Ахмед Муса пропагандирал установяване на халифат у нас


Ахмед Муса пропагандирал установяване на халифат у нас
Полиция охраняваше съда по време на делото
05 Декември 2014, Петък


Една от задържаните за проповядване на радикален ислям припадна в съдебната зала

Автор: Камен Колев Снимки: „Под тепето“

Единствената жена, задържана за проповядване на антидемократична идеология и война при акцията на ДАНС миналата седмица – Александрина Ангелова, припадна в съдебната зала. Състав на Апелативен съд – Пловдив, който в четвъртък заседаваше по мерките за неотклонение на седмината арестувани при същата операция, се наложи да прекъсне заседанието си. 

След преглед, медицински екип на Спешна помощ констатира, че 29-годишната жена, която страда от заболяване на щитовидната жлеза, е получила нервна криза.
Александрина е първокурсничка по специалността „Български и турски език” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тя е превеждала ислямската книга "Вероотстъпване от исляма", която според прокуратурата е опасна и забранена в арабския свят.

От книгата на Муджеддид Имам Мухаммед Абдул Уахаб (1703-1793 г.) агентите на ДАНС са иззели 1090 бройки, целия предполагаем тираж. Жената е живяла на семейни начала с имама на село Старцево, Златоградско, Хасан Щърбов. Той е съобщил на властите, че жена му има джихадистки уклон.
Ангелова е проповядвала сред жени в Пловдив, Смолян и Пазарджик, твърди зам.-апелативният прокурор на Пловдив Атанас Гичев. Тя е живяла в дома на майката на един от другите арестувани при акцията на ДАНС - пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед.

Самият той е проповядвал не само в джамията на Пазарджик, но и в нает от него имот в града, който превърнал в частна джамия, както и в апартамент в Пловдив, съобщи прокурор Гичев. За да защити дъщеря си, в съдебната зала в четвъртък се яви майката на Александрина   - Лилия Маринова. Жената от 6 г. работи като чистачка в белгийската столица Брюксел. „Александрина е ученолюбива, за всичко се съветва с мен, сигурна съм, че е невинна”, каза пред съда Маринова. От всички 7 задържани, в съдебната зала се яви само Александрина Ангелова, а останалите - Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил и Стефан Димитров бяха представлявани от своите адвокати.

Група жители от кв. "Столипиново" се събраха в четвъртък сутринта пред Съдебната палата в Пловдив, за да защитят своя съсед Ерджан Смаил. От 14 години той работи в цех за прахово боядисване в една леярна, грижи се и за двете си деца на 10 и 7 години, разказаха Йордан Илиев и Рашко Атанасов, негови приятели.
Вярващ е от 6 години, сподели и майката на Ерджан - Маавиш Ремзи Смаил. Тя обясни, че синът й бил арестуван по време на сутрешна молитва в дома си, където по думите й "нахлули 50 воъръжени агенти от ДАНС", взели и книгите му.

Всички 7 задържани при акцията на службите обжалваха наложените от Окръжен съд - Пазарджик мерки за неотклонене "задържане под стража" с мотива, че липсват доказателства по повдигнатите им обвинения за проповядване на антидемократична идеология.
Според прокурор Гичев обаче, има достатъчно доказателства в тази посока. Той припомни, че на първа съдебна инстанция, по друго дело за радикален ислям, Ахмед Муса Ахмед вече получи осъдителна присъда.

Защитени свидетели заявяват, че той е бил следван от десетина души, които безпрекословно изпълнявали заповедите му, а той им раздавал задачи. Пред тях говорел за терористичната групировка „Ислямска държава”, казвал, че „нашите бойци ще наложат световен халифат”.
Преди 2 месеца Ахмед Муса Ахмед е проповядвал: „Там, в Сирия, се бият наши братя, трябва да се съберем повече хора, за да направим такава държава и тук”, заяви прокурор Гичев.

Според свидетели, в дома на имама са идвали хора от Западна Европа, които после заминавали за Сирия да се бият за „Ислямска държава”. Адвокатите настояха съдът да не взима предвид тези показания.
„Свидетелите наричат тези хора „джихадисти” и „талибани”, как разбраха, че са такива”, запита в пледоарията си адвокат Елвира Панкова, която защитава Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов и Светослав Манчев.

Защитниците поискаха съдът да постанови теологична експертиза, която да докаже дали проповедите на задържаните нарушават закона, или са в традициите на мирния ислям.
По думите на Панкова, знакът, за който агентите на ДАНС смятат, че е лого на „Ислямска държава”, означава „Аллах е велик” и е отпечатан и на задната корица на Корана. Снимките, намерени у арестуваните, пък можело да бъдат изтеглени свободно от интернет. Адвокат Хари Харалампиев, който защитава Ахмед Муса Ахмед, поиска нова психиатрична експертиза за клиента си, тъй като проявявал признаци на шизофрения, имал фатален стремеж към Аллах и налудничави идеи да бъде лидер.


Маавиш Смаил Александрина Ангелова припадна в съда

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки