Краят на аферата „Южен поток”


Краят на аферата „Южен поток”
05 Декември 2014, Петък


Всъщност този проект винаги е бил много повече геостратегически покер, отколкото суровинно-енергийно съоръжение

Автор: Ани Петрова

Малцина обърнаха внимание на други две руски новини от деня, в който президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган, че газопроводът „Южен поток” вече не е актуален заради нежеланието на България да пусне тръбите през своя територия.

Между другото, част от наблюдателите, втренчени в обкръжението на Путин, отбелязаха изненадата на шефа на „Газпром” Алексей Милер от произведената от президента новина. Но Милер реагира по единствения възможен начин за шеф на държавна корпорация в Русия – подкрепи казаното от Путин с такава убеденост, сякаш закриването на проекта „Южен поток” е записано с големи букви в бизнес програмата на „Газпром” за 2014 година.
Това вероятно е и точно така – но не в достъпния за широката публика бизнес план на „Газпром”. Например съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов го предвиди още в средата на месец май. Но за това – малко по-късно…

Другите знакови новини

В същия този 1 декември ИТАР-ТАСС съобщи, сякаш между другото, че заплатите на руските чиновници през 2015 г. ще бъдат замразени. Оказа се, че преди заминаването си за Турция президентът Путин е подписал указ за налагане на мораториум върху индексацията на заплатите на служителите в администрацията на държавния глава, Министерския съвет, Сметната палата и Външното министерство.

Новият документ предвижда актуализирането на трудовото възнаграждение на чиновниците да бъде възобновено от 1 януари 2016 г.
Междувременно руското правителство коригира надолу собствената си прогноза за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. до скромните 0,8%, което е в пряка връзка с продължаващата тенденция към поевтиняване на нефта и природния газ по световните борси.

Отново на 1 декември ТАСС публикува голямо интервю с Михаил Горбачов, когото много от руснаците недолюбват, меко казано.
След разпадането на СССР Русия преживя трудни времена и САЩ се възползваха от това, но сега ситуацията се промени, коментира Горбачов в това интервю. След което поздравява Владимир Путин за това, че се грижи за безопасността, за повишаването на отбранителната способност, развива въоръженията, усъвършенства армията.

„Сега ние сме въоръжени, така че сме в състояние да дадем отговор, ако се наложи", казва Горбачов. И се опитва да смекчи казаното, като добавя, че според него не това е задачата, а спирането на процеса на нова Студена война, чийто признаци вече били налице. По думите на Горбачов, около Русия буквално се строят огради, които подтикват към антируски път.

"Дори Германия, която след обединението демонстрира най-добрите си страни и се обявяваше за обновление, сега е буквално на прага на разделението, което не се случва без присъствието, без подтикването от страна на Америка", заявява Горбачов.
Спорно е дали Германия на Ангела Меркел е пред разцепване. Но е факт, че Русия се оказа изолирана в международен план заради реакцията и участието си в събитията в Украйна.

Общото в случая са парите

Цитираните две новини – за замразяването на заплатите на руските чиновници, както и за оградите около Русия и нейната боеготовност („Искаш ли мир – готви се за война”), имат всъщност много общо с обявеното закриване на проекта „Южен поток”. Всички тези събития са следствие от огромните икономически трудности, които Русия изпитва от наложените й международни санкции, както и от продължаващото поевтиняване на нефта и природния таз.

„Истинската причина за отказа от „Южен поток“ са новините от Русия и котировките за нефта на световните пазари. На фона на безспирния срив на рублата изпълнението на проект, чиято стойност достигна астрономически висоти, стана невъзможно дори при най-оптимистичните сценарии”, коментира преди дни бившият посланик на България в Русия и икономически анализатор Илиян Василев.

Той изтъкна, че не без значение са и сериозно намалелите приходи на „Газпром“, които издават не само текущите затруднения на концерна, но и дългосрочна тенденция към намаляване цената на газа и на количествата, които компанията ще добива и продава.
„Истината за финансовото състояние на Русия излиза постепенно на повърхността и вече никаква геополитика на Кремъл не би могла да я игнорира“, каза Василев в интервю за DW. И допълва, че Путин има проблем със съобщаването на новини, в които изглежда като неуспял управник и в такива случаи винаги чертае някаква виртуална алтернатива, която да опази образа му на силен, мъдър и непобедим държавник.

Така стана и с „Южен поток”: България бе посочена като пречка и същевременно губеща страна, за виновник бе посочена Европейската комисия, а алтернативата е Турция, която дори получи още сега намаление с 6% на цената на руския природен газ.

Загубите ще са големи, но не за нас

Часове след вестта за закриването на проекта „Южен поток” (в което, всъщност мнозина не вярват) бе съобщено, че 2,820 млрд. евро са преките загуби за фирмите извън Русия, участвали в газопровода Южен поток.
Поне това съобщи ТАСС. Агенцията цитира изчисления на компанията South Stream Transport, от които се вижда, че  загубите на европейските фирми се оценяват на сумата от 2,5 млрд евро, а японските компании ще понесат загуби от спирането на проекта в размер на 320 млн. евро.

Дали и колко пари губи България от спирането на „Южен поток”? Ако говорим за приходите от транзитни такси, споменаваните числа са от около 200  до над 600 млн. щатски долара годишно.
Самият Путин в изявлението си за прекратяването на проекта спомена сумата 400 млн. щ. д. Трима бивши министри на икономиката – Трайчо Трайков, Румен Овчаров и Драгомир Стойнев – споменаха съвсем различни суми.

Според Овчаров потенциалните загуби от транзитни такси са в рамките на 600 млн. щ. д. годишно. Трайчо Трайков ги изчисли на 240 млн. долара годишно, а Драгомир Стойнев – на около 120 млн. щ.д.
Вероятно най-прави са тези, които твърдят, че никъде в огласените споразумения за „Южен поток” не се виждат конкретни числа за транзитни такси, а и освен това, ако газопроводът бъде построен, страната ни планира да изплаща инвестициите в тръбите именно с предвидените транзитни такси.

Същинските загуби биха могли да дойдат от продадените на безценица 358,5 дка край Варна за строителство на входящата компресорна станция, както и по пътя на продължаващо с години незаконно източване на държавния бюджет под формата на доставено оборудване, консултантски услуги, договори за охрана и т.н. – все неща, за които българските данъкоплатци веднъж вече платиха около 2 млрд. лева покрай злополучното развитие на проекта АЕЦ „Белене”.

Освен това буквално преди месеци България увеличи със 168 млн. лева участието си в съвместната проектна компания за газопровода „Южен поток”. Която пък трябва да прекрати съществуването си, след като новината за смъртта на газопровода премине от фазата на политически изявления в етапа на юридическо оформяне и прекратяване на съществуващи междудържавни споразумения и договори. Където вече може да се стигне и до международни арбитражи, както стана с АЕЦ „Белене”.
Що се отнася до саркастичния съвет на президента Путин България да потърси от ЕК компенсации за пропуснатите ползи – от Брюксел вече отговориха и, то по единствения възможен начин.

И Брюксел не вярва на сълзи

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за  изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви в сряда Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.
Така тя отговори на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта. Освен това Итконен изтъкна, че позицията на ЕС не е променена и всеки газопровод в Общността трябва да бъдат строен и използван в съответствие с европейското законодателство, вкл. и с изискванията на Третия енергиен пакет.

В тази връзка, макар и чисто хипотетично, може да се каже, че участието на Турция в нов газов проект на Русия, неотговарящ на правото на ЕС, за пореден път ще отдалечи Анкара от така дълго чаканото и все още силно желано членство в Европейския съюз.

Валери Симеонов предвиди истината за „Южен поток“

Няма да има газопровод „Южен поток”, защото е технически неосъществим, прогнозира още в средата на май т.г. съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов и подробно обясни пречките за осъществяването на проекта.
„Технически грамотните лица знаят, че това няма да стане. Затова казвам, че това е един огромен балон, който ще донесе приходи на няколко такива апологети на „Южен поток“, които са на най-високо ниво. В резултат страната ни ще бъде вкарана в пореден капан и после – осъдена за пропуснати ползи. Но всъщност главната цел на проекта е да бъде нещо като стратегически рекет по отношение на Украйна”, коментира Валери Симеонов в разговор с Цветанка Ризова.

По-късно телевизия СКАТ направи свое самостоятелно разследване в Русия, с което доказа думите на Симеонов и разкри, че „Газпром” мами Европа с вариации по своя стар проект „Южен коридор”, замислен като трасе за вътрешен пренос на природен газ.
Валери Сименов още преди половин година обясни, че другата съпътстваща цел на „Южен поток” е да се вкара някоя такава държава като България, която не минава вече в групата на приятелските на Русия държави, и да й се приложи същата схема, каквато беше приложена със също неизпълнения проект „Белене”, където страната е набутана да плаща едни неустойки. Същото нещо ще стане с „Южен поток“.

Български политици лобират за „Южен поток“, и то политици от най-високо ниво, лидери на партии. За тях това е поредната политическо-икономическа далавера, коментира още Симеонов. С днешна дата той настоява договорът, подписан с руската страна от бившия премиер Пламен Орешарски, да бъде разсекретен и да се огледат внимателно клаузите по него дали България няма да бъде съдена за нещо, което даже не е започвало.
„Сега вече трябва да се постави въпросът кой е виновен за прокарването на този проект, за налагането му пред обществото. И Георги Първанов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, както и всички замесени по трасето от българска страна да си понесат отговорността“, каза Валери Симеонов.

Вероятно е излишно да се припомня, че сериозни икономически анализатори видяха и коментираха пряка връзка с „Южен поток”, разривът между Делян Пеевски и Цветан Василев и катастрофата с КТБ. Предполагаемият общ знаменател са фирмите, получили поръчки по проекта, както и КТБ, през която трябваше да минават плащанията.
Както е известно, ЕК откри и наказателна процедура срещу България заради начина, по който бе проведена обществената поръчка за строител на българския участък от газопровода химера.

В крайна сметка от „Големия шлем”, провъзгласен от Георги Първанов през януари 2008 г., остана само партията покер със залог газопроводът „Южен поток”. При това без значение дали ще се строи, или няма да се строи; дали ще излиза на българския, или на на турския бряг; дали ще транспортира природен газ, или малки зелени човечета.
И много им здраве на тези, които твърдят, че светът няма да е същият в деня след вечерта, когато Путин обяви, че проектът „Южен поток” вече не е актуален, при това заради малка България.

Винаги ще има утре, както се казва в едноименния филм за Джеймс Бонд.  Горбачов допълва, че Русия отново е достатъчно боеспособна още днес…
Дали „студената война” всъщност е само метафора?!
---
В преносния смисъл на думата химера означава невъзможно желание, илюзия. А иначе химера е страховито чудовище от древногръцката митология. Проектът за газопровод „Южен поток” бе и едното, и другото. Но със сигурност – и голям залог в геополитическия покер за енергийните доставки в Европа.


Анализирай това
Няма да има газопровод „Южен поток”, защото е технически неосъществим, прогнозира още в средата на май т. г. съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов и подробно обясни пречките за осъществяването на проекта.


Какво точно каза Путин

„С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България.

Русия не може да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект. Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток".

„Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света”, заяви Путин.


България ще бъде вкарана в пореден капан и после – осъдена за пропуснати ползи, каза преди 6 месеца Валери Симеонов, но управляващите тогава не поискаха да го чуят

В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
езпартине историк -патриот.
06.12.2014 18:22:02
0
0
ЦАРСКА РУСИЯ В РБЯВЯВАНЕТО НА ВОЙНАТА ПРОТИВ ТУРЦИЯ НЕИЕ СПОМЕНАВАЛА ДУМАТА !,''БЪЛГАРИЯ. А БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ.ЦЕЛТА Е БИЛА ДА ЗАВЛАДЕЕ ЦАРИГРАД ,ЗА ДА СТЪПИ НА ПРОЛИВИТЕ И СРЕДИЗЕМНО МОРЕ,КОЕТО БЕ ДОКАЗАНО НА САН СТЕФАНО,НО БЕШЕ СПРЯНА ОТ ВЕИКИТЕ СИЛИ ,НАЙ ВЕЧЕ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ.ОСВОБОДЕНАТА БЪОГАРИЯ ЩЕШЕЛАБХЛЕ ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ И ЗАТОВА СЕ СХГЛАСИ ДА БЪЛЕ РАЗЛЕЛЕНА НА ЛВЕ ЧАСТИ.БЕШЕ СЪЩОПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО И СИ ИЗТЕГЛИ ОФИЦЕРИТЕ.УСИЯ НИКОГА НЕ Е ИСКАЛА ДА ИМА ГОЯМА БЪЛГАРИЯ И ЗАТОВВА ПОДКРЕПИ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ А ВЗЕМАТ ТЕРИТОРИИ С БЪЛГАРИ.И ПРИ СТАЛИН БЕШЕСЪЩОТО,С МАКЕДОНЦИТЕ.[flipcoin]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки