От Патриотичния фронт казаха „не“ на Ньойския диктат


От Патриотичния фронт  казаха „не“ на Ньойския диктат
Факелното шествие в Добрич премина под наслова „България над всичко“
05 Декември 2014, Петък


Родолюбци от Бургас, Благоевград и Добрич отбелязаха с факелни шествия 95-годишнината от подписването на несправедливия договор

Автор: Десант

Преди 95 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история – Ньойският мирен договор. В краят на Първата световна война българската държава е от страната на загубилите конфликта Централни сили. В алианса освен България влизат Германия, Австро-Унгария и Османската империя. Победилата Антанта налага на победените несправедливи договори и налага крайно жестоки клаузи. Ньойският договор откъсва от България общо 11 278 кв. км територия, като 600 000 българи остават извън границите на родината си.

Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците, възлизат на 2,25 млрд. златни франка. Губим и жизнено важния излаз на Бяло море през Западна Тракия. На българите е забранено да притежават тежки въоръжения, както и наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души.
Мрачната годишнина от разпокъсването на Отечеството бе отбелязана с факелни шествия в цялата страна, в които се включиха стотици членове и симпатизанти на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

Пред паметника на 24-ти Черноморски полк в Бургас родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“ и ВМРО-БНД от морския град отбелязаха годишнината от Ньойския диктат. Те запалиха ритуално позорния документ, който символизира разпокъсването на българското землище.

„Чрез запалването на договора ние показваме, че българският народ никога няма да забрави това несправедливо събитие. Най-важното обаче е да запознаем младото поколение с последиците за страната от загубата на изконни български земи, в които живеят хиляди наши сънародници“, заяви областният координатор на партията на СКАТ в Бургас Ангел Божидаров. Лидерът на ВМРО в морския град Георги Дракалиев пък допълни, че с налагането на Ньойския диктат България не само е поставена „на колене“, но и е попречено на нейното свободно бъдещо развитие.

Симпатизанти на НФСБ, ВМРО и множество жители на Благоевград също отбелязаха 95-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Родолюбците  застанаха на факелна стража пред паметника на революционера Тодор Александров. С едноминутно мълчание те почетоха загиналите за свободата и обединението на Родината. Пред присъстващите историкът Иван Стоянов разказа за основните победи на Българската армия по време на Първата световна война, а народният представител от Патриотичния фронт Атанас Стоянов заяви: „Този договор е трагедия за България и е една историческа несправедливост, която може отчасти да бъде поправена, като българската държава се грижи и следи за правата на българите, останали по волята на съдбата в съседните нам държави”.

В края на поклонението депутатът запали копие на позорната спогодба с думите „Ньой не е забравен и не е простен!“
Годишнината от едно от най-трагичните събития в новата българска история бе ознаменувана с традиционното факелно шествие и в Добрич. За 16-а поредна година то бе организирано от местната структура на ВМРО. Стотици добруджанци се включиха в шествието и тази година, доказвайки за пореден път, че помнят извършената преди 95 години несправедливост спрямо страната ни.

„Случилото се преди 95 години е пълно с поуки и ние трябва да ги помним, а най-важната е, че в своите действия българските политици и управляващи трябва да поставят България над всичко. За съжаление мнозинството от тях забравят тази си най-важна задача и предпочитат да сервилничат пред различни европейски и световни фактори. Постоянно ни говорят за евроатлантически ценности, но ние смятаме, че традиционните български ценности са по-важни и именно в тях преди всичко трябва да възпитаваме подрастващите. Българските родолюбци от НФСБ и ВМРО вече са в Народното събрание и обединени в Патриотичния фронт са готови да работят за по-доброто бъдеще на Отечеството ни“, заяви пред събралите се родолюбиви добруджанци Пламен Николов – член на Организационния съвет на ВМРО.

Началото на шествието бе дадено с халостен изстрел. Със скандирания, възрожденски песни, развети знамена и запалени факли родолюбците минаха по централните добрички улици. С възгласи „Корман, Орхан – слуги на Ердоган” патриотите демонстрираха отношението си към назначението на властови позиции на хора от протурската партия на Корман Исмаилов. По традиция участниците положиха цветя пред паметната плоча-барелеф на полк. Борис Дрангов. Шествието завърши в градинката до Обредния дом, където участниците изпълниха националния химн. С минута мълчание бе почетена и паметта на загиналите в Добричката епопея български воини.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки