Папа Франциск – все повече се утвърждава като лидер


Папа Франциск – все  повече се утвърждава като лидер
05 Декември 2014, Петък


Главата на римокатолическата църква отправи важни послания

Автор: Илияна Христова

Папа Франциск трудно може да бъде военен или икономически лидер. Но духовен може и той все повече влиза в тази роля.
Едно от най-силните негови изявления след възкачването му на Светия престол във Ватикана миналата година бе срещу бедността и неравенствата. Той се обяви и против зреещата война в Сирия и застана срещу законопроект, позволяващ еднополовите бракове в родната му Аржентина.

Преди два месеца папа Франциск ни отвори очите и за друг страшен процес, който тече зад кадър и телевизиите не ни показват – „В ход е трета световна война”, предупреди ни той и описа противоборството между силните в света.
Изминалите десетина дни показаха, че определението „духовен лидер” все повече приляга на настоящия  глава на католическата църква. В реч пред евродепутатите в Страсбург през миналата седмица той нарече Европа нещо „остаряло и изчерпано" и предупреди, че Старият континент се радва на все по-малко доверие на глобалната сцена.

Франциск разкритикува още водещата роля на парите, бюрокрацията, липсата на велики идеи, които винаги са били водещи по тези географски ширини. „Липсата на взаимна подкрепа между страните в Европейския съюз ще доведе до вземане на решения, които пренебрегват човешкото достойнство, окуражават съвременното робство и предизвикват продължителни социални конфликти", каза Светият отец и призова към създаване на работни места и по-добри условия на труд.

Това бе едва второто папско посещение в Страсбург. Първото осъществи папа Йоан Павел II през 1988 г. Папите рядко напускат Ватикана. Затова посещението на Франциск в Турция и срещата му с Реджеп Тайип Ердоган през уикенда бе повече от историческо. Това бе едва четвъртата визита на понтифика в мюсюлманската държава.

Именно Франциск бе първото високопоставено лице, което посети новия сарай на Ердоган, заради което понесе доста критики. Но в дипломацията всеки жест е важен и не може да се каже, че така е дал рамо на неоосманизма на сегашната турска власт. Напротив – веднага след като кацна на турска земя, Франциск посети мавзолея на Ататюрк, основател на  републиката и светската държава. Това бе първата спирка от неговото посещение и ясно показа какво е отношението му към пълзащия неоосманизъм.

Главната цел на папата бе да създава мост между религиите и да се бори с различията. Заедно с Ердоган той отправи послание срещу радикалния ислям.
Турският политик разкритикува организациите „Ислямска държава", „Боко Харам" и „Ал Кайда", а папата призова за диалог между религиите и културите, за да може той да се справи с радикалните заплахи. „Междурелигиозният и междукултурният диалог може да допринесат много, така че да бъде сложен край на всякакви форми на фундаментализъм и тероризъм", заяви Светият отец, подчертавайки че  светът има „морално задължение" да помогне на Турция да се справи с бежанската вълна от Сирия.

Още по-важен обаче бе призивът на Франциск за сближаване между римокатолическата и православната църква – нещо, което той направи отново в Истанбул. Схизмата датира от 1054 г. и е един от най-важните фактори за хода на световната история. Впоследствие Франциск отчете, че едва ли богословите ще постигнат съгласие около спортните моменти в канона, но усилята за обединение трябва да продължат.

„Ние вървим по този път... Отделните хора могат да полагат усилия за постигане на единство, като споделят опита си, вършат заедно благотворителна дейност, молят се заедно и работят заедно”.
Папа Франциск едва ли ще стане истински духовен световен водач. Но тази роля несъмнено му приляга и ще очакваме да чуваме от неговата уста неща, които нито един лидер не произнася.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки