Дядо Коледа, не искам играчки, а да си имам мама и татко


Дядо Коледа, не искам играчки, а да си имам мама и татко
12 Декември 2014, Петък


Пощенски служители помагат на деца от цяла България да получават писма от Добрия старец

Автор: Камен Колев

Мили Дядо Коледа, тази година не искам играчки или лакомства. Имам само едно желание, а то е да имам мама и татко, като моя най-добър приятел Иво. Искам като другите деца да имам, и когато съм тъжен, да има кой да ме утеши и да ме гушне. А вечер, когато заспивам, да има кой да ме целуне за лека нощ. Това е моето желание за подарък. Вярвам, че ще го изпълниш, мили Дядо Коледа, защото ти можеш всичко...

Това е написал върху красиво изрисуван с флумастер лист, украсен с ръчно направени снежинки от хартия Теди Георгиев от Пловдив в писмо, адресирано до Лапландия.
Неговото, както и стотици други писма на дечица от цяла Пловдивска област, пристигат при разносвачите в Централна поща, а оттам при Диана Ранчева и колежките й Светлана Карова и Надя Арнаудова. „Първите писма започват да идват в края на октомври, получавали сме дори през лятото.

Децата се надяват, че ако писмата им първи стигнат до Дядо Коледа, имат по-голям шанс да им се изпълнят желанията”, разказва Ранчева, която е началник на отдела за търговия и маркетинг в Централна поща – Пловдив. Лъчезарната дама и колежките й вече 15-а година отговарят на детските писма. „Много е приятно, писмата внасят много настроение и свеж момент в работното ежедневие. Макар че една част от тях са тъжни – особено когато децата са загрижени за други малчугани, които живеят в домове за сирачета или са болни”, казва Ранчева. Благодарение на трите жени, малките продължават да вярват в красивата приказка за Добрия старец.

Идеята служители на „Български пощи” да отговарят на писмата на децата е от 2000 г. Условието е пликовете да са облепени с пощенска марка, независимо дали са адресирани до България или до Лапландия. Тези, които трябва да пътуват до работилницата на Дядо Коледа, са препращани до Финландия.
Понякога отговаряме и на писма без марка, така или иначе пазим всички при нас, казва Ранчева. Смисълът на това, което тя и колежките й правят, е да създадат у децата култура на водене на кореспонденция, правилно изписване на адресите на плика, облепяне с пощенски марки.

Най-оригиналните писма участват в конкурс, чийто краен срок е 15 декември. Печелившите получават предметни награди от централното управление на „Български пощи”. „Има деца, които с години ни изпращат писма, казват, че са получили отговор от Дядо Коледа предишната година и тази също си го чакат”, разказва Диана. През това време в кабинета й влиза една от разносвачките на писма и изсипва поредната порция пликове.
Всяка година по това време писмата достигат 600-700 броя. Кутия, над която виси ликът на Добрия старец, е поставена и на входа на Централна поща.

По съдържанието на писмата разбираме каква е модата, децата силно се влияят от рекламите, разказва Диана Ранчева. Тази година при момичетата хит са шевните машини без конци и ваничките за крака с масажни топчета. На мода са и куклите „Барби” с памперс, с коремче, или пък с пеперудени крила. Момчетата наблягат на смартфони, електронни игри, таблети, лаптопи.

Има и причудливи желания - 5-годишният Илия иска машина за пластилин, Любчо моли за „пушка, хеликоптер и резачка за дърва”, а Кристиян Алексиев, който е научил „много песни и стихове”, се надява да получи „маска и костюм на костенурките нинджа, влак с релси и пушещ комин, хеликоптер, часовник – истински и косачка за райграс”. 
Мечтите на децата са най-невероятни – Алекс иска „музикално килимче, пони, лаптоп и кученце”, Марина и Дарин се надяват на конче за кукли, лекарски комплекти и мащехата на Снежанка, като уточняват: „списъкът може да бъде много дълъг, но не искаме да прекаляваме”.

Леко е прекалил обаче Денис  Димитров, който очаква „кемпер, джип „Рок ровърс”, количка японски състезател и маратонки на Кристиано Роналдо”. Радостното е, че не всички деца искат скъпи подаръци, много от тях се надяват да получат книга, разказва Диана Ранчева. С детски почерк Павел Бонев е помолил за конструктор лего и енциклопедия за човешкия мозък. „Измисли нещо и за мама”, добавя детето.

А 10-годишната Мими Петкова си пожелава за Коледа „История славянобългарская” от Паисий Хилендарски и марионетка коте”. Някои от малчуганите просто искат от Дядо Коледа да са здрави. Такова е желанието на 9-годишната Весела Билева от с. Брестовица: „Искам да ми донесеш здраве, щастие, ум, късмет, радост, дълъг живот за мен и цялото ми семейство”.

4-годишната Росица Ковачева от Асеновград с помощта на мама си е пожелала детска кухня, но и казва стихче на Добрия старец: „Дядо Коледа пристига от далечната страна, с пълен кош на гръб, всекиму подарък скъп”. 4-годишната Вики Лазарова не иска играчки, а се надява тя, братчето й, мама и татко да са здрави. Калоян Цонев иска за всички деца да има „храна, шоколади и играчки”, а Димитринка Методиева им пожелава „здраве, щастие и весели игри”.

Митко (4 г.), който има братче на 9 месеца, разказва, че ходи на градина „и съм много послушен батко. Ще те чакам през комина с бисквитки и с мляко”. Скромен е и Спас Стоянов от с. Долнослав, който моли за карабина с капси, но не е съвсем сигурен дали е бил дете за пример: „Аз май че съм слушал тази година”. Съвсем прагматично е писъмцето на Симона Тодорова. Момиченцето иска телевизор и „ако може единия фотьойл да го преместите в моята стая”. Диана Ранчева и колежките й понякога организират изненади за децата.

Преди време те отишли в училище „Душо Хаджидеков” в Пловдив и пощальонът, облечен с униформа, влязъл в клас, за да предаде лично на децата отговора на Дядо Коледа. Служителките на „Български пощи” са ходили в детски градини, доставяли са специални пратки за цял клас.

Понякога ни пишат и възрастни хора, разказва Диана Ранчева. Те имат  здравословни проблеми, конфликти с роднини, или са хора самотни, чиито деца са в чужбина. Така просто търсят отдушник и малко внимание, добавя тя. Според нея, детските писма, които идват в Централна поща, показват, че е време за преосмисляне на ценностите. И на това, че не всичко е пари.


Диана Ранчева (вдясно) разказва за инициативата, която се е зародила през 2000 г.

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Снежинка Атанасова Йорданова
21.12.2021 10:09:59
0
0
Искам да изкажа най-искрените си пожелания към целият екип на централна поща -Пловдив
и лично на г-жа Светла Карова, която е вложила цялата си любов и сърце във писмата от ДЯДО КОЛЕДА до дечицата,които са му писали!!!
БЛАГОДАРЯ ВИ от цялата си душа и сърце госпожо Карова за това, че накарахте моята кръщелница -Антония Томова от град Пловдив да се почувства специална и да повярва, че добрият старец съществува!!!
Бъдете здрава и благословенна, за да продължавате да заразявате всички нас със невероятната си доброта и човечност!

Със огромна благодарност - една кръсница, която вярва все още, ДОБРОТО И ЧОВЕЧНОСТТА СЪЩЕСТВУВАТ!!

г-жа Снежинка Йорданова
гр.Пловдив
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки