Слави Бинев: Протестите срещу мен са сценарий


Слави  Бинев: Протестите срещу мен са сценарий
05 Декември 2014, Петък


В двете държавни медии се страхуват, че ще им затегна кранчето с държавните пари, казва председателят на парламентарната комисията по култура

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Г-н Бинев, осъществихте ли контакт с протестиращите срещу избора ви за председател на Комисията по култура и медии?

- Поканих ги на среща на единственото легитимно място - в парламента, но те не дойдоха. Явно имат друг сценарий, който изпълняват и който не включва разговори по същество. И явно не става дума за доводи и аргументи, а за нещо друго. На принципа „стреляй по лошия“ без да му дадеш възможност да се защити. Лично аз никога не съм си позволявал подобно отношение, да нападам някого, когото не познавам. Тези хора не ме познават.


- Чухте ли някакви ясни аргументи срещу избора ви?

- Доколкото разбрах от медиите, на този протест е имало такива, които са искали смъртта на правителството, смъртта на Бинев, смъртта на Борисов, смъртта на министъра на културата, смъртта на политиката по принцип. Изговорили са се всякакви неща, т. е. този протест не е бил специално насочен срещу мен, а е бил конструиран срещу живота, който живеем, срещу цялата ситуация в страната.
Не чух конкретни аргументи срещу мен, чух само, че съм лошо момче, което няма право да ги защитава.


- Кой се страхува от вас? Имате ли представа?

- Страхуват се тези, които знаят прекрасно, че имам представа кой и как разпределя едни огромни бюджети в медийната сфера. Само през последните 5 години Българската национална телевизия и Българското национално радио са взели над един милиарда лева за издръжка и за финансиране на проекти, които не стават за показване пред публика.


- В едно свое интервю тези дни казахте, че ако се проследи връзката на протеста срещу вас, много неща могат да станат ясни...

- Да, така е. Вижте кои са хората, които застанаха начело на тези протести. Личности, които се опитват от парите за култура да правят собствени пари. От парите за обществени медии да правят собствени олигархични структури. Във всички случаи това ще бъде изкарано с конкретни факти пред обществото, независимо как ще се развият събитията в бъдеще. Защото моята работа е да служа на обществото, а не на това, което се случва в медиите и в културата. Разберете, културата не е еднолична собственост на няколко души.


- Никой не припомня факта, че преди две години, като евродепутат, вие предизвикахте проверка от Европейската комисия заради наложената цензура в българските медии по време на предишното управление на Бойко Борисов. Защо?

- Защото този факт не се вписва в сценария, за който вече споменах. Вижте, това, че всички мои заслуги се омаловажават в момента, не ме обижда. Явно това е част от играта.
По-скоро нещо друго ме тревожи. Има нещо изключително опасно във всичко това, като че ли хората престанаха да се съпротивляват на шепа дежурни протестиращи, които по някакъв начин са извоювали правото да говорят и да скандират от името на обществото. Мен не ме е страх да говоря срещу тези хора, особено когато те изпълняват поръчки.


- Откъде идват тези поръчки?

- На всички ни е ясно, че атаката идва основно от БНТ и БНР. Точно двете държавни медии на базата на това, че спонсорират една част от културните дейци, успяват по някакъв начин да ги подлъжат да участват в целия този пасквил.


- Ще отстъпите ли на натиска да подадете оставка?

- Не само, че няма да отстъпя, напротив, смятам да се заема сериозно и много отговорно с работата си в комисията. В крайна сметка всички видяха, че освен протестиращи, имаше контрапротестиращи и сред тях са уважавани личности като Любен Дилов-син, певицата Кристина Димитрова, Николай Божков от ансамбъл „Българе“ и др.
В един момент ще се окаже, че в културата наистина има проблем, но той не е, че аз съм председател на парламентарната комисия по култура и медии. И в най-скоро време очаквайте този проблем да бъде изяснен пред обществото. Щом протестиращите това искат...


- С какво ще започне работата ви като председател комисията по култура и медии?

- Първата ми стъпка ще бъде ревизия в БНТ и БНР, да се проследи какво се е случвало през последните няколко години в двете медии, които се издържат от държавния бюджет, т. е., от нашия джоб. Защото има хора в тези институции, които се държат там като в бащин двор без да се вълнуват, че са назначени от нас, хората, и че ние сме пак тези, които плащаме техните заплати и тяхната издръжка.

Ще искам една сериозна финансова проверка да се направи, да се види каква е икономическата логика, по която БНТ и БНР са работили, и какво са допринесли за обществото. Продукциите, за които са предвидени толкова много пари, дали имат някаква възвращаемост. Все въпроси, каквито отдавна никой не е поставял.

Смятам, че много от тези пари, които държавата е наливала в губещи проекти, могат да отидат директно за културата. Ето, това ги тревожи всъщност организаторите на протеста, че личното им обогатяване ще секне. Затова с всички сили се опитват в момента да превърнат личните си проблеми в обществени, като дирижират въпросните протести.


- Вие вече имахте сблъсък с ръководството на БНТ преди две години, когато държавната телевизия отказа да отрази най-големия антиправителствен протест, организиран от НФСБ и ГОРД. Може ли да се приеме, че действията срещу вас в момента са плод на отмъщение?

- Няма две мнения по въпроса, те дори не го крият.


Слави Бинев трябва да си отиде. Това заявиха интелектуалците, дошли да протестират пред сградата на Народното събрание срещу избора му за председател на парламентарната комисия па култура и медии. Най-силният им аргумент обаче беше следният - „не го харесваме“. Защо и по какви причини никой от тях не поиска да разясни.

Докато културните дейци настояваха за оттеглянето на Бинев, в българското общество започнаха да се прокрадват логични въпроси. Слави Бинев ли е проблемът в държавата или умели задкулисни сценаристи се опитват да изместят общественото внимание от нещо много по-сериозно? И как така никой не протестира срещу избора на осъдения на първа инстанция за незаконно използване на СРС-та Цветан Цветанов за председател на комисията, която се занимава със същите тези специални разузнавателни средства?
Въпроси, чиито отговори тепърва предстои да бъдат изяснени.


В категории: Интервю , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Христо Червенаков - Велико Тър
19.12.2014 08:36:22
0
0
Който не е с Бойко е против него.Така наречените пишман "интелектуалци "-както те сами се самоопределят /въпреки че не виждам кое име чак пък толкова интелектуалното / бяха подскоросани он Бойко Борисов. Той си отмъщава за гласуването на Славчо Бинев против правителството.Така се случи и с Делян Пеевски. Той беше назначен за шеф на ДАНС за да смачка Бойко и Цветанов. Затова от първия ден на правителството на Орешарски започнаха протестите срещу правителството.
Славчо Бинев е достоен човек.Той самият заявява ,че не е дошъл да печели от политиката и може и без това самдасе издържа.Малцина са политиците като него.
Той не трябваше де си подава оставката.
4
пенсионер
11.12.2014 05:39:50
0
0
Плитко скроена провокация срещу патриотичните сили на България.Тепърва ще се разиграват много такива сценарии.Крачката назад беше правилна.Аркашките играха в жалката постановка "Лакеи на властта".Какво да ги правиш,артисти играят това за което ги наемат.Сценария го пише ДПС.Дръж се Слави!
3
09.12.2014 18:49:50
0
0
Напускането на комисията е грешка.
2
09.12.2014 18:46:40
0
0
da
1
обективен
06.12.2014 17:31:33
0
0
Г-ЖИ Г-ДА ПРОТЕСТИРАЩИ.ДЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА БИНЕВ ДА РАБОИТ ,И АКО НЕ Е ДОБЪР МАХАЙТЕ ГО.ИНАЧЕ ТОВА МИ НАМИРИСВА НА НАГЛАСЕНА РАБОТА ОТ ВАШИТЕ ''ЛИДЕРИ,,ЗА ДА КРАДАТ ,КАКТО КРААЯХА ДО СЕГА.ЗАЩОТО ДОСЕГА НЯМА ЗА МНОГО ХВАЛЕНЕ НА ТОЗИ ФРОНТ..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки