Лечебните качества на зелето


04 Декември 2014, Четвъртък


То съдържа много витамини, без които е невъзможна белтъчната преработка


Зелето е било известно като ценна храна още от времето на Древен Рим. Още тогава са били отглеждани различни видове от него – главесто, листно, дори и броколи. В наше време се срещат над 10 различни вида зеле, включително цветното, брюкселското, колраби и т.н.
Лековитите свойства на зелето се дължат на високото съдържание на полезни биохимични съединения. В него се съдържат почти всички витамини, в това число и вит. И (метилметионин).

То съдържа и голямо количество целулоза, която, както се знае изчиства натрупаните токсини в стомашно-чревния тракт. Тартиоровата киселина, която се съдържа в него, препятства трансформирането на въглехидратите в мазнини и така предпазва организма от затлъстяване.

Зелето е отличен резервоар на жизнено важни за човека микроорганизми като калий, фосфор, манган, магнезий, желязо, органични киселини, азотни съединения и фитонциди.
Древните римляни са гледали на него освен като храна, още и като лекарство срещу безсъние, главоболие и за общо физическо укрепване на организма. Народната медицина в много страни го препоръчва при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, възпалителни процеси, захарен диабет, воднянка, язви и др.
Сокът от зеле спомага за по-бързото заздравяване на рани и повърхностни изгаряния. Листата му се използват при радикулит, ревматизъм, а също така и за болкоуспокояващи компреси.

Пресният сок от зеле влияе положително на функцията на щитовидната жлеза. Подпомага пикочоотделянето и поради това е полезно при бъбречни и сърдечни заболявания.
Суровото зеле спомага за намаляването на мазнините в човешкия организъм. Изследвания, проведени в Китай, показват, че китайското зеле лекува и птичия грип.
Всички видове зеле са богати на баластни вещества, неразтворими и разтворими, които се свързват химически с холестерина и спомагат вредният да бъде изхвърлян от тялото.
Киселото зеле е открито от китайците.

То е продукт на ферментацията, причинена от бактериите на млечната киселина, които разлагат въглехидратите в него на млечна и оцетна киселина, поради което зелето се запазва дълго. То съдържа ценния за човека витамин В12, както и вит. В6, без който е невъзможна белтъчната преработка.
Киселото зеле помага при храносмилателни проблеми – за да се излекувате от тях, яжте в продължение на 2 – 3 седмици по 200 г от него, като го дъвчете добре. То е и добър помощник в борбата срещу рака, тъй като бактериите на млечната киселина активизират имунната система.

Лечение със зеле
Рецепта 1 (за рани, разширени вени, главоболие): Дебели пресни листа се измиват и се начукват, докато омекнат. Затоплят се леко и се поставят на болното място така, че да се припокриват.

Рецепта 2 (при гастрит): Пие се сок от бяло зеле по половин чаша 3 пъти на ден 1 час преди ядене. Сокът трябва да се пие веднага след изстискването му.

Рецепта 3 (против хъркане): С машинка за месо се смилат няколко сочни зелеви листа и се прецеждат през марля. За една доза е необходима 1 ч.ч. сок. Към него се добавя 1 с.л. пчелен мед, които се смесва добре със сока. Пие се половин час преди заспиване.

Рецепта 4 (против киселини): Обикновено бяло зеле се нарязва на ситно, като за готвене. Слага се в тенджера, залива се с прясно мляко и се вари. Всяка сутрин на гладно се изяждат по 1 – 2 с.л.  и чак след 3 часа се закусва. За една седмица киселините изчезват.
Рецепта 5 (при запек): Използва се прясно изцеден сок от бяло зеле. Пие се по 1/2 к.ч. 2 – 3 пъти дневно преди ядене.

Противопоказания
Страдащите от гастрит, язва, колит и дисбактероза трябва да го консумират добре сварено и с растителна мазнина, като първоначално се почва с малки количества.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки