На поклоническа обиколка в Драгоманския край


На поклоническа обиколка в Драгоманския край
Средновековната църква „Св. св. Петър и Павел” при село Беренде
30 Април 2018, Понеделник


Средновековни манастири и църкви в региона са се запазили столетия, а днес са полуразрушени

Автор: Камен Колев

Драгоманският край не е типичната дестинация за запаления турист с вкус към историята и красивите черкви и манастири. Ако решите обаче да изследвате тази чудна тера инкогнита, въоръжете се с  търпение и време, за да обиколите всички приказно красиви религиозни места, почти непознати на българския пътешественик.

Любопитството ни се разпалва още покрай

легендата за името на Драгоман.

Според нея, в планинските села, където няма много работа, десетки младежи се организират в гурбетчийски групи и слизат надолу, за да работят на полето за богатите чорбаджии.

Всяка група си избира „драгоманин" (водач), който спазарява надниците, следи за изпълнението на работата, получава парите и ги разпределя според положения труд. Такъв един „драгоманин” се оженва за девойка от разрушеното село Голяма Каменница и си построява къщичка край руините.


С  времето около неговата къща се появяват и други, населени от млади семейства. Така се появява малка махала, която хората започват да наричат „Махалата на драгоманина", „Драгоманска махала", а от там и село Драгоман.

Самият край пази много славна история – данни за съществуването на цивилизовано население има още от III в. пр. н. е., когато са се заселили представители на келтското племе меди. Останки от тракийска култура се срещат и до днес в много от селата на общината.

От това време е и едно от редките по нашите земи ритуални съоръжения — светилището на Сабазий на връх Петровски кръст на Чепън. В него са се извършвали жертвоприношения за здраве и плодородие, за победи във войните. Светилището е използвано и от славяните, и от прабългарите, а още по-късно и по време на османското робство.

Територията на сегашната община влиза в пределите на българската държава по времето на хан Крум, след превземането на София през 809 г. Няколко века по-късно, когато България е под скиптъра на Асеневци и икономиката е в подем, започва усилено строителство на крепости, манастири и църкви.

От този период са църквите „Св. св. Петър и Павел" в с. Беренде, „Св. Николай" в  с. Калотина, „Св. Георги" в с. Чепърлянци, Маломаловският и Разбоищкият манастир. Те са ценни живописни шедьоври и до днес, тъй като съхраняват образци на монументалната живопис от XIII и XIV век. 

Средновековната църква "Св. св. Петър и Павел" при село Беренде е построена и изографисана точно по времето на цар Иван Асен II. Цели осем века тя оцелява непокътната, но сега се руши, особено след набезите на събирачите на скрап отпреди 7 години. Въпреки това тя е сред малкото сравнително добре запазени средновековни църкви у нас и е в автентичния си вид, с изключение на ремонт на покрива, направен през 70-те години на ХХ век. 

Стенописите й никога не са реставрирани или консервирани, но на височина метър от пода те са унищожени от влагата в основите. Не е ясно кога точно е била построена – вътре няма ктиторски надпис, а стенописите по западната фасада отдавна са заличени.

Там е имало данни, които са накарали историците да предполагат, че е строена по времето на  Иван Асен II – по фасадата е имало изографисано родословно дърво.

По-категорична е датировката на средновековната църква "Свети Николай" при старите гробища на Дивина махала на граничното село Калотина. Тя е построена през XIV в., при управлението на цар Иван Александър (1331-1371 г.).

С църквата „Свети Николай” са свързани няколко местни легенди. Една от тях разказва, че изборът за

втората женитба на цар Иван Александър

се е паднал в прелестната долина на река Нишава.

В старинната църква на село Калотина се е състояла сватбената му церемония с новопокръстената втора съпруга - еврейката Теодора - Сара. От този брак после са се родили последният български цар Иван Шишман, неговият брат Иван-Асен IV и трите им сестри Кера Тамара, Кираца и Десислава.

Любопитен факт е, че калотинската църква е оцеляла през всичките години на турското иго. По онова време Калотина е имала привилегирован статут като дервенджийско селище. Част от населението охранявало Диагоналния път за Цариград и имало по-големи права и благосъстояние. 

Храмът е пострадал чак след Освобождението и покривът му бил разрушен до 1905 г., когато един селянин го постегнал. Нов ремонт е правен през 1938 г., последно е поправян преди 2 години. През 70-те църквата е обявена за паметник на културата от национално значение.

Архитектурата на черквата е много интересна – тъй като е разположена върху наклонен терен, части от нея са вкопани в земята. Три от храмовите фасади са силно  прихлупени поради голямата денивелация. Част от стенописите в наоса и притвора са снети от стените и запазени в Археологическия музей в София. Останалите са в лошо състояние, увредени от вредните атмосферни влияния. Сред тях най-забележителни са ктиторските портрети в притвора.

Те са поредица от изображения на две жени, двама мъже и пет деца.  Друго ценно изображение е на Исус Христос над входа за наоса, както и сцените с мъчения на грешниците.

Със защитен статут е бил и някогашният Василовски манастир „Св. Възнесение Господне” (Св. Спас), който се намира в южния край на с. Василовци, Драгоманско.

Предполага се, че манастирът е бил обгрижван от заможната прослойка на войнуците – българи на служба в османската войска, които ползвали определени данъчни облекчения и живеели по-заможно.

Старият манастирски храм е отдавна разрушен, а в близост до него е построена селската черква „Св. Спас”. Все още могат да се видят останките от апсидата на старата обител.

През 1978 г. църквата е обявена за паметник на културата с художествено значение. На западната фасада, над входа, е разположена патронната ниша със следи от стенопис  - сцената „Възнесение Господне”. Върху иконостаса са сложени стари  царски двери, украсени с четири икони и резба от плетеница. Допуска се, че те са останали от стария манастирски храм.

Най-големият храм в Драгоманския край през XIX век е бил Неделишкият манастир до с. Неделище. Днес от него е запазена само църквата, а останалите сгради са полуразрушени. Могат да се видят ктиторски надписи, от които става ясно, че е бил изграден и процъфтяващ в средата на XIX век.  Размерът на църквата, жилищните сгради и училището подсказват, че манастирът е имал важно значение като културно-просветен център в този регион.

Сега Неделишкият манастир е недействащ и изоставен и само църквата "Свети Атанасий" е оцеляла. Недействащ е и Маломаловският манастир, строен през  XIV в. Разположен е в южния склон на планината Чепън над село Мало Малово, на 12 км източно от Драгоман. Запазена е единствено църквата и част от жилищните и стопанските постройки. Църквата датира от XVI-XVII в. и в нея са запазени стенописи от същия период.

Най-добре запазената сцена е "Страшният съд".

Действащ и много красив манастир в Драгомански край е Разбоишкият - "Въведение Богородично". Намира се в дефилето на река Нишава до с. Разбоище – регион, в който монашеството има дълга история. Още през Средновековието скалните пещери около манастира са били заселени от отшелници, а самият манастир възниква през XVIII-XIX в.

Според легендите, Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, като при последното нападение монасите били изклани, а манастирът плячкосан.

Местните разказват, че в обителта често са отсядали Васил Левски и съратникът му отец Матей Преображенски. В този район са се водили и битки по време на Сръбско-българската война. Манастирът запустява в началото на миналия век и едва през 1947 г. в него се заселват три монахини. С помощта на хората от околните села, те успяват да възстановят манастира и да ремонтират скалната църква.

През 2007г. умира и последната монахиня и за обителта започват да се грижат местните хора.


В църквата „Свети Николай” край Калотина някога се венчал цар Иван Александър Неделишкият манастир е недействащ и изоставен В църквата на Калотина има уникални стенописи, но повечето от тях са в плачевно състояние Стенописи от Неделишкия манастир

В категории: Новини , Пътеводител , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки