Дебелт се изправи срещу циганската престъпност


Дебелт се изправи срещу циганската престъпност
Жителите на Дебелт заявиха, че няма да се примирят с безобразията на мургавите си съселяни
12 Декември 2014, Петък


Жителите в бургаското село са потресени от гаврата над 11-годишно българче. Докато те протестираха, ромите ги заплашваха с ножове и брадви

Автор: Георги Ваташки

Дълго наду-ваният балон за „етнически мир и толерантност“ бе на път гръмко да се спука и да раздуха гражданска война в бургаското село Дебелт. Тази сряда тежко въоръжени жандармеристи едва успяха опазят от справедливия народен гняв циганите от местната ромска махала. От своя страна нейните лидери заплашиха, че „са готови с ножове и брадви да колят и да бесят“...

Причина за нагнетяване на напрежението стана поредният произвол от страна на мургавите ни сънародници, потресъл цялата страна – сексуалното насилие над 11-годишното българче Гошко, извършено над него от 14-годишното циганче Асен в тоалетната на местното училище в края на миналата седмица.
За да покажат, че повече няма да търпят безчинствата на циганите, близо 200 жители Дебелт и Бургас излязоха на 10 декември на граждански протест в бургаското село, издигайки плакати с надписи „Не на циганската агресия“ и „Искаме законите да се спазват“!

Мнозинството от недоволстващите бяха родители на ученици от ОУ „Антон Страшимиров”, в което учи и пострадалото дете. Към тях се присъединиха и десетки младежи от Бургас – фенове на футболен клуб „Нефтохимик”, които с национални трибагреници и мегафони призоваваха цялото село да ги подкрепи. Те скандираха срещу ежедневните цигански кражби, заявявайки, че са дошли да изразят своята гражданска позиция. Затова и определиха протеста си като „мирен и без никакви идеи за провокация“.

В митинга се включиха и представители на създадената преди няколко дни в Бургас „Организация за защита на българските граждани”, обединяваща мъже и жени на възраст между 15 и над 40 години. Техният водач Николай Димитров, който оглави протеста на жителите на Дебелт, обяви, че формацията иска правосъдието и законността да важи еднакво  за всички български граждани.

„След последните събития, заради циганската безнаказаност и агресия, е въпрос на време българите да вземат в свои ръце правосъдието. За да не се стига дотам, искаме да събудим институциите да заработят и да обърнат внимание на малките населени места. Трябва веднъж завинаги да се сложи край на двойния стандарт и циганите не само да отговарят за своите дела, но и да плащат ток и вода като всички“, категоричен бе Николай Димитров.
„Няма да живеем в циганска държава, българите не сме малцинство, трябва да има закони“, бяха единодушни присъстващите на митинга, които поискаха директорката на училището Таня Вангелова да излезе пред тях, за да отговори на десетките въпроси по случая с малкия Гошко. Тя обаче така и не се появи сред хората.

Родители на ученици от местното школо, където беше извършено извращението с 11-годишното момче, споделиха, че там боят между деца и нередностите са ежедневие. Те изтъкнаха, че многократно са подавали сигнали до Вангелова, но мерки не са били взети. Майки и бащи разказаха, че в училище техните деца са под ежедневна заплаха и затова в деня на протеста повечето от тях ги бяха прибрали вкъщи.

Пред нашия екип младата майка Петя сподели, че нейната дъщеря също често е ставала жертва на циганската банда на Топчо, както наричат Асен, както и на свидетеля на отвратителното престъпление – Брайко. „Моето дете системно е тормозено от тях – крали са закуската й и са взимали вещите й. За мен е виновна директорката, защото тя по собствено усмотрение премахна охраната на сградата преди две години. Оттогава училището е разграден двор и в него вече е ежедневие ваденето на ножове и побоищата над децата“ - с болка изказва възмущението си притеснената майка. 

На площада в Дебелт бе и осмокласничката Диана, която учи в Бургас, но бе дошла да подкрепи своите връстници от родното си село. Тя и нейните приятелки бяха издигнали плакати с апелите „Искаме справедливост“ и „Не гонете младите от България“.
„В класната стая циганчетата са на почит, на тях им се разминава всичко, а винаги за каквото и да е излизаме виновни, българите. Учителите и директорката никога не наказват ромите, въпреки че българчетата многократно са ставали жертва на  техния тормоз и дори на побой“, разказа Диана за преживяното в местното училище.

„Досега много пъти съм се оплаквала на директорката, но насилието там продължава. Миналата година дъщеря ми се прибра бита от училище. Ние подадохме сигнал до Вангелова, която ни обеща да вземе мерки, но нямаше резултат“, изтъкна и Галина Желева – майка на ученичка от пети клас.
Протестиращите  бяха гневни, че дори и след избухналия скандал, виновникът за извращението Асан отново е проявил „геройство“, като само два дни след гаврата с невръстното дете в тоалетната, той провесил през прозореца на третия етаж един от по-малките ученици.

Бившата учителка в местното школо Димитринка Пенева пък изрази мнението на мнозина от протестиращите, че вина за случилото се имат и преподавателите в училището. „Всички в селото знаят, че Гошко е дете със специфични образователни проблеми и затова му е назначен ресурсен учител. Той не трябва да бъде оставян самичък за повече от пет минути. Задължително от „Закрила на детето“ трябва да разследват защо е бил без надзор повече от час, въпреки че в момента на престъплението са се провеждали учебни часове“.

Покрай всичко това, протестиращите бяха единодушни, че най-вече държавата и политиците са виновни за ескалиращите ромски изстъпления. „Повече от 20 години на циганите се позволява да се гаврят с българския народ и да живеят на наш гръб. Затова трябва да се търси отговорност от управляващите и най-вече от полицията, която вместо да пази нас, охранява ромите. Когато обаче се потърси възмездие за поредно убийство или кражба, веднага се заговаря за дискриминация.

Стига толкова толерантност и ние сме граждани на България!“ – негодува шофьорът Стефан, който смята, че изразява мнението и на много от своите съселяни.
Пред „Десант“ пенсионерката Мария сподели, че причината за гаврата с българчето се корени в безхаберието на местните управляващи. „Допреди две години в нашето село циганите бяха далеч по-малко. Повечето работеха и си имаха къщи. Пре-дишния кмет на Дебелт Жеко Неделчев обаче преди 8 години си докара цигани от вътрешността на страната и с техните гласове спечели два мандата. Той вече не е на власт, но сега всички теглим заради него“.

Жителите на селото са възмутени и от факта, че кметът на Община Средец Иван Жабов така и не е стъпил в Дебелт, за да помогне на пострадалия Гошко и семейството му.
Пред „Десант“ настоящият кмет на разбуненото населено място – Иванка Ангелова, обеща, че ще бъдат взети незабавни мерки за изселване на циганските фамилии от незаконните им постройки, но уточни, че за това е нужно и съдействието на общинската и държавна власт.
Полицията забрани на протестиращите да проведат шествие до ОУ „Антон Страшимиров“, където по-рано през деня се намираше директорката Таня Вангелова. Група от около 70 младежи обаче тръгнаха през калните черни пътища към ромската махала, където, без да влизат в директен сблъсък с жандармерия и роми, скандираха: „Няма да живеем в циганска държава“.

Междувременно в населения с цигани квартал се бяха събрали десетки разярени роми и само кордонът от жандармеристи попречи на сблъсъка им с разгневените футболни фенове.
Въпреки това, пред медиите един очевидно пиян циганин, представил се като Иван Димитров, нагло предупреди, че събратята му са се въоръжили с ножове и брадви и са готови да се „отбраняват“.

Самият той бе въоръжен с пистолет и нож, но вместо да бъде арестуван от полицията, продължи да заплашва, а после необезпокоявано си тръгна. Което демонстрира  поредната проява на двоен стандарт, защото само час по-рано служителите на реда бяха задържали един от протестиращите младежи заради това, че... носил камък. Едва на следващия ден, след като се вдигна шум в медиите, бабаитът все пак бе задържан.

Проблемът с циганската престъпност започва да става нетърпим и вестник „Десант“ многократно е алармирал за това. Липсва обаче политическата воля за справянето с ромските изстъпления. „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ предвижда в своята програма спешни мерки в тази насока – като незабавното събаряне на незаконните цигански махали и разселването на обитателите им в безлюдни селища. За да случи това обаче, е нужно управляващата коалиция да се вслуша в гласа на родолюбците. Иначе случаите като този в Дебелт няма да имат край.


В четвъртък стана ясно, че директорката на училището в Дебелт Таня Вангелова е подала оставка. Това съвпадна с приключването на проверката, която се очакваше да доведе до дисциплинарното й уволнение. До провеждането на конкурса в ОУ „Антон Страшимиров" ще бъде назначен временно изпълняващ длъността директор.


И осмокласничката Диана, която учи в Бургас, се присъедини към протеста на своите връстници от родното си село Циганската махала в селото в последните години се разраства с бързи темпове

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен-читател
13.12.2014 16:54:17
1
0
Нужно е циганите да имат чисто цигански училища,кадето да учат само цигани и да им преподават учители-цигани.Има способни цигани-родени-учители.За българите е нужно отделно българско училище с по двама охранители на входа му.Аз,съм българин.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки