И Сертов „освети” безпомощността на МВР


И Сертов „освети”  безпомощността на МВР
Петко Сертов
12 Декември 2014, Петък


Мистерията с бившия шеф на ДАНС и БОРКОР може да има всякакво обяснение, но няма оправдание защо още не е разгадана

Автор: Ани Петрова

ече мнозина направиха аналогия между изчезването на бившия шеф на ГДБОП, ДАНС и БОРКОР Петко Сертов и потъването вдън земя на някогашния висаджия Мето Илиенски, та дори и с „изпаряването” от българския правосъден хоризонт на емблематичните „братя” Галеви.

Което всъщност е хвърляне на боб върху стар вестник. Между зърната все ще се мерне някоя ключова дума: корупция, контрабанда, кокаин. Което между другото идва да напомни, че в началото на 90-те години Сертов е бил шеф на направление „Наркотици” в ЦСБОП, нищо повече… Повечето е свързано с политическата кариера и контакти на Сертов, но за това по-нататък.

Защото засега много повече изглежда общото между изчезванията на Петко Сертов и на кинорежисьора Захари Паунов, когото МВР издирва безуспешно цели две седмици преди да намери колата му в една крайпътна канавка. А в нея и „беглецът”, който получил инфаркт, след което катастрофирал…

Общото не е в това, че Сертов и Паунов са тръгнали за някъде с кола и не са пристигнали. Може да се случи всекиму, недай Боже! Приликата е в катастрофалното неумение на МВР да намери в някакъв разумен срок конкретен човек и/или кола, въпреки цялата си съвременна техника, независимо от многото камери за видеонаблюдение, без резултат от възможността да ползва съдействието на всички власти и всички граждани – при това в буквалния смисъл на думата.

Казано в скоби: на петия ден след изчезването на Петко Сертов МВР опря до помощта на гражданите за издирването на „Опел Астра“, който не бил собственост на изчезналия, но е автомобилът, с който той тръгнал от дома си и не се върнал.
На пресконференция, свикана с цел да се пресекат свободните съчинения по изчезването на Петко Сертов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че до момента службите нямали потвърдена версия и затова работили по всички възможни.

И допълни, че МВР издирва споменатия опел, който не бил оборудван с GPS-система за проследяване. Освен това искал да го търси с хеликоптер, но метеорологичната обстановка не позволява. Нямало и информация Петко Сертов да е пресичал някоя от границите.
„Нямаме категорични факти за посока, която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движението на издирвания в определен диапазон от време“, съобщи пък началникът на СДВР Младен Маринов.
Не знам дали обърнахте внимание на подтискащо масовото присъствие на думичката „няма”?

Много версии, но само два варианта

Разследващи органи, медии с вкус към криминалната тематика и с източници в „службите”, разследващи и разследвани журналисти започнаха формално с четири версии за изчезването на Петко Сертов, за да продължат със същия хъс и настървение и от 40-та версия нататък. Четирите основни хипотези са самоубийство, планирано пътуване без семейството да знае, нещастен случай  (например катастрофа) или отвличане. Нещата могат да се погледнат  и групират и от друга гледна точка: събития, станали по волята на Петко Сертов и такива, случили се независимо или против волята му.

При версиите, произтичащи от първия вариант, МВР наистина има основание да се намира в затруднено положение. Въпреки гражданското си образование, Сертов е ченге от кариерата. В определени периоди от службата си той е имал практически неограничени възможности да разполага и да се застрахова с няколко самоличности и съответните документи; с достъп до тайни квартири у нас и в чужбина; с канали за нормално и нестандартно преминаване на граници; с познания и умения за временно или дори постоянно изчезване от светлата част на битието. Не е нужно да си Джеймс Бонд, за да можеш да направиш всичко това – ако не друго, с изчезването си „братя” Галеви доказват поне туй.

И освен това не е задължително да го направиш, защото земята гори под краката ти или за каузата на ДАНС примерно – достатъчна е една жена. Ако решим да се вслушаме в това, което казва Маргарита Михнева (която се хвали пред „Пик” със собствено разследване по случая), то Сертов е избягал при любовница, изпратена от Станишев в ДАНС още при основаването на агенцията, за да държи под око мръсните приватизационни сделки и задкулисните играчи в тях, станала негова секретарка и приближена, а впоследствие предала самия Сертов.

Според друго разклонение на същата хипотеза, развита от Михнева, Петко Сертов се е самоубил заради цялата тази история с любовницата му, която в миналото дори е била арестувана в Гърция заради участие в контрабанден канал за цигари на покойния днес Иван Тодоров-Доктора.

Когато търсиш жената, попадаш на мъже

Когато се случи нещо с хора като Петко Сертов – градили кариера и ръководили явните и тайните служби на една държава, при това в мътните години на прехода – винаги изпълзяват сенки от миналото. При първия шеф на ДАНС тези сенки са дори зловещи. Но съществуването им в публичното пространство е факт, дори и да не са реални, а само проекция на измислени събития и активни мероприятия и контрамероприятия.
Така опираме до модифицирания вариант на старото френско правило „Търсете жената!”. В случая мъже говорят за мъже, попаднали в зависимости от увлечението си по мъже, което на свой ред е заплашвало с нелицеприятни скандали по върховете на държавата.

През вече далечната 2008 г. Петко Сертов оглавява новосъздадената ДАНС и назначава за свой съветник Алексей Петров, който преди това е „осветен” като сътрудник на службите, за да може да бъде легитимиран в тях въпреки подозренията, че ръководи сенчест бизнес.
„За всички е ясно, че по времето, когато директор на ДАНС е бил Петко Сертов, всъщност службата е ръководена от Алексей Петров като негов съветник”, казва още преди години бившият шеф на ГДБОП и настоящ шеф на агенция „Митници” ген. Ваньо Танов. Това негово твърдение е сравнително често споменавано в различни медии преди 6 години. Твърди се, че Алексей Петров е реалният господар в ДАНС, където дори кадрувал, а навън се хвалел, че притежава гей компромати срещу тогавашния премиер Сергей Станишев и директора на ДАНС Сертов, с които ги държи в шах.

Междувременно избухна скандалът „Галерия" за проследяване, подслушване, филмиране и пр. на журналисти и издатели, като поводът е поръчково подадена оперативна информация, че публикациите в съответните медии застрашават националната сигурност и може да има изтичане на информация от някоя служба. През 2009 г. Сертов категорично отрече това да е правено по негово разпореждане.  По-късно имаше и съобщение на ДАНС, че  делото „Галерия” е започнато и водено в дирекция "Сигурност на ДАНС", чийто шеф тогава е бил Владимир Писанчев, който в момента е председател на ДАНС.

Малък щрих към всичко това е, че тогавашната говорителка на ДАНС – журналистката Зоя Димитрова – напусна агенцията и стана главен редактор на вестник „Галерия”, който дълго време бе смятан за рупор на Алексей Петров. На 10 февруари 2011 г. пред редакцията избухна мощна бомба, която не уби никого, само защото гръмна в извънработно време. Ден по-рано бе опожарена родната къщата на Сертов в Копривщица.

На въпрос кой има интерес от изчезването на бившия шеф на ДАНС и БОРКОР Зоя Димитрова заяви пред Нова телевизия, че трябва да се търси връзка с настоящето.
Визирайки настоящето, Явор Дачков, който години наред е сред фронтмените на „Галерия”, постави случая в контекста на скорошния разстрел на свидетел срещу бандата на Йосиф Йосифов – Йоско и убийството на столичен компютърен специалист, за когото се появи информация, че е декодирал спецавтомобилите за подслушване на МВР. Според Дачков днес нито играчите, нито корупцията са по-различни от 2008 г., а Сертов е бил на такъв пост, че години след това информацията сама идвала при него, дори и да бяга от нея и да не иска да я знае. Което и го прави опасен…

Петко Сертов е бил в сериозен конфликт с олигархичната част на ДПС и корупционните им практики, обяви пред bTV пък Методи Андреев и припомни за мистериозното по думите му дело „Лиани”, което остава загадка за службите. Депутатът намекна, че Петко Сертов, който е „деликатен и образован” човек, през последните месеци е работел по „Южен поток”.

В сряда бившият вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че държавата трябва да се грижи за сигурността на хора като Петко Сертов, Станимир Флоров, Калин Георгиев и всички тези, които са работили срещу тежката организирана престъпност, защото те са хора, които са боравили много с информация. „Представете си, че един председател на ДАНС отива да консултира фирми, които под една или друга форма биха могли да бъдат заплаха за националната сигурност“, каза още Цветанов.

Човек може да си представи всичко. Но като цяло е нормално да се очаква, че МВР може да знае и върши повече, благодарение на този един милиард български лева, който й дават данъкоплатците.


Светлозар Лазаров

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки