Кръщаването – историята на една снимка


01 Декември 2014, Понеделник


„Рекат  ли „Мешов” – шило ми забиват в сърцето, но си е мой грехът за тоя прякор и никой не ми е крив”.  Така започва разказът „Сватба” от книгата „Диви разкази” на Николай Хайтов.

Автор: Здравец Хайтов

Малко по-нататък се казва и името – Хасанчек  от Асан.
Прякорът Мешов е интересен и за да се превърне във фамилия, трябва да има причина, както е с нашата фамилия Хайтов. Тя е описана в нашата родова история и идва от бастисването на един „хайта” от прапрадядо  ми Петко.

Името на аго Асан беше споменавано от баща ми като прототип за разказ, докато не се появи и снимката със своята история, разказана някога от Мешов на писателя Хайтов.  Тя беше черно-бяла – Хайтов  със сако, прегърнал един усмихнат и по родопски облечен българомохамеданин. Градско и селско, християнско и мохамеданско, но преди всичко от фотографията лъхаше сърдечност и взаимна симпатия.

През 2005 г. инициативен комитет предложи Родопският театър в Смолян да се именува „Николай Хайтов”.  На официалното кръщаване възкръсна споменът за тази снимка и беше предложено от мен като архитект и на брат ми като скулптор да изработим фигурална композиция, която да бъде поставена пред сградата на театъра. Така се появи аго Асан Мешов, покровителстван сърдечно от своя приятел – писателя Хайтов. Тази сложена върху рамото ръка сякаш свързваше два свята, две човешки съдби в едно голямо приятелство, вплетено в един разказ, станал след това част от великолепния филм „Мъжки времена”.

Всичко вървеше като по мед и масло, но както казваше баща ми: „В живота, сине, човек не знае кое е за добро и кое за лошо”. Появи се реформата и хоп, театърът премина към друг театър, трупата оредя и сградата със своите символи осиротя. Тогава всичко тръгна отначало. Пак инициативен комитет, подписки и прошения от интелектуалци, срещи с други министри, увещания и заклинания, за да се възстанови едно изконно човешко право на достъп до култура.

Идеята трябваше да бъде широко огласена и подкрепена от смолянчани. Така реших да представя  във фоайето на театъра ретроспективната изложба „Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски” – за живота и творчеството на  двамата родопчани, свързана с Родопите, със Смолян и региона, с опазването и съхраняването на духовното наследство, бита и обичаите на родопчани. Правех го, разбира се, в подкрепа не само  за възстановяването на театъра, но и за предотвратяване на предстоящо затваряне на ансамбъл „Родопа”. Двете институции за Родопския регион бяха предложени за закриване – незнайно от кого и незнайно защо, във време, когато тъкмо родопчани изпитваха най-силно нуждата от културна и духовна подкрепа.

Тогава при откриване на изложбата се появи тя – праправнучката на аго Асан Мешов, представи ми се и с гордост обяви своята родствена връзка. Знак ли беше пратен ми от горе, символ ли беше като този пред театъра, но тогава разбрах, че делото по възраждане и опазване на духовността трябва да бъде доведено докрай. Днес с радост и гордост мога да заявя, че театърът е възстановен, ансамбълът опазен, поставена е и първата пиеса за сезона – по Хайтов.

Надявам се на някое представление да се видим, ние, правнуците, и да се поздравим за постигнатия успех! Питам се обаче дали двамата приятели, които ни гледат отгоре, са доволни от нашите земни превъплъщения и странни действия, знаейки че животът е твърде кратък, за да започваме всичко отначало и пак отначало... И както казва героят от разказа, прототип на който е Хасанчика: „Едно саатче бягане – животче връщане! И все не можеш да се върнеш, откъдето си тръгнал”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки