Новости в областта на храните


Новости в областта на храните
09 Декември 2014, Вторник


Ще пием мляко от... „Кока-кола“

Автор: Дина Харизанова

Компанията „Кока-кола“ пуска на пазара в края на декември собствена марка... мляко, което ще струва два пъти по-скъпо от обикновеното. Напитката ще се нарича  Fairlife и нейните най-основни достойнства, рекламирани от производителя й, ще са високото съдържание на протеини, по-малкото количество захар и отсъствието на лактоза.

Както отбеляза по време на състоялата се неотдавна Глобална конференция на производителите на потребителски стоки вицепрезидентът на американското подразделение на „Кока-кола“ Санди Дъглас, млякото Fairlife ще съдържа 50 % повече протеин от обикновеното, и 30 % по-малко захар, но пак „ще бъде вкусно“. В производството му компанията ще прилага специфичен процес на студена филтрация, който позволява в продукта да се концентрират повече белтъчини и калций, като в същото време се отделят мазнините и захарта.

Представителят на компанията подчерта, че брандът има „потресаващ потенциал за растеж“, но неговата популярност ще нараства бавно. При това „Кока-кола“очаква, че с времето Fairlife ще започне да носи значителен приход. Засега не се споменава за пускането на продукта на други пазари освен американския.

„Дейли телеграф“ отбелязва, че продажбите в САЩ на обикновеното мляко понастоящем преживяват спад, докато в същото време расте популярността на ароматизираните и високопротеиновите млека. Цените на млечните продукти на американския пазар нарастват от 2008 г., когато Китай започна мащабно закупуване на мляко на прах от чужбина. Този процес продължава и в момента.Средната цена на галон (1 американски галон е равен на 3,7854 литра) мляко в Съединените щати през септември тази година е 3,73 долара, съобщава „Асошиейтед прес“. Това означава, че средно един литър мляко в САЩ струва 1 долар.


В Швейцария забраниха коледните ястия от... котки и кучета

И до днес котката се явява традиционно рождественско блюдо в редица райони на Швейцария. Но тази година швейцарската екозащитна организация SOS Chats Noiraigue предлага законодателно да бъде забранена употребата на котки и кучета за храна. Трудно е наистина да се повярва, че в такава благоденстваща страна като Швейцария, която се слави със своите млечни продукти и шоколад, ежегодно се изяждат повече от 200 тона котешко, коментират световните медийни агенции, позовавайки се на Mirror.

Изданието уточнява, че около 3 % от населението на алпийската държава, което прави около 240 хиляди души, не виждат нищо странно в това, че употребяват за храна своите опашати домашни любимци. „Месото си е месо“ – казват швейцарските фермери, за които печеното котешко се явява едно от основните блюда на новогодишната трапеза. Освен това, в страната е разрешено месото от котки да се търгува – нещо, което е забранено във Великобритания  например, както и в редица други страни.

Котешките ястия традиционно се поднасят на рождественската трапеза в редица швейцарски райони в кантоните Берн, Бюцерн и Юра, където писаните се готвят подобно на заешкото – с бяло вино и чесън.
Кучешкото месо основно се използва за приготвянето на колбаси и мазила срещу ревматизъм, отбелязват екоактивистите. Тяхната петиция е подписана и от знаменитата френска актриса Бриджит Бардо, известна със своята дейност по защита на животните.


Заливат пазара с евтини вносни картофи

Фермери очакват до март следващата година България да бъде залята с огромни количества вносни картофи от Западна Европа, които са задържани по складовете заради ефективното ембарго на Русия, отбелязва Фермер.бг. Произведените в страни като Полша и Испания клубени ще наситят българските борси на много ниски цени, заявяват пред електронната медия земеделски производители от Южна България.

Зеленчукопроизводителите в Европа получиха само досега над 250 млн. евро компенсации заради наложеното от Русия ембарго върху някои аграрни продукти. Това им дава възможност да залеят пазарите в Източна Европа, вкл. в България, със зеленчуци на скандално ниски цени, далеч от пазарните.
Ефектът от дъмпинговия внос на зеленчуци, за които западните фермери са получили компенсации заради руското ембарго, а и по-високи субсидии за самия сектор, може да се окаже пагубен за производителите в България.

Зеленчукопроизводителите от Южна България са на мнение, че сега е моментът държавата да реагира и да се предприемат спешни мерки, които да защитят произведената в страната продукция от поредния дъмпингов внос.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки