Във Велико Търново: Бездомно куче струва колкото едно дете


Във Велико Търново: Бездомно куче струва колкото едно дете
Безпризорните псета са окупирали и общинския пазар във Велико Търново
05 Декември 2014, Петък


Близо 100 000 лева ще излезе изграждането на нов приют за животни, издръжката му пък е колкото на ОДЗ

Автор: Здравка Христова

Управниците във Велико Търново са пред дилемата дали да осигурят комфорт в отглеждането на бездомните кучета, или да подобрят грижата за децата в детските градини. В забавачките учителките са в прединфарктно състояние, а родителите са луднали, защото базите са малко, а в група буквално се прескачат по тридесетина деца. Същевременно от 2015 г. започва работа общинският кучкарник в старопрестолния град, който ще събере към 300 от безпризорните животни – толкова, колкото са децата в една забавачка.

Тоест, издръжката на питомника ще излезе на общинския бюджет, респективно на данъкоплатеца, колкото издръжката на една детска градина. Стряскащата информация изрече преди няколко дена главният еколог на Община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова. Оказва се, че бездомните кучета ще бъдат гледани по-нашироко от децата. Тепърва ще се мисли дали за кучкарника да бъде създадено ново общинско предприятие, или ще се обявява обществена поръчка.

Кучкарникът е готов да бъде въведен в експлоатация. За изграждането му от инвестиционната програма на Общината през миналата година бяха похарчени 43 820 лв., но парите не стигнаха и строежът на питомника беше замразен.
Тази година от бюджета на Велико Търново бяха отпуснати нови 25 000 лв., с които строежът продължи. В началото на 2015 г. се очаква да бъдат разплатени поне още толкова. Вече са готови първите 4 ферми за малките, средните по размер и големите бездомни кучета, както и амбулаторията.
В зависимост от размера на животните, той може да събере между 2 и 3000 четириноги. По проект се предвижда пълният му капацитет да е от 30 клетки, всяка от тях с размери по 100 квадратни метра.

Целта е, след като кучкарникът започне да функционира, осиновяването на бездомни кучета от него да се превърне в устойчива практика. На сайта на Община Велико Търново ще бъде направена страница, където ще се публикуват снимките на приютените в кучкарника животни, откъдето да бъдат избирани от кандидат-осиновителите. Ще има и доброволчески уикенди, в които хората може да вземат за разходка и отглеждане някой от питомниците на кучешкия приют, посочи Зорница Кънчева-Миладинова. Веднъж прибрани в общинския питомник, кучетата ще бъдат кастрирани, но няма да се пускат повторно на местата, където са заловени.

Според последния доклад на фондация "Четири лапи" в община Велико Търново са преброени 325 бездомни кучета. Кастрираните скитащи животни са между 146 и 340, или между 30 и 70 % от общата популация на всички безстопанствени приятели на човека. Голямата разлика в стойностите се дължи на невъзможността за точно определяне на всички кастрирани кучета, посочват от фондацията. „Ще отворим кучкарника и ще приберем безпризорните животни, но в природата няма празно пространство. Тяхното място ще бъде заето от нови кучета, докарани от близките села и градове. Те също трябва да бъдат прибрани и влизаме в порочен кръг“, коментира Зорница Кънчева.

Основна причина за наличието на нови и нови безстопанствени животни е липсата на контрол върху домашните кучета и котки. Това от една страна включва контрол върху свободното им придвижване, а от друга - върху възпроизводството им. Той е отговорност както на самите собственици, така и на местната и централна власт, посочват от "Четири лапи".

Според ветеринарния лекар д-р Здравко Димитров проблемът може да се разреши, ако стопаните започнат да кастрират домашните си любимци. Това няма как да стане, противят се много собственици на кучета, сред които и редица именити ловци - общинари, магистрати, бизнесмени, политици, които категорично не са съгласни да кастрират животните си.

Средно по 120 000 лева годишно от данъците на великотърновци отиват за бездомните псета. Парите са за залавяне, кастрация, маркиране, ваксинация, обезпаразитяване, хранене, евтаназия на кучета, както и събиране на умрели бездомни четириноги и тяхното транспортиране до екарисаж. Сумата е разчетена за приблизително 100 кучета месечно.
Сега върху тези пари ще се насложат и разходите за общинския кучкарник, където ще бъдат карани животните. Там те ще чакат осиновители или ще останат да живеят до смъртта си.
Простите сметки, че кастрацията на две бездомни псета във Велико Търново струват на данъкоплатеца колкото една минимална пенсия предизвикват яростно недоволство.


Еколожката на Велико Търново Зорница Кънчева също е удивена, че издръжката на общинския кучкарник ще е колкото на една детска градина

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки