Информационна система ще проследява пътя на дървесината


Информационна система ще проследява пътя на дървесината
02 Декември 2014, Вторник


„Ще бъдат сформирани нови 173 мобилни контролни екипа за дейностите в горските територии. Идеята е те да контролират добива и търговията с дървесина”,


каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Държавно горско стопанство „Ботевград”.
Това е част от мерките, които аграрното министерство ще предприеме за ограничаване на незаконната сеч. Сред тях е и поетапното въвеждане на пластмасова пластина с идентификационен код и електронен билет.

„Тази система е въведена в три поделения на горски предприятия в България. Ефектът от нейното използване в други страни е довел до 20% увеличаване на прихода или пресичане на 20%  от незаконния добив”, уточни Танева.
Мерките трябва да започнат да влизат в действие до юни следващата година и да бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията с дървесина от мястото, където е добита, до склада и преработката. Само за някои от мерките обаче ще има нужда от изменения в нормативната уредба.

По думите й те ще включват изисквания за регистрация на имащите право да извършват дейности в горската територия. „Ако такова лице има издадени вече актове за нарушения, то няма да може да получи повторно регистрация”, обясни тя и допълни, че в момента режимът е достатъчно либерален.

Предвижда се да бъдат въведени и териториални единици за охрана в рамките на горските предприятия. „Ще въведем и допълнителни изисквания по отношение налагане на административните наказания. До края на тази година те ще бъдат инициирани”, добави министърът. По отношение на издаването на превозния билет-разрешителното за сеч, зам.-министър Георги Костов обясни, че често пъти този документ се използва неколкократно.

„Сега предвиждаме всички те да се издават по електронен път. Така информация ще бъде налична в сървъра на Изпълнителната агенция по горите и всички с достъп до него ще могат да проследят накъде пътува дадената дървесина”, каза още Костов.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки