Смешният плач на ДПС


12 Декември 2014, Петък


В края на миналата седмица Лютви Местан се оплака пред журналистите в кулоарите на парламента, че „към този момент тече поголовен процес на уволнение на кадри на ДПС.“

Автор: Огнян Марков

От което стана ясно, че големият му проблем са не „заплахите“ пред евроатлантическата ориентация на страната, за които не спира да говори от изборите насам. Не е и рестриктивният бюджет на страната за следващата година, който изключва провеждането на каквито и да са реформи, дори не печалният за него факт, че партията му остана този път извън оперативното управление на страната.

Най-същественият проблем на Местан се оказва тъкмо този, че „калинките” му, настанени на всички нива в държавната и общинските администрации, са заплашени от прогонване.
И трябва да се признае – твърдата решимост на Патриотичния фронт да отстрани антиконституционата протурска партия от властта наистина е най-тежкият удар срещу него и ДПС. Защото тъкмо кадрите на тази партия в София и по места досега осигуряваха апетитни държавни поръчки за партизаните на ДПС, с това и финансирането на самата партия, а и нейното „авторитетно“ влияние при „разпределянето на порциите“, както на времето откровено се изрази създателят на движението Ахмед Доган.

В началото на август 2014 г. неправителствената организация „Българска европамет“ представя на служебния премиер Георги Близнашки списък с имената на 154 „калинки“ на ДПС. Причината тези хора да попаднат в списъка е една - наличието на основателни съмнения за тях, че са политически назначени на различни нива на държавната администрация с единствената цел да обезпечават безпроблемната дейност на обръчите на ДПС.
Служебният премиер предава списъка на ръководството на ДАНС, за да бъде извършена съответната проверка за служебното придвижване на упоменатите в него лица, както и това по чие ходатайство са били назначени на постовете си.

Два дни по-късно обаче с горещия списък в ръка лидерът на ДПС Лютви Местан отива на среща с президента Плевнелиев. Там той заявява, че се готви политическа чистка и защитава енергично хората си, без да пропуска, разбира се, да прокара отново дежурната си теза, че всеки удар по кадрите на ДПС заплашва не друго, а етническия мир в страната.
Поради нерешителността на президента и кратковременния мандат на служебния кабинет в крайна сметка се оказва, че ДАНС реално не си е мръднал пръста по темата и поисканата проверка просто не е извършена.

Така се стигна до съставянето на 43-тото Народно събрание, от чиято трибуна председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов ясно и недвусмислено заяви, че една от главните цели на коалицията е отстраняването на антиконституционното ДПС от всички нива на управление в страната. Процес, който, както се оказва, вече е започнал.
Да се говори обаче само за калинките на ДПС, би било най-малкото непълно. Още от Алеко-Константиново време е известно неписаното правило всяка партия, спечелила изборите, да настанява своите партизани по различните нива на управление, като с това осигурява реализацията на собствените си икономически интереси. Казано с други думи – облагодетелстване за сметка на държавата и народа, кражба, търговия с влияние и корупция.

След краха на социализма у нас новите демократи завърнаха тази порочна и по същество явяваща се пречка пред прогреса на страната практика. Така след всички парламентарни избори се сменяха не само министри, но и поголовно всички висши чиновници, техните заместници, повечето от подчинените им, а имаше и случаи, когато метлата на поредната политическа чистка засягаше дори шофьорите, портиерите и чистачките в държавните ведомства и общините.

Управлението на бившата вече Тройна коалиция от 2005 г. до 2009 г. пък легализира квотния принцип при разпределението на държавната баница. Тогава, по признанията на самите социалисти, играещото своята традиционна и много изгодна роля на балансьор у нас ДПС изнуди своите коалиционни партньори да назначи своите хора точно там, където се очакваше да потекат европейските пари – в земеделието, социалното подпомагане, опазването на околната среда, регионалното развитие и най-вече в общините, които се очакваше да бъдат основните бенефициенти по задаващите се европроекти.

Когато дойде на власт през 2009 г., ГЕРБ също развъртя метлата на партийните уволнения, но постъпи по соломоновски - до старите калинки постави нови, свои. Така става винаги, когато едно управление е лишено от ефективен парламентарен и обществен контрол. Нещо, което радикално се промени след влизането на Патриотичния фронт в състава на 43-тото Народно събрание. Дано този път калинките на Доган/Местан излязат най-сетне завинаги от властта.


В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Анархист
16.12.2014 16:40:37
0
0
Това правителство няма да мръдне нито един депесар от местната власт, защото по всякакъв начин прикрива подкрепата, която ДПС му дава.
1
пенсионер
13.12.2014 06:36:24
0
0
"ПОЛИТИЧЕСТКА ЧИСТКА"Какво странно има?Нормално е след като има политически назначения /замърсяване на живота във всичките му форми/,да има и политическо почистване.Всички назначени по политически съображения и с политически протекции "калинки"трябва да са наясно с тази проста истина.Ако някой си е направил труда да понаучи нещо и да свърши някаква полезна работа на мястото на което е бил поставен от г-н Местан може да протестира,но след като на държавна служба е работил преди всичко в интерес на ДПС и кръговете около него,нормално е да си отиде.Времето на член първи от конституцията свърши преди 25 години.Държавната администрация трябва да се очисти от политическите хрантутници!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки