Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Възстановка на лицето на Ричард ІІІ
05 Декември 2014, Петък


Някогашен крал, именит певец, севернокорейски вожд и бивш футболист попаднаха във фокуса на медиите


Потвърдиха автентичността на костите на Ричард ІІІ

След като през есента на 2012 г. под една автобусна спирка в Лестър, разположена на мястото на някогашен францискански манастир, бяха открити тленни останки, за които се предполагаше, че принадлежат на Ричард ІІІ, то сега това бе потвърдено от направения ДНК анализ. Костите наистина принадлежат на легендарния английски крал, като вероятността това да е така съставлява 99,999 процента – това е изводът на международен колектив от учени, като резултатите от неговото проучване са публикувани в сп. Nature communications.
Възрастта на тленните останки е 529 години. Изследователите са взели ДНК проби от настоящи потомци на монарха и са сравнили както митохондриалните им геноми – наследяване по майчина линия, така и маркерите на хромозомите, наследявани по мъжка линия.

Преки потомци на сестрата на Ричард ІІІ – Анна, бяха открити преди няколко години. Това са канадецът Майкъл Ибсен (наследник от 19-о поколение) и британката Уенди Далдиг (21-во поколение). И при двамата потомци на правнучката на Анна, живяла през ХVІ в., митохондриалната ДНК на откритите в Лестър кости съвпаднала с тяхната, но при наследниците по мъжка линия (от аристократичния род Съмърсет и херцозите на Бофорн) тя е друга. Вероятно наследяването на генетичната информация е пресечено някъде през XVII-XVIII в., когато наследник станал синът на една херцогиня, роден от извънбрачната й връзка с неизвестен неин съвременник.
Анализът на ДНК показва, че кралят е бил синеок (с вероятност до 95 %) и вероятно в детството си е бил блондин (с вероятност 77 %).


Предложиха нов шеф на Пентагона

Мястото на подалия оставка като шеф на Пентагона Чак Хейгел ще заеме заместник-шефът на ведомството – технократът Аштън Картър, съобщиха тези дни американските медии. Неговата кандидатура ще бъде внесена в конгреса, както отбелязва Си Ен Ен, „стига в последната минута да не възникнат някакви усложнения“.

60-годишният Картър работи в Пентагона още от времето на президента Бил Клинтън, когато е отговарял за политиката в областта на прилагането на ядрено оръжие, припомня „Дойче веле“. В периода 2009-2011 г. той оглавява управлението по технологии и материално-техническо снабдяване. На този пост, припомня „Ройтерс“, Картър реализира комплексна програма за преструктуриране на проекта за изтребител от пето поколение F-35. От 2011 до януари 2013 г. той е първи зам.-министър на отбраната на САЩ.

Източници на „Ройтерс“ твърдят, че истинската причина за оставката на Хейгел е конфликтът заради излишното, по негово мнение, вмешателство на Белия дом в дейността на министерството на отбраната.


В Люксембург раздават хапчета срещу ядрено облъчване

На жителите на Люксембург от известно време се раздават безплатно таблетки срещу радиоактивно облъчване в случай на ядрена заплаха. Всеки люксембурец има право да получи от аптеките по една опаковка с десет хапчета калиев йодид, който намалява въздействието на радиацията върху човешкия организъм. За тази възможност населението бива уведомявано по пощата, като в пощенските кутии се пускат и брошури с информация за това какво да се прави в случай на атомна катастрофа.

Някои от поданиците на херцогството са на мнение, че тези мерки са свързани с напрегнатата политическа ситуация в света, в частност заради усложненията между двете най-големи ядрени държави в света – САЩ и Русия. Но правителственият прессекретар Франк Щолц твърди, че антинуклеарният план „няма политически контекст“.

Опасност предизвиква по-скоро старата АЕЦ, разположена в Североизточна Франция, недалече от границата с Люксембург. „Новият план просто утвърждава нова философия – пояснява Щолц. – По-рано предвиждахме раздаването на таблетки само след възникване на инцидент, а сега решихме да ги разпространим по-рано, за да спестим на жителите необходимостта в случай на заплаха да губят време в търсене на препарата.
На всяка опаковка калиев йодид е отпечатано предупреждението „Да се приема само в случай на ядрен инцидент“.


Стоичков връчва „Златната топка“ на... Путин

В рамките на едно от мероприятията, посветени на подготовката на световното първенство по футбол през 2018 г., които ще се състоят догодина, легендарният наш футболист Христо Стоичков ще връчи на президента на Руската федерация Владимир Путин копия на двете най-престижни футболни награди - „Златната топка“ и „Златната обувка“. Изработването на дубликатите ще отнеме не по-малко от четири месеца, съобщиха българските средства за масова информация.

Българският футболист стана горд притежател на двете отличия през 1994 г., а като част от тима на каталунската „Барселона“ четири пъти се окичи с шампионската титла на Испания. Той не за първи път прави подобни дарения на бивши и настоящи държавни велиция. През 90-те години на миналия век той подари фланелката си на намиращия се под домашен арест Тодор Живков.


В Тексас откраднаха сто буркана с мозъци

Странна кражба стана в щата Тексас тези дни –  от помещение в местния университет изчезнаха стотици банки с „консервирани“ мозъци, сред които е и този на знаменития „тексаски снайперист“ Чарлз Уитмън, който през 1966 г. застрелва 16 човека.


Учените са много озадачени от това на кого са му потрябвали спиртосаните органи, като засега сянката на подозрението пада върху студентите от вуза.
Експонатите са предадени на учебното заведение за съхранение от болницата „Остина“ още преди 28 години. Тъй като в лабораториите не достигало място за всичките банки, част от съдините били пренесени от сътрудниците в едно от мазетата, откъдето те и изчезнали.


Децата в Северна Корея не може да се казват Ким Чен Ун

В Северна Корея лидерът на нацията Ким Чен Ун забрани на децата да бъде давано неговото име, а тези, на които то им е дадено по-рано, ще се наложи спешно да го сменят.
Ун не е първият, който издава такъв указ – през 2011 г. аналогична забрана бе въведена и от неговия баща Ким Чен Ир.  Властите в КНДР оправдават тази крачка с осигуряването на защита на върховната роля на настоящия си вожд.

На севернокорейските граждани се вменява също да се отнасят внимателно към званията на ръководството на страната. Обичайно използваното в ежедневието название на Ким Чен Ун „младия генерал“ е предложено да се замени с „уважаемия заместник-председател на Централния военен комитет“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
отвратен
06.12.2014 07:47:28
0
0
ГОСПОДА ДЪРЖАВНИЦИ НА САЩ ,РУСИЯ И КИТАЙ.С ОБЩИ УСИЛМЯ МАХНЕТЕ ТОЗИ АНТИЧОВЕШКИ РЕЖИМ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ,ПРЕВЪРНАЛ СТРАЕАТА СИ В КРНЦЛАГЕР ,,АМНАРОДА СИ В РОБИ.ТОЗИИРЕЖИМ Е ЗАПЛЛАХА ЗА СВРБРДАТА ВЪОБЩЕ КАТО ИДЕЯ.СРАМ ЩА 21 век.ВИЖТЕ НА ЗЕМЯТА КАКВИ ОТРЕПКИ ИМА А НЕ ХОДЕТЕ ПО КОСМОСА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки