Беломорието и Ньойският договор


Беломорието и Ньойският договор
Александър Стамболийски подписва Ньойския договор, но той не е ратифициран от Народното събрание
10 Декември 2014, Сряда


Най-малко три са причините, поради които този документ подлежи на преразглеждане и би трябвало да се обяви за нищожен


Ньойският мирен договор от 1919 г. е най-пагубната спогодба за българската държава през следващите  години.
„Договорът” трябвало да уреди отношенията между страните след края на Първата световна война. Българската армия не е победена във военните действия, но страната ни е в групата на победените държави. Даже още по-лошо! Българите причинили огромни загуби на френските и английските войски на Южния фронт.

Те не били разбити и изхвърлени в морето само благодарение на „стратегията на задържане”, наложена от немските ни съюзници, които били главнокомандващи във войната. За свое удовлетворение, англичаните и французите можели само от разстояние, със своите далекобойни оръдия и минохвъргачки, постоянно и безразборно да стрелят по българските позиции.
Следвоенното унижение на българите било планирано и осъществено от френския премиер Жорж Клемансо, който, разбира се, бил подпомогнат и от английския си колега Лойд Джордж:

„Варварите от България трябва да бъдат наказани! – на всеослушание заявявал Жорж Клемансо. – Духът на император Бодуен най-после трябва да намери своя вечен покой!“
Дори президентът на САЩ Уидроу Уилсън бил толкова възмутен от реваншизма на своите европейски съюзници, че напуснал конференцията в Париж преди приключване на преговорите.

Българската делегация, водена от премиера Александър Стамболийски, била настанена в парижкото предградие Ньой сюр Сен. Българите били охранявани като пленници от чернокожи войници, специално докарани от Сенегал, френската колония - дала най-много жертви в сраженията с българската армия. Делегацията била задържана повече от месец, за да може подписването на договора да стане на точно определена дата – на 27 ноември 1919 г., в кметството на Ньой сюр Сен, под портрета на император Бодуен!
Този ритуал на отмъщението имал своята предистория – важна за премиера Клемансо и френските управници от онова време!

Предградието Ньой сюр Сен е родно място на граф Бодуен (Балдуин) Фландърски, безславно починал като пленник в България през 1207 г. и упорито наричан от французите император. А датата 27 ноември? Това е денят, в който България била принудена от Австро-Унгария да преустанови настъплението на своята армия в Сърбия, по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

През 1202 г. папа Инокентий ІІІ благословил поредния – четвърти по ред – Кръстоносен поход за освобождаване от неверниците на гроба Господен в Ерусалим. За негов водач бил определен граф Бодуен Фландърски. Край Венеция се събрала готова за подвизи и жадна за грабежи армия от около 1500 рицари от Франция, Фландрия и Италия, много монаси от Ордена на тамплиерите и още няколко десетки хиляди авантюристи и престъпници от цяла католическа Европа.

В началото на 1204 г. ІV Кръстоносен поход дебаркирал в околностите на византийската столица Константинопол. Граф Бодуен се включил в борбите между двамата претенденти за престола на византийския император, а благородниците от свитата му с голям интерес се запознавали с богатствата на Вечния град. Изкушението било непреодолимо и вместо да освободят Божия гроб, кръстоносците превзели Константинопол! Цветущият град и населението били подложени на насилие, грабежи и безчинства, а в многобройните православни храмове смъквали дори златните обкови от иконите на Оня, чийто гроб били тръгнали да освобождават.

Граф Бодуен Фландърски бил провъзгласен за император на Източната Римска империя или Латинската империя, както била наречена завладяната част от Византия. Това е най-високата титла, получавана някога от французин в цялата история на Франция.
Българският цар Калоян се обърнал към новите си съседи с предложение за добросъседство и мир. Получил високомерен отговор, че не признават царското му достойнство, а също и земите на юг от Балкана.

В потвърждение, император Бодуен подарил на своя приятел барон Рене дьо Три херцогството Филипопол (Пловдив) и близката крепост Естанемак (Асеновград). Със 150 рицари и още няколко хиляди кръстоносци в края на 1204 г. барон Рене дьо Три „влезнал във владение” на своето херцогство. Но българският гарнизон на крепостта Естанемак отказал да се предаде. Обсадата продължила над три месеца и накрая, след предателство, крепостта паднала.

Настъпил фаталният Разпети петък, на 14 април 1205 г., два дена преди светлия християнски празник Възкресение Христово. Император Бодуен и неговите воини „во Христе” се били отдали на сутрешна света литургия в лагера си край Адрианопол (Одрин), откъдето се готвели за поход срещу варварите, разбирай – българите. И тогава – О, какво светотатство! – варварите ги нападнали.

В започналата битка Бодуен бил пленен, а над триста рицари и още няколко хиляди кръстоносци, оръженосци и копиеносци били избити! Загинали и синовете на стотици семейства от аристокрацията – цветът на рицарството. Франция потънала в траур и скръб! Но трябва ли за това да виним българите, които били принудени в своя защита да предприемат неизбежна самоотбрана?!

Две години по-късно, през 1207 г. цар Калоян внезапно починал или бил убит от заговорници. В същата година за император на Латинската империя бил ръкоположен братът на Бодуен – Хенри Фландърски, а на българския престол се възкачил цар Борил – сестрин син на покойния Калоян и фаворит на жена му Целгуба.
Няколко години по-късно българският цар Борил отново подал ръка на латинците за примирие. Той предложил дъщерята на Калоян – българската княгиня Мария – за съпруга на император Хенри. Като разбрал каква огромна зестра ще получи Мария, Хенри благоволил да я вземе за съпруга, въпреки че тя нямала знатен кралски произход. Не го възпряло и това, че не е католичка.

След още няколко години, през 1216 г. император Хенри  Фландърски внезапно умрял, само на 40 ненавършени години. Обвинили гордата българка – императрицата на Латинската империя Мария Българска, че го е отровила! Защо? За да лишат българката от трона и да го предоставят на сестрата на Бодуен и Хенри – Йоланта Фландърска, както и направили. При царуването на сина на Йоланта – император Бодуен ІІ, Византия си възвърнала Константинопол и с това безславно приключили дните на заченатата в грях Латинска империя.

Защо ние, българите, наричаме документа от Ньой „договор” или Ньойски диктат. Защото международните споразумения се превръщат в договори, когато бъдат ратифицирани от парламентите на съответните страни. А парафираното от Александър Стамболийски в Ньой през 1919 г. никога не е ратифицирано от българското Народно събрание!
Ньойският диктат наложил на България да се отнемат над 11 хил. кв. км територии, населени с над 2 млн. българи: Беломорска Тракия, Македония, Западните покрайнини и Южна Добруджа. Наложили и непосилни за страната репарации и контрибуции.
Тогава възникнал известният дипломатически израз за България: „Страната, която от всички страни граничи със себе си!”

В диктата имало само един малък светъл лъч: „На България да се предостави „коридор” към Бяло море, след като приключи временното ползване на определената зона от Английската окупационна армия”.
И англичаните наистина предоставили „определената зона” за „коридор” към Бяло море, но не на България, а на Гърция!
Поради своя респект към Франция и уважение към френския народ, българските управници от всички времена никога не са наричали т.н. император Балдуин, неговото обкръжение и наследници на престола с истинските им имена: безбожни престъпници, подли измамници, жалки мародери и самозванци, срам за Бога и позор за Франция!

Тези думи прилягат и на френския премиер-министър  от времето на Първата световна война – маниакалния реваншист Жорж Клемансо (1917-1920). Той е автор не само на Ньойския договор, но и на т.н. Версайска система за съсипване на победените държави и разделяне на техните народи, довела до Втората световна война.
Дано ръководителите на съвременна България да намерят смелост и доблест и все някога ясно и категорично да заявят: Така нареченият Ньойски договор от 1919 г. е нищожен и подлежи на преразглеждане най-малко по три причини:

-  Една от най-облагодетелстваните страни по договора – Югославия, вече не съществува като държава;
- Не е изпълнено условието за предоставяне „коридор” на България до Бяло море;
- Договорът не е ратифициран от българското Народно събрание.

Йордан Донев
откъс от книгата „Корени и крила“


Жорж Клемансо Уидроу Уилсън Прекроената в Ньой карта на България Карикатура от времето на подписването на позорния документ

В категории: История , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
zad kulisite na kapitana pe
11.12.2014 13:27:43
0
0
realistishno pragmatishno bezpristrastno pogleshdane kam istoriata na balgaria
e naj pravilnoto otnoshenie kam segashna balgaria .
a to e she sega sme sajusnizi s pobeditelite ot patvata i vtorata svetovna vojna
i e dobre osven sajusnizi da badem i prijateli s vsishki koito sa nashi prijateli.i da otbjagvame vreden negativisam
alternaativite da islesem ot evrosajusa i nato sa variant turski kurdistan ili ruska kuba turski kurdistan se bori za nesavisimost kuba shivejat s okolo 20-do 50 us $ na mesez. zatova e dobre da imame dobri otnoshenia s balkanskite i shernomorskite strani i s velikite sili i s nashite novi sajusnizi i s rusia
a skogo ot novite sajusnizi imame poveshe simpatii i interesi to e dobre da se dopitvame do naroda i pravitelstvoto .
i da ne se zabravja pravitelstvoto se pasari za darshavni interesi i vseki balgarin ima pravo da se pasari za lishni interesi za da moshe negovia umstven ,fisisheski,seksualen i drug vid trud da se zeni spored peshalbite za koito e doprinesal milioni balgari rabotjat za nebalgari i nebalgarski firmi i dori i da sa patrioti si gledat interesa kojto e pri tesi koito mu plashtat .i vseki dobrovolen prinos za balgarite i balgaria moshe da se gleda kato podarak na dobra volja
a moeto mnenie za polizia armia tajni slushbi i drugi instituzii e she ne shelaja da prinasjam s bezplaten trud za tjahni peshalbi a shelaja kato targovez da imam otnoshenia s tjah koito sa vsaimnopolesni
2
Анонимен-читател
10.12.2014 17:05:16
0
0
С изв.за писм.грешки-английското разузнаване е и Й.Б.Тито е.
1
Анонимен-читател
10.12.2014 17:01:25
0
0
Ньойският договор не може да се признае за изтекъл днес декември 2014 год,защото Англия е със Сърбия.През 1941-1945 год.Английското разузнаване е ръководило и въоръжавало партизаните на И.Б.Тито.Чърчил от Лондон е дал власта на Тито,а не на сръбския крал Павел в изгнание.С Гърция е Германия,която и даде пари за соц.помощи на бедните преди 2-3 год.Англия е с Атина.От Лондон не сме чули-Българи вземете си Зап.Покрайнини и Беломорието-български земи от съседите си с договор.1944-1945 год.английския премиер Чърчил е искал България дае сръбско-гръцка губерния с техи войски в нашите градове.Невярвам на Великите Сили в Европа и Сащ.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки