оприличим на съвременен Дон Кихот… При все, че българската съдебна система и ВСС надали са безопасни като вятърни мелници…

И така, бюджетът на Здравната каса за догодина мина в Народното събрание по-незабелязано и от пенсионерски протест. А проблемът с неефективното и лошо здравеопазване, в което потъват милиарди (но и догодина не се предвиждат нужните радикални реформи), бе прехвърлен от управленско на битово ниво – в циганските махали.
Там наистина няма държава, както твърди Москов, но не защото братята роми са я пропъдили с камъни и дървета. А защото тя, държавата, от години се е оттеглила от тези гета и флиртува с циганите само по време на предизборни кампании.

При това ги ухажва не в ролята си на държава, а в качеството си на лесно и всичко обещаващ кандидат-управник, който раздава кебапчета (върху масата) и купува гласове (под масата) с обещанието, че и утре държавата ще си затваря очите, докато в махалата се краде ток на поразия. Което става и единственото изпълнено предизборно обещание.

Посланик дьо Кабан срещу СГС: триумф

Надали е изненада, че в нашата малко или много дупедавска татковина на политика – дори и да е депутат – не му е позволено това, което се дава по подразбиране на чужденеца от някоя велика сила, особено ако е и посланик.
Поради което от години амбасадорите на Англия, Франция, Германия и САЩ ни набиват с основание „канчетата” заради неизкоренената корупция по високите етажи на властта, организираната престъпност и неефективното правосъдие и, сякаш между другото, пре-дизвикват публични вътрешнобългарски скандали със защитата си на една или друга тяхна корпорация, фирма или дори само гражданин, потърпевши от това, че още не сме достатъчно правова държава.

Тази типова вече ситуация се повтори и с неотдавнашното изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан.
В българската съдебна система има "гнили ябълки", заяви дипломатът в телевизионно интервю.

„Никога не съм чувал за подобен случай във Франция", коментира дьо Кабан примера с френска компания, инвестирала у нас, чийто собственик твърди, че фирмата му е жертва на българската съдебна система. Посланикът обясни, че става дума за две дъщерни фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяването й в несъстоятелност.
Той намеси имената на съдийката Румяна Ченалова от Софийския градски съд и на синдика Панайот Велков.

Посланик дьо Кабан коментира случая, като каза за решението на съдия Ченалова, че или става дума за непознаване на законите, или тя е корумпирана. Което, дори ако бе казано от Цветан Цветанов преди години в качеството му на вицепремиер и вътрешен министър – щеше да предизвика страхотен скандал и дела за клевета – но не и когато го казва посланик.
Велика сила е директната (не)дипломация на посланиците на великите сили. Дори може да се каже, че това е велика реформаторска сила.

Ето и доказателствата.
Ден след телевизионната изява на посланик дьо Кабан премиерът Борисов и правосъдният министър Христо Иванов излязоха с обща позиция по случая. Което, между другото, не е често срещана практика. Тази декларация започва с по френски изящен пирует и завърши почти с ултиматум.

От словесния пирует става ясно, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието, но когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

След което казаното от посланик дьо Кабан се оцени като казус, който показва (цитирам) „дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт”. 

Ето и ултиматумът: „Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС”. Това се посочва в общата позиция на премиера и министъра-реформатор.

Последва телевизионна изява и на министъра на правосъдието Христо Иванов. Той определи думите на посланика не като критика, а като опит за приятелска помощ в решаването на системен проблем. След което в прав текст отправи остра критика към ВСС и неговото бездействие. "Зад конкретни личности има всякакви лобита. Но освен това има и култура на безотговорност и на пасивност", каза министърът. И допълни, че най-страшното нещо е съвестта и ако си тръгне от този пост с чувството, че не е направил нещата, които иска да направи, ще му тежи на съвестта.

Радан Кънев срещу ВСС: катастрофа

Оказа се, че това, което е позволено на посланика, премиера и министъра, не е лъжица за устата на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. Пък и той, вместо дипломатично да призове ВСС към действия, директно поиска оставката на органа, който мнозина наричат „правителство на съдебната власт”.
„Време е Висшият съдебен съвет да подаде оставка. Тя е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната”, заяви съпредседателят на Реформаторският блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в поредната си телевизионна изява (а вие се чудите защо наричаме упражняването на властта телевизионно риалити?!).

По думите на Кънев, ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта. Според депутата реформатор, щом един дипломат като френския посланик си е позволил да направи остро критични коментари за българското правосъдие, то видимо проблемът е много голям.
„Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи”, подчерта Кънев. Той изтъкна, че в България срастването между политическа, икономическата и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия.

„Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението”, аргументира Радан Кънев искането си за оставката на ВСС. И получи публично огласен персонален отговор от името на съдебното правителство. От него става ясно, че той не иска нищо ново.
Предсрочното прекратяване на конституционно установения петгодишен мандат на ВСС не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана три пъти (от шест възможни) - винаги след промяна на мнозинството в Народното събрание - и е била критикувана от Европейската комисия. Освен това води до негативи като замразяване на целия кадрови процес в съдебната система  и блокиране на важни за системата реформи.

„Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности без да реши нито един реален и общественозначим проблем”, завършва отговорът на ВСС до депутата Радан Кънев.
Катастрофа – в преносния и в прекия смисъл на думата. Защото междувременно съдията от Върховния административен съд Лозан Панов се оттегли от надпреварата за шеф на Върховния касационен съд (ВКС) ден, след като автомобил го блъсна на пешеходна пътека в София и изчезна.

След което Панов, който е с комоцио и счупен таз, бе откаран в „Пирогов” и настанен в една стая с пребития жестоко с бухалки и прътове ден по-рано съдебен помощник от ВАС Тодор Тодоров. И закономерно Лозан Панов подава заявление до ВСС, в което съобщава, че се отказва да кандидатства за председател на ВКС.
Негови близки допускат, че инцидентът не е случаен. Те смятат, че е възможно произшествието да има връзка с желанието на Панов да оглави ВКС. Подобна хипотеза е разисквана и от членовете на ВСС на заседанието им в сряда, на което те решиха да спрат за седмица процедурата, за да могат да чуят лично от Панов, че се оттегля от конкурса.

Всъщност съдии биват малтретирани и дори убивани и в страни, чийто правов ред не се поставя под съмнение – в САЩ и в Италия например – където си имат и мафии за пример. Проблемът у нас е, че подобни престъпления остават неразкрити и ненаказани. Което пък подхранва съмненията, че с мафиотски похвати се правят опити да се управлява правосъдието. А то реагира с декларации вместо с присъди, дори когато по негов адрес се казва: „Ние ги хващаме – те ги пускат”.
Което наистина е катастрофа, въпреки че цитатът е от времето, когато Бойко Борисов бе само главен секретар на МВР.

А кадровата въртележка върти едни и същи хора

На поредното си заседание правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок назначи Елеонора Николова за временен ръководител на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (известен с абревиатурата БОРКОР). Николова за втори път става и. д. директор на БОРКОР. Преди две години тя замести на този пост бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.
А самата Николова бе сменена от Бойко Великов, който в сряда бе освободен от поста по негова молба.

Центърът БОРКОР бе създаден в средата на 2010 г. по немски образец и с финансовата помощ на германското правителство като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на противодействието на корупцията и организираната престъпност. Институцията така и не заработи на пълни обороти, въпреки похарчените милиони и амбициозните цели, които си постави. Дори се говореше, че предстои нейното трансформиране, реорганизиране или какъвто друг евфемизъм за закриване се сетите.

Сега обаче става ясно, че БОРКОР остава, а като най-подходящ начин за активизирането му и вкарването в работен режим се възприема връщането на стари кадри като Елеонора Николова. Чисто хипотетично, това ново-старо назначение може да е възстановяване на справедливостта и поправяне на кадрова грешка. Но много повече прилича на стъпка за печелене на време, както и на един доста механичен реставраторски подход, забележим при връщането на хора като Ваньо Танов, Порожанов, Ивайло Московски…
И като стана дума за министъра на транспорта, редно е да го споменем като човека, произвел голямата и незабелязана (в пушилката на управленското риалити) новина от последната седмица.

Към 200-220 влака трябва да бъдат премахнати от разписанието, а около 1500-2000 железничари - съкратени. Това съобщи пред транспортната комисия в парламента Московски. И се аргументира, че в бюджета за догодина субсидията, която държавата отпуска за компенсиране на пътуванията с намалени цени на ученици и пенсионери, е намалена от 180 на 140 млн. лв.

Би било смешно, ако не звучи страшно – заради едни 40 млн. лева, които държавата, грубо казано, може да премести от единия в другия си джоб, възниква опасността да бъдат съкратени близо една трета от всички влакове в разписанието на българските железници. Което означава колосални транспортни проблеми за стотици хиляди български граждани, допълнително намаляване на приходите за БДЖ, загуба на работни места и провокиране на социално напрежение.

Въпреки казаното, министър Московски може и да е сляп и глух, примерно защото вижда в мечтите си приватизацията на БДЖ, след като компанията бъде окончателно доведена до фалит и поднесена след това на тепсия на правилните купувачи. Подобни действия и мечти вече са се сбъдвали в най-новата история на България.
А може и просто Московски да не става за министър, нищо че му е за втори път. Но дори големите опозиционни сили БСП и ДПС не му искат оставката, защото се занимават с погрешните движения в риалити шоуто, поднасяно от хора, които тепърва се упражняват как да управляват. На наш гръб, естествено…

Иначе д-р Москов все пак е прав. Няма клинични доказателства за допусната лекарска грешка в диагнозата му, че в циганските гета у нас липсва държава… Искате ли да изчислим колко километра релси ще бъдат откраднати и предадени за скрап, ако БДЖ спре 1/3 от влаковете си?


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Баязид
17.12.2014 07:36:29
0
0
Нали в едно и също гърне пърдите с тях. Какво се правите на света вода ненапита.Или искате да оправдаете своите действия и да си умиете ръцете с тях. Вие сте Национален фонд за спасение за Бойко и безусловно подкрепяте всичко
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки