Циреят пукна, микробите се паникьосаха


Циреят пукна, микробите се паникьосаха
Петър Москов трябва да бъде подкрепен, независимо от партийните пристрастия
12 Декември 2014, Петък


Петър Москов се осмели да говори за циганската престъпност, което изкара от релси хрантутниците на „ромската толерантност”

Автор: Илияна Христова

Тези дни се случи нещо нечувано и невиждано в България. Един лекар отвори обществена гноясала рана и на мига се разскачаха ужасени микроби, полепнали по нея. А как сладко живуркаха те върху тялото на България, как лакомо пиеха кръвта й!
Нещото го случи. Здравният министър Петър Москов заговори за циганската престъпност, за масовите побои на лекари, за беззаконието в гетата, за ужаса да те обезобразят, когато стъпиш в махалата. По-лошо – не само че говори смело, но и не използва думичката “роми”, а директно назовава биячите „цигани” и „цигански банди”.

Ужас за микробите, паника – да бе националист ораторът, да бе  нафталинено изглеждаш професор от БАН, щяха да са спокойни. И друг път са се обаждали. Но Москов е от техните – умен, красив, реформатор. До вчера бе на площада.
Такъв човек да говори открито за циганските безобразия, за ред, задължения, право – точно в циганските махали, е като загубен Рубикон за микробите. Какъв ужас за тях, каква дързост от “техния министър”. Ще ги разпознаете в текста.

Какво точно се случи

На 30 ноември цигани от ботевградското село Врачеш нападнаха зверски д-р Ирина Маринова от Спешния център за Софийска област. Жената се бе отзовала с линейка на сигнал, но вместо благодарност получи удари с джанта от мотор. Вследствие – контузно-разкъсни рани на главата и комоцио.
“Това са цигански банди, бесен съм!  Не е достатъчно да бъдат съдени, не може местната власт да не гарантира сигурността на моите лекари", реагира афектиран Москов.

Дали тръгна да прави популизъм, или наистина е бил разстроен, ние не знаем. Обаче като здравен министър трябваше точно това да каже, да защити пребиваните по традиция в ромските гета лекари. Никой досега не го бе правил, Москов дръзна.
Ден по-късно той извади и статистиката - от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са в ромските райони.

“Линейките вече ще пристигат в населени места само с гаранция за безопасност от кмета. Дълбоко се съмнявам, че екип на София - област ще пътува до Ботевград, когато кметът не е там да гарантира сигурността”, каза Москов.
“До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв.

Всъщност дори дивите животни разбират, когато искаш да им помогнеш и не нападат… От утре навсякъде, където е имало такива инциденти, екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение"… Когато е възможно и както е възможно”, написа във Фейсбук здравният министър.
“Диви животни”, “скотове”, “174 от 225”… - остро и аргументирано. Това вече не можеше да се трае, министърът трябваше да бъде ударен. Политикани, псевдоинтелигенция и дългогодишни хрантутници на ромските права наскачаха.

Манипулациите на „правозащитниците“

По същество те нямаше какво да кажат. Защото винаги, говорейки по темата, Москов поясняваше – “не разделям престъпността по етноси”. Реално не разпореди и спиране на линейките по махалите, както в търсене на сензация интерпретираха думите му медиите.
Но истината нямаше значение, важното бе Москов да бъде посечен. Първи изохка съпартиецът му от Реформаторския блок Гроздан Караджов: “Не е работа на Москов да отменя Конституцията като указва на подчинените си от Спешна помощ да не ходят в ромските махали. Освен чиста проба расисъм това е и признание за некомпетентност”.

Не остана назад и Българският хелзински комитет (БХК): “Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер“. Залпът на БХК бе команда за разстрел и десетки медии, заблудени интелектуалци, имащи се за напреднали и свободомислещи, се включиха - Москов бе сравнен с Хитлер, д-р Менгеле, правителството бе оприличено на Третия райх, министърът бе наричан расист, ксенофоб и какво ли не.
Левите го удряха, своите десни не му простиха, ГЕРБ запази йезуитско мълчание. Неправителствени организации също не си дадоха почивка. Единствен Патриотичният фронт го защити. Но за позицията на фронта ще разкажем по-нататък.

“Г-н министър, демонстрирахте омраза, агресивно и безпардонно отношение към определен етнос. Искаме оставката ви”, декларира и ДПС. Така турската партия и “либералната интелигенция” се солидаризираха. А какво толкова бе направил Москов? Просто изрече една истина и тръгна да защитава съсловието си. Каза, че държавата трябва да въдвори законност в гетата. Но истината винаги е била най-страшна.
По-големият проблем обаче е, че словесният шум и политическите страсти изместиха търсенето на решение. Дори Москов е длъжник, той отвори раната, но не посочи лек срещу циганските побоища – нито полицай може да влезе във всяка линейка, нито кметовете може да съпровождат всяко повикване, нито ромските тартори могат да гарантират безопасност.

Няма как при всяко обаждане на Спешна помощ да се задейства такава организация. Но критикарите му не го упрекнаха за това, а почнаха да си измислят расизъм и ксенофобия. Глупави са, просто не се сетиха, че все някак може да бъдат полезни.
А решението е едно – просто в гетата да има законност. Не само по отношение на медиците, а винаги – принципно. Докато течеше този скандал, друг лекар бе пребит, а Софийската районна прокутура внесе предложение за глоба на бияч, който нападна през 2013 г. медицинска сестра.
Представяте ли си - не затвор, а глоба. Очевидно трябва промяна в законите, а и по-адекватно поведение на магистратите.

Истината и само тя

А ето я позицията и на Патриотичния фронт. Тя е най-близо до това, което трябва да се направи. “Позицията на ДПС, които искат оставката на здравния министър, е вредно лицемерие. Лицемерие е и поведението на Българския хелзинкски комитет, които пък го обвиняват в расистки изказвания. Крайно време е нещата да се нарекат с истинските им имена. Не може разни псевдоправозащитни организации да вменяват вина на хора, които искат просто сигурност на работното си място”, се казва в декларацията.

И още: “Сигналът, който даде Петър Москов с изказването си, е логично следствие от ширещото се чувство за безнаказаност. В циганските гета расте паралелна територия на безвластие и това не може да се поощрява. Патриотичният фронт призовава българската полиция да продължи акцията срещу битовата престъпност, за да внесе ред в гетата. МВР трябва заедно с Министерството на здравеопазването да разработи план за действие в новата ситуация, който да включва, ако трябва, и полицейска намеса. В циганските махали не бива да се търси договорка с местните тартори, защото няма тартори – има закони.

Задача на ДПС и т.нар. правозащитници е да работят за доброто на общностите в гетата, да просвещават тези хора, да ги учат на законност и ред. А не само да богатеят на гърба им, да купуват гласовете им или да пишат проекти за „ромски включвания“ и подобни глупости.”
МВР обаче, а и премиерът Бойко Борисов, някак странят от темата. Москов е оставен почти сам. Не бива. Циганската престъпност е цирей, лечението на който не търпи партийни пристрастия.
От министър Москов очакваме по-голям натиск спрямо МВР, колегите си от правителството и депутатите, доколкото може. А обществеността най-сетне трябва да поумнее.

Анализирай това
Позицията на ДПС, които искат оставката на здравния министър, е вредно лицемерие. Лицемерие е и поведението на Българския хелзинкски комитет, които пък го обвиняват в расистки изказвания. Крайно време е нещата да се нарекат с истинските им имена, се казва в официалната позиция на Патриотичния фронт в подкрепа на Петър Москов.


Това е митинг на ДПС. Турската партия държи във феодална зависимост ромския електорат, което е главната причина циганите да не са пълноценни граждани. Цинично е ДПС да иска оставката на Москов

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки