Обезщетение за имот, който попада в сервитути


Обезщетение за имот, който попада в сервитути
Ограниченията за ползване на имот, в който се извършват археологически разкопки, са законово обосновани
04 Декември 2014, Четвъртък


Имам наследствена земя от 12 декара в село Овчеполци. Имам всички нужни документи за доказване на собствеността, но до момента така и не съм получила въвод.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Причините са няколко.
В реалните граници на имота попада изграден електропровод, което според Поземлената комисия създава ограничения за ползването на земята. Отделно, върху терена има и магистрален газопровод.
Обясниха ми, че в охранителната зона на 200 метра от двете му страни се забранява засаждането на овощни и други градини. За капак, в поземления имот се извършват в момента археологически разкопки.

Писала съм до всички възможни институции с молба да ми съдействат. Земята, която ми предлагат в замяна, е необработваем пущинак, което е неизгодно за мен и моите наследници.
Всеки мой опит да получа справедливост завършва с поредните предписания и ограничения за ползване на поземления имот, но не и с решение на моя казус.
Към кого да се обърна и какво следва да направя, за да получа адекватно обезщетение?
Цветана Панчева,
Велинград

Съгласно чл. 67, ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) в поземлените имоти, които се намират върху или в близост до подземни комуникационни или други мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, се предвижда такова застрояване, което да не влияе неблагоприятно върху конструкциите на техническата инфраструктура, както и да не навлиза в сервитутните ивици за експлоатация и ремонт на тази инфраструктура.

В случай на невъзможно постигане на целесъобразно застрояване или когато сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот, с подробния устройствен план имотът се предвижда за съответната мрежа, като отчуждаването се извършва за сметка на съответния собственик на мрежата или съоръжението при спазване изискванията на чл. 206.

Освен това за имотите, които попадат в сервитути, в защитени територии за опазване на културното наследство или в забранени, охранителни или защитни зони с нормативен акт и/или със специфични правила и нормативи, са въведени ограничения в режима на застрояване и ползване на съответния поземлен имот.

Следователно ограниченията за ползване на имота са законово обосновани.
От краткото изложение на поставения въпрос можем да заключим, че като форма на обезщетяване ви е предложен имот, който вие не одобрявате.
Бихте могли да оспорите по административен или съдебен ред акта на органа, с който е определен съответният имот от държавния или общинския поземлен фонд.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки