Лечение на мозъчно-съдовата болест


11 Декември 2014, Четвъртък


Не се ли захранва мозъкът със сън и с необходимите релаксиращи методи, той ще компенсира натоварванията до време

Автор: проф. Христо Мермерски

Главоболие, замайване, залитане, нестабилна походка, световъртеж, промени в паметта и вниманието, поява на апатия и депресивни състояния. Това са първите сигнали за непълноценно оросяване на мозъка с кръв. Това води до преждевременно стареене на органа, което от своя страна още повече се ускорява от нездравословния и заседнал живот, от голямото физическо или психическо натоварване.

Ако не се обърне навреме внимание на тези симптоми, впоследствие е възможно да се стигне до хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение, до други разновидности на мозъчно-съдовата болест, включително и до микроинсулт и инсулт.
При микроинсулта се стига до загиване на нервни клетки в кората на мозъка. Тогава вече започват да се наблюдават нарушения в паметта, промяна в характера и личността на пациента, който става по-емоционален, нестабилен и неуравновесен. Не на последно място - променя се и сънят. Затова през деня хората са по-мудни, стремят се да си полегнат, задрямват на работното място, докато през нощта будуват и не могат дълго време да заспят.

Мозъчно-съдовата болест се отключва от високото кръвно налягане, затлъстяването и захарния диабет. Това са изключително коварни заболявания, тъй като увреждат малките, средните и големите съдове, централната и периферната нервна система. По тази причина следенето и корекцията на кръвната захар, както и на артериалното налягане са изключително важни в битката с това заболяване.

Не по-малко внимание трябва да се обърне и на сърдечния ритъм. При ускорено сърцебиене и прескачане на сърцето трябва да се направи преглед при кардиолог, той да може да постави диагноза, тъй като подобно състояние е рисков фактор за малките инсулти. А те нямат клиничен израз.
Мозъчно-съдовата болест е свързана и е следствие на повишаването нивото на лошия холестерол. Хората, при които той е над нормата, се нуждаят от повече движения през деня. Защото именно движението е една от мерките, които ни предпазват от мозъчно-съдовата болест. Затова е наложително човек като минимум да изминава от 3 до 5 км всеки ден пеша, в умерено темпо.

Мозъкът е като двигател - не се ли захранва със сън и с необходимите релаксиращи методи, той ще компенсира до време. След това започват да светят червените лампички - главоболие, замайване, виене на свят, притъмняване пред очите. Това означава, че на първо място трябва да се забави темпото. Да се вземат мерки срещу хроничния стрес, физическата и умствената натовареност.
Също така да се избягва преумората и излагането на слънце. Да се консумират повече витамини, но най-добре – чрез храната. Дневното меню да включва продукти, съдържащи фосфор – риба, яйца, сирена, репички, грах, орехи.

Ето и една рецепта на Иванка Стефанова против замайване, отпадналост, лесна умора, силно изтощение и стрес. Една опаковка ленено семе се смила в кафемелачката на прах и се разбърква с 1 кг пчелен мед. Всяка сутрин, на гладно, се взема по 1 с.л. от сместа.
Показателен при лечението на това много опасно заболяване е примерът на Стайка.
„При мен проблемът беше следният“, разказа тя в предаването на проф. Мермерски „Нашата храна – нашето лекарство на 16.11.2014 г.

„Чувствах главата си стегната, като че ли е циментирана. Отгоре темето ми гореше. Не можех да пазя равновесие. Като вървя по тротоара, по някое време виждам, че лъкатуша.
Ходих на невролог и той ми каза, че имам нарушено оросяване на мозъка. Също и нарушение във вестибуларния апарат.
В къщи имах книгите на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ“ и „Болести на жената“. Започнах да ги чета. Там открих какво пише за белия имел – че се използва при нарушено оросяване на мозъка, за регулиране на кръвното налягане, при световъртеж и шум в ушите. Там беше написана и схемата, по която се прилага билката.

Тя е следната. Накисват се 3 ч.л. от билката в три чаени чаши студена вода. Стои така 12 часа.  Сутринта се прецежда. В продължение на деня се изпива на глътки. Това се прави в продължение на три седмици.
Следващите две седмици се продължава вече с 2 ч.л. бял имел в 2 ч.ч. студена вода. Пак по същия начин кисне 12 часа, прецежда се след това и през деня се пие на глътки, докато свърши.

След това се минава на 1 ч.л. от билката в 1 ч.ч. студена вода за периода от 1 седмица. Всичко останало е както преди – кисненето, прецеждането и приемането.
Така се лекувах упорито и последователно в продължение на три години, като целият този цикъл, който описах, се прави веднъж на 6 месеца. Три седмици, после две седмици, после – една, и почива се 6 месеца.

Сега всичките обезпокоителни симптоми изчезнаха, няма го онова парене на темето, виенето на свят, залитането, лъкатушенето. Ходих пак на преглед и се оказа, че и вестибуларният ми апарат също вече е в ред.
Мария Требен пише, че е хубаво поне веднъж в годината да се прилага тази схема дори човек да няма симптомите на намалено оросяване на мозъка.“


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Венцислав
26.12.2017 22:26:26
2
2
Имам проблем в момента с оросяването на мозака,залитам и съм замаен и пия от билката имел.Много ми е трудно.Ако ме прочетеш кажи ми кога почуства оправяне от пиенето на билката имел. На коя седмица?Аз я пия
от 2 седмици.Предварително благодаря!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки